Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ασφάλεια κι εκπαίδευση

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ασφάλεια κι εκπαίδευση

«Πρέπει να έχουμε ασφάλεια κι εκπαίδευση»! Δεν είναι κάποιο… σύνθημα, αλλά οι στίχοι ενός τραγουδιού. Ενός τραγουδιού που «γεννήθηκε» για να ακουστεί και να γίνει πράξη και το οποίο τραγουδούν μικρά παιδιά, παιδιά προσφύγων, που έχουν ξεριζωθεί από τις χώρες τους, αλλά δεν σταματούν να ελπίζουν, να ονειρεύονται, να τραγουδούν…!

Τα λόγια αυτού του τραγουδιού άκουσε η Πρέσβειρα της Unisef Ελλάδος Μαρί Κυριακού από ένα πεντάχρονο κορίτσι, τη Φαρά, κατά την επίσκεψή της στην Ιορδανία.

 

 

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία της UNICEF βρέθηκε στη μεγαλύτερη κατασκήνωση Σύρων προσφύγων, στο Ζαατάρι της Ιορδανίας από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNICEF που έχει την ονομασία #Emergency Lessons και αποσκοπεί στην εκπαίδευση παιδιών που ζουν σε έκτακτες ανάγκες.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν η Μαρί Κυριακού ως πρέσβειρα της UNICEF Ελλάδος, η Σοφία Τζιτζίκου Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος και η 16χρονη Πρέσβειρα Νεότητας Μαρία Ζούρα. Η Ελληνική αποστολή, συνοδευόμενη από τον Διευθυντή Επικοινωνίας της UNICEF Iορδανίας Σαμίρ Μπαντράν πέρασε μία ημέρα στην κατασκήνωση στην οποία ζουν περίπου 80.000 πρόσφυγες και επισκέφθηκε τις τάξεις των προσφυγόπουλων. Διαπίστωσε από κοντά τη δίψα των παιδιών για εκπαίδευση και μόρφωση, αλλά και τη βαθιά επιθυμία τους να επιστρέψουν κάποια μέρα στην πατρίδα τους.

 

 

Η Μαρί Κυριακού ξεναγήθηκε στις τάξεις των παιδιών, παρακολούθησε το μάθημα, συνομίλησε μαζί τους, άκουσε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, μοιράστηκε τα όνειρά τους και επισκέφθηκε τις σκηνές που ζουν τα παιδιά με τις οικογένειές τους. Σε μία τέτοια σκηνή λοιπόν η Μαρί Κυριακού γνώρισε τη 13χρονη Μαρά και τη 5χρονη Φαρά που τα τελευταία 4 χρόνια ζουν στην κατασκήνωση μόνο με την μητέρα τους, ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους. Η Μαρά της χάρισε ένα παραδοσιακό δαχτυλίδι και η Μαρί Κυριακού της ανταπέδωσε το δώρο της με μία μαντίλα. Η 5χρονη Φαρά μάλιστα της τραγούδησε ένα τραγούδι που προτρέπει τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σχολείο, οι στίχοι του οποίου καταλήγουν στα εξής λόγια: «Το ότι είσαι πρόσφυγας δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να προχωρήσεις. Το Ζαατάρι δεν είναι η χώρα μας αλλά πρέπει να έχουμε ασφάλεια και εκπαίδευση».

 

 

Το πρόγραμμα #Emergency Lessons ενεργοποιήθηκε επειδή σύμφωνα με στοιχεία 462 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας ζουν σε εμπόλεμες περιοχές ή σε φτωχές χώρες, ενώ 72 εκατομμύρια παιδιά έχουν άμεση ανάγκη από εκπαιδευτική υποστήριξη. Γιατί όλα τα παιδιά δικαιούνται ασφάλεια κι εκπαίδευση…!

 

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε