Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Τηλεοπτικές άδειες: Τα σενάρια της επόμενης μέρας – Οι συμμαχίες καναλαρχών

Τηλεοπτικές άδειες: Τα σενάρια της επόμενης μέρας – Οι συμμαχίες καναλαρχών

Νόμο «γέφυρα», όπως τον χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας, θα καταθέσει τη Δευτέρα η κυβέρνηση. Κι επειδή στο παρασκήνιο ακούγονται πολλά για αυτή τη «γέφυρα», ήδη τα νομικά τμήματα των τηλεοπτικών σταθμών ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.

Ωστόσο είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας ότι το κύριο σημείο της απόφασης του ΣτΕ είναι ότι ο μόνος αρμόδιος φορέας για τη διενέργεια διαγωνισμού είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και ως εκ τούτου κρίνεται αντισυνταγματικός κάθε νόμος που θα εφαρμοστεί στο τηλεοπτικό τοπίο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Έτσι είναι αναγκαία η σύσταση του ΕΣΡ για να ληφθεί η όποια απόφαση για «μαύρο» ή για… άσπρο σε τηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πηγές, οι περισσότεροι από τους οκτώ τηλεοπτικούς σταθμούς που εκπέμπουν πανελλαδικά δεν θα δεχθούν βασικές αλλαγές από αυτές που είχε αποφασίσει το ΕΣΡ όταν λειτουργούσε. Όπερ σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να επιβάλλει «χαράτσι» στους τηλεοπτικούς σταθμούς θα βρεθεί πάλι απέναντι στη Δικαιοσύνη.

Βέβαια στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι οι το αντάλλαγμα για τη χρήση συχνοτήτων έχει καθοριστεί σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των ακαθάριστων εσόδων, κάτι που μπορεί να αναπροσαρμοστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και ΜΜΕ. Κάτι που αναμένεται να αναπροσαρμοστεί μέσα από την κατάθεση του «νόμου γέφυρα».

Από την άλλη, είναι λογικό πως οι οκτώ πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί (ALPHA, ANT1, ΑΡΤ, EPSILON, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ STAR) δεν θα δεχθούν μέσα στο «νόμο- γέφυρα» να υπάρξει ρύθμιση που θα αναφέρει τη λειτουργία καινούργιων τηλεοπτικών σταθμών και δη των δύο υπερθεματιστών του διαγωνισμού, δηλαδή των Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη.

Βέβαια οι δύο επιχειρηματίες έχουν ήδη επενδύσει και θεωρείται σίγουρο πως θα κινηθούν νομικά ακόμα και αν προχωρήσουν στις συμμαχίες που λέγεται ότι δημιουργούνται στο παρασκήνιο. Σύμφωνα με όσα ακούγονται λοιπόν η εταιρεία συμφερόντων Μαρινάκη έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με τη διεύθυνση του τηλεοπτικού σταθμού ΑΡΤ, ενώ η εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη με την εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ώστε να συμμετέχει σε νέα μετοχική σύνθεση του MEGA.

Όλα αυτά όμως είναι σενάρια και ακόμα όλοι τους κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους περιμένοντας να ακούσουν τη «γέφυρα» που θα προσπαθήσει να ρίξει η κυβέρνηση…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε