Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Το “Game Of Thrones” της Ελλάδας!

Το “Game Of Thrones” της Ελλάδας!

Στις πολεμίστρες τους έχουν «γραφτεί» πολλές ιστορίες και όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από το χτίσιμό τους παραμένουν επιβλητικά κερδίζοντας το θαυμασμό των περαστικών.

Ο λόγος για τα κάστρα στη Μεθώνη και την Κορώνη, τα οποία αν δεν έχετε επισκεφτεί σας δίνεται αύριο η δυνατότητα μέσα από τη συχνότητα του ALPHA.

Το 20ο οδοιπορικό της εκπομπής «60’ Ελλάδα» θα μας ξεναγήσει στην περιοχή με τα ενετικά κάστρα να «κλέβουν» τις εντυπώσεις και το θαυμασμό, αφού όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η εικόνα. Έχουμε τραβήξει εντυπωσιακά πλάνα με ελικόπτερο. Έχουμε σαρώσει με ελικόπτερο όλη την περιοχή. Η συγκεκριμένη εκπομπή θα μπορούσε να έχει ως τίτλο “60’ Game Of Thrones” και πρόκειται για ένα οδοιπορικό που κάνει σε όλους μας μάθημα Ιστορίας. Σε αυτό το οδοιπορικό είδα δύο από τα τελειότερα διατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα, με τις πολεμίστρες, τις στοές, τις υπόγειες εγκαταστάσεις. Κάστρα τέλεια διατηρημένα και χωρίς να έχει γίνει καμιά σοβαρή αναστήλωση. Τα κάστρα αυτά άλλαζαν χέρια, Ενετοί – Τούρκοι, Τούρκοι – Ενετοί, ο καθένας που πέρναγε πρόσθετε και κάτι. Για παράδειγμα μέσα στο κάστρο της Μεθώνης, βλέπεις τέλεια διατηρημένα χαμάμ, σπίτια τα οποία είναι ημικυκλικά, με τρύπες στην οροφή, όπου εκεί άναβαν τις φωτιές, είχαν τα νερά και έκαναν το χαμάμ τους. Δηλαδή, αν θέλεις να κάνεις μάθημα Ιστορίας και να μάθεις ποιες ήταν οι συνήθειες των Τούρκων, ή πως οχύρωναν ή πολεμούσαν οι Ενετοί τους πειρατές, πηγαίνεις στη Μεθώνη και την Κορώνη. Η εκπομπή πήγε σε υπόγειες στοές που είναι συγκλονιστικές. Θόλοι τεραστίων διαστάσεων, σαν γήπεδο μπάσκετ, που στερεώνονται σε πέτρινες κολώνες, ήταν οι βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μιλάμε για αιώνες πίσω και όλα αυτά σώζονται, έχουν αντέξει σε σεισμούς, λοιμούς και καταποντισμούς, σε γερμανικές κατοχές, σε βομβαρδισμούς. Μα και οι Γερμανοί εκεί είχαν το ορμητήριό τους, οι Γερμανοί στη Νότια Μεσσηνία τα στρατόπεδά τους τα είχαν μέσα στα κάστρα. Εκεί λοιπόν, η εικόνα είναι εντυπωσιακή. Συνιστώ ανεπιφύλακτα στους γονείς αντί να διαβάζουν παραμύθια με κάστρα και πρίγκιπες στα παιδιά τους να τα πάρουν και να τους δείξουν από κοντά την Ιστορία. Τα παιδιά θα καταλάβουν πώς είναι ένα κάστρο. Για μένα είναι τα δύο καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας και μάλιστα χωρίς σοβαρές προσπάθειες αναστύλωσης, εκεί όλα είναι φυσικά. Εκεί, βλέπεις πώς λειτουργούσε το κάστρο, έχει ελάχιστες φθορές, βλέπεις κάτι που δεν το βλέπεις σε άλλα κάστρα, βλέπεις τις υπόγειες εγκαταστάσεις γιατί κάστρο δεν είναι μόνο αυτό που βλέπεις στην επιφάνεια, κάπου κοιμόντουσαν οι άνθρωποι, κάπου είχαν αποθήκες.Μιλάμε για απίστευτα κάστρα, με απίστευτες εγκαταστάσεις που μπορείς να δεις στην περιοχή. Είναι σαν το “Game Of Thrones”, περιμένεις να βγουν οι ιππότες, οι βασίλισσες, οι πριγκίπισσες, είναι ένα έτοιμο υλικό για παράσταση. Η Μεθώνη και η Κορώνη ήταν για μένα μια αποκάλυψη σε επίπεδο Ιστορίας. Στη Σφακτηρία, καταγράψαμε με την υποβρύχια κάμερα κατάρτια τουρκικών πλοίων μέσα στον βυθό, πρόκειται για πλοία που είχαν βυθίσει οι Σύμμαχοι. Βλέπεις την Ιστορία, βλέπεις όλα όσα μαθαίνεις στο σχολικό βιβλίο».

Αύριο Πέμπτη 21 Απριλίου, στις 23:50, η κάμερα της εκπομπής «60΄Ελλάδα» μας ξεναγεί στη Μεθώνη και την Κορώνη, με τα ενετικά κάστρα να γυρίζουν το ρολόι του χρόνου «ξετυλίγοντας» τις ιστορίες τους που θα τις ζήλευαν και οι δημιουργοί της δημοφιλούς σειράς «Game of Thrones»…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε