Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κόκκινα δάνεια: Τινάζουν στον αέρα διαπραγμάτευση και δόση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Κανένα αποτέλεσμα δεν έχει να περιμένει σε ό,τι αφορά στη δόση η ελληνική πλευρά από το σημερινό Eurogroup. Τα κόκκινα δάνεια έχουν μπλοκάρει συνολικά τη διαπραγμάτευση και πολλοί βλέπουν πλήρες αδιέξοδο. Ο Αλέξης Τσίπρας αν και έως τώρα δεν υπήρξε ποτέ αποτέλεσμα σε ανάλογες περιπτώσεις επιχειρεί να υπάρξει πολιτική λύση στο ζήτημα.
Ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί με πολιτική παρέμβαση ισχυρών παραγόντων όπως η Μέρκελ, ο Ολάντ και ο Γιούνκερ να μην ικανοποιήσει τους τεχνοκράτες αλλά να λάβει το πράσινο φως για τη δόση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Φρανσουά Ολάντ έδειξε θετικός στην επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η Άγκελα Μέρκελ αν και δεν παρέπεμψε ως συνήθως στους τεχνοκράτες δεν φάνηκε ωστόσο πολύ ένθερμη. Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, μάλλον ως συνήθως θα περιμένει τους δύο πρώτους να τα βρουν.
Ωστόσο την ελληνική κυβέρνηση και τους τεχνοκράτες εκπροσώπους των θεσμών χωρίζει πραγματικό χάος.
Στα κριτήρια για την αποφυγή πλειστηριασμών η κυβέρνηση ανεβάζει την αντικειμενική αξία στις 280.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια και το εισόδημα στις 35.000 (μεικτά) και τις οφειλές να μην υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.
Οι δανειστές απαιτούν η αντικειμενική να μην ξεπερνάει τις 120.000 ευρώ, το εισόδημα ξεκινά από τα 8.180 για ένα άτομο και φτάνει τα 20.617 για μια τετραμελή οικογένεια και το όριο των οφειλών μπαίνει στις 120.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση “έριξε” το όριο της αντικειμενικής αξίας κατά 20.000 ευρώ (από τα 300.000 που έλεγε αρχικά) και αυτό δείχνει μια διάθεση υποχώρησης, όμως σύμφωνα με το Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να τραβήξει εκεί την κόκκινη γραμμή.
Για τους Θεσμούς ωστόσο τα όρια της ελληνικής κυβέρνησης επιτρέπουν σε πολλούς έχοντες να συνεχίσουν να μην πληρώνουν τα δάνειά τους και έτσι δεν δέχονται την πρόταση.
Το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί των θεσμών δεν είναι άλλο από τις τράπεζες. Η πιθανότητα εμπλοκής στην ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κούρεμα καταθέσεων. Παράλληλα ένας συμβιβασμός σε πολιτικό επίπεδο θα αφήσει εκκρεμότητες με αποτέλεσμα να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ουσιαστικά το σκηνικό να επαναληφθεί μετά από 12 μήνες.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε