Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Και τώρα… τι;

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Και τώρα… τι;

Με τις ευχαριστίες του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ολοκληρώθηκε επίσημα χθες, 4 Μαΐου, όπως ήταν προγραμματισμένο η δημόσια διαβούλευση για την αδειοδότηση των ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών στην ελληνική επικράτεια. Ο υπουργός μάλιστα εκφράζει την ικανοποίησή του για τη μαζική συμμετοχή στη διαδικασία επισημαίνοντας ότι  «η διαβούλευση αυτή δεν αποτελεί ούτε πρόσχημα, ούτε διεκπεραίωση και για το λόγο αυτό εποικοδομητικές προτάσεις θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση της προκήρυξης του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού».

Στη δημόσια διαβούλευση υπήρξαν 123 συνολικά σχόλια, ενώ αυτό που ξεχωρίζει παρουσιάζοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας), που παρά τις διαφωνίες της αποφάσισε να λάβει μέρος.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση η ΕΙΤΗΣΣΕ λοιπόν τόνισε ότι «εκφράζουμε την άποψή μας στα πλαίσια και μόνο των δεδομένων της υπό διαβούλευση προκήρυξης. Πιστεύουμε ότι η προκήρυξη 4 πανελλαδικών αδειών και μάλιστα με διαγωνιστική διαδικασία πλειοδοτικού διαγωνισμού πολλαπλών γύρων και με προκαθορισμένη ελάχιστη τιμή έναρξης για 10 χρόνια, θα έπρεπε να διασφαλίζει τους υποψήφιους επενδυτές (είτε αυτοί είναι οι σημερινοί πάροχοι είτε αυτοί είναι νέοι υποψήφιοι φορείς) για το μέγεθος της αγοράς, στην οποία καλεί το Κράτος να εμφανισθούν επενδυτές», ενώ παράλληλα επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ρητή δέσμευση για το ότι εντός αυτής της 10-ετίας, οι πανελλαδικές άδειες θα είναι μόνο τέσσερεις, όπως προκηρύσσονται με την προκήρυξη. Επίσης δεν υπάρχει ρητή δέσμευση για το εάν, για το πόσες και για το τι κατηγορίας περιεχομένου πανελλαδικές άδειες θα προκηρυχθούν, στη συνέχεια (και πότε;), επιπλέον των σήμερα προκηρυσσομένων τεσσάρων.

Επανερχόμεθα λοιπόν με το ερώτημα, το οποίο επαναλαμβάνουμε αναμένοντας σαφή πολιτικά και δεσμευτική νομικά απάντηση: Στη διάρκεια μιας πλήρους δεκαετίας, ξεκινώντας από σήμερα, θα προκηρυχθούν επιπλέον πανελλαδικές άδειες, ίδιας ή διαφορετικής κατηγορίας, και, εάν ναι, πότε και πόσες και με ποιους όρους και με ποιο ελάχιστο τίμημα; Και εάν ναι, γιατί δεν προκηρύσσονται ταυτόχρονα με τις προκηρυσσόμενες σήμερα 4 άδειες κατηγορίας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου; Και, εάν θα προκηρυχθούν και άλλες, πέραν των 4 αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, τότε, πώς δικαιολογείται αυτό από τα πορίσματα της αμφιλεγόμενης “μελέτης της Φλωρεντίας”, που, ενώ χρησιμοποιήθηκε ως υποστηρικτική της άποψης περί του μέγιστου της χωρητικότητας κατά τη σχετική νομοθέτηση στη Βουλή, δεν αναφέρεται καθόλου στα “έχοντας υπόψη” τόσο των κατ’ εξουσιοδότησή του εκδοθεισών υπουργικών αποφάσεων όσο και της υπό διαβούλευση προκήρυξης;»!

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης αναμένεται η δημοσίευση της οριστικής προκήρυξης του διαγωνισμού και που σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας η προθεσμία υποβολής των φακέλων θα οριστεί σε 45 ημέρες. Παράλληλα όμως αναμένεται και μπαράζ ενστάσεων και προσφυγών για να σταματήσει η διαδικασία ενώ κύκλοι της ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρουν ότι θα προσφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σίγουρα λοιπόν το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν εξελίξεις οι οποίες όμως θα κριθούν και από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε