Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Πανελλαδικές εξετάσεις: Οι «πρώτοι των πρώτων» είκοσι χρόνια μετά…!

Πανελλαδικές εξετάσεις: Οι «πρώτοι των πρώτων» είκοσι χρόνια μετά…!

Μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους των παιδιών είναι αυτή των Πανελλαδικών εξετάσεων. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή χιλιάδες νέα παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα της ζωής τους, προσπαθώντας να δημιουργήσουν επαγγελματικές βάσεις για το μέλλον τους.

Τι θέση όμως έχει ένα πτυχίο στην επαγγελματική πυραμίδα στην Ελλάδα της κρίσης; Πόσο εξαρτάται το μέλλον τόσων χιλιάδων παιδιών από τις εξετάσεις; Δύσκολο να απαντήσεις, αλλά αξίζει να ερευνήσεις…! Έτσι, απόψε, ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει «Αυτοψία» συναντώντας «πρώτους από τους πρώτους» πριν από είκοσι χρόνια…!

Ο  Θεόδωρος Σεργεντάνης  ήταν «ο πρώτος των πρώτων» όταν πέρασε στην Ιατρική Αθηνών. Έδωσε πανελλήνιες το 1996 και όνειρό του ήταν η πρωτιά. Επέλεξε την ιατρική γιατί του άρεσε η έρευνα αλλά και γιατί προέρχεται από ιατρική οικογένεια. Την πρωτιά την κατάφερε με πολύ κόπο και προσπάθεια χωρίς εξόδους και παρέες και όπως λέει στην κάμερα της εκπομπής «Είχα δυο μεγάλες αγάπες, την Ιατρική και τα Μαθηματικά  και γινόταν μια πάλη μέσα μου. Τότε στερήθηκα τη σωματική άσκηση, είχα μεγάλη στήριξη από την οικογένεια. Στο σχολείο ήμουν αγαπητός γιατί έλυνα τις ασκήσεις όλων των παιδιών. Στην Ιατρική Σχολή τέλειωσα πρώτος, έδωσα τον όρκο τελείωσα με 9.87 στα 10».

Στην ίδια κατηγορία, της πρωτιάς, ήταν και η Βασιλική Τακτικού που το 1996 πέρασε πρώτη στη σχολή Φιλολογίας της Αθήνας. Σήμερα διδάσκει σε νυχτερινό σχολείο στους Αγίους Αναργύρους και όπως λέει στον Αντώνη Σρόιτερ «Για μένα πάντα η Δημόσια Παιδεία ήταν αυτό που με ενδιέφερε και δεν το θεωρώ υποτιμητικό. Θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό επάγγελμα. Τα 900 Ευρώ που είναι ο μισθός ενός εκπαιδευτικού δεν με κάνουν να νιώθω αδικημένη, γιατί ξέρω ότι οι απολαβές είναι συνάρτηση μιας γενικότερης κρίσης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι άνεργοι και προτεραιότητά  μου δεν ήταν ποτέ τα λεφτά».

Αντίθετο δρόμο από τις σπουδές του ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Τρίγγος που το 1990 πέρασε  πρώτος στο Μαθηματικό Πάτρας, θέλοντας να είναι κοντά στην οικογένειά του. Ο ίδιος λέει ότι διάβαζε με σύστημα και έτσι πέρασε, ενώ τη σχολή την έβγαλε σε 5 χρόνια και παράλληλα εργαζόταν στο φούρνο του πατέρα του στην Πάτρα. Μετά τις σπουδές άνοιξε τυροπιτάδικο και οι δουλειές πήγαν αρκετά καλά αφού μέσα σε λίγα χρόνια άνοιξε και ψησταριά. Άφησε λοιπόν το πτυχίο του μαθηματικού στο γκαράζ και προτίμησε τις επιχειρήσεις σε φούρνο και ψησταριά. «Πρέπει να είσαι πολύ τυχερός και σε κάποιες ειδικότητες να μπορέσεις να κάνεις χρήματα! Γενικότερα όταν κάποιος σπουδάζει, σε όποια σχολή και να είναι αυτή δουλεύει το μυαλό του», λέει στην εκπομπή του ALPHA, τονίζοντας με νόημα ότι «τα Μαθηματικά με βοήθησαν να μάθω τη λογική. Η λογική όμως δεν φτάνει, χρειάζεται φαντασία! Αυτό είναι το δίδυμο που κάνει τη διαφορά»!

Απόψε, στις 00:45, ο Αντώνης Σρόιτερ μέσα από την εκπομπή του, την «Αυτοψία», συναντά κάποιους που πριν από αρκετά χρόνια αγωνίστηκαν σκληρά για την επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις, κατάφεραν να πρωτεύσουν και μιλούν σήμερα στην κάμερα της εκπομπής του ALPHA για τα «μαθήματα» της ζωής…!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2016

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε