Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αξιολόγηση: Το παιχνίδι με το μουτζούρη του ΔΝΤ – Τι θα κρίνει την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με την προσοχή επικεντρωμένη στον εκπρόσωπο του Σόιμπλε στο Euroworking Group προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση η ελληνική πλευρά.

Το ζήτημα πλέον είναι τι θα πουν οι Γερμανοί για τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα και από αυτό θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, αν θα έχουμε επανεκκίνηση τώρα ή αργότερα στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όσον αφορά στο ΔΝΤ, το μεγάλο άγνωστο Χ, της δεύτερης αξιολόγησης, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην ελληνική κυβέρνηση έχει παγιωθεί πλέον η εκτίμηση πως το Ταμείο θέλει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και με τις διάφορες τοποθετήσεις επιχειρεί να το κάνει χωρίς να φανεί ότι αυτό επέλεξε να αποχωρήσει, αλλά ότι το υποχρέωσαν να αποχωρήσει.

Που σημαίνει ότι γίνεται το παιχνίδι με το μουτζούρη.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι ικανοποίηση προκάλεσε στην κυβέρνηση η χτεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Βελγίου, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Πράγμα, που ερμηνεύεται ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αποδοχής της αποχώρησης του Ταμείου ή της παραμονής μόνο με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου.

Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά ότι ακόμα και αν ικανοποιούσε ένα μέρος των απαιτήσεων του ΔΝΤ (οι οποίες χαρακτηρίζονται παράλογες) εκείνο θα επιχειρούσε έναν άλλο ελιγμό, θα έβαζε άλλα αιτήματα στο τραπέζι. Οπότε, όπως τονίζει στο newsit.gr κυβερνητικός παράγοντας δεν είναι πολύ έξυπνο, ούτε γόνιμο να σπεύσει η Ελλάδα να ικανοποιήσει το ΔΝΤ, ενώ και στην ουσία δεν είναι δυνατόν να λάβει τα μέτρα που απαιτεί γιατί θα εκτροχιάσει πάλι την οικονομία και θα τη βυθίσει στην ύφεση από την οποία μόλις βγήκε.

Τώρα όσον αφορά το αφορολόγητο και τη χρησιμοποίησή του σε συνδυασμό με τον αναβαθμισμένο κόφτη, όπως πρώτο αποκάλυψε το newsit.gr, για τα χρόνια μετά το 2018, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα Τσακαλώτου έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια τα οποία θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ως δέλεαρ και πολιορκητικό κριό για να ανοίξει την πόρτα της επανεκκίνησης των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ενα από αυτά αναφέρει ότι θα μπορούσε να αποσυνδεθεί η δεύτερη αξιολόγηση από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να συζητηθεί κατά την τρίτη αξιολόγηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε