Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

16 χρόνια χωρίς τον Άιρτον Σένα

16 χρόνια χωρίς τον Άιρτον Σένα

Την πρωτομαγιά του 1994 όλος ο πλανήτης συγκλονίστηκε από τον τραγικό θάνατο του Άιρτον Σένα στην πίστα της Ίμολα. Έχουν περάσει 16 χρόνια αλλά κανένας φίλαθλος της F1 δεν έχει ξεχάσει τον Βραζιλιάνο πιλότο.

Ότι και να πει κανείς για τον Άιρτον Σένα θα είναι λίγο. Ένας πιλότος που είχε μόνο φίλους και θαυμαστές έφυγε τόσο άδοξα από τη ζωή όταν η Williams που οδηγούσε προσέκρουσε με 250 χιλιόμετρα την ώρα στον τοίχο.

Το μοιραίο ατύχημα στην στροφή Ταμπουρέλο και πλάνα από την κηδεία του Σένα

Ο Σένα έφυγε σε ηλικία 34 ετών έχοντας κατακτήσει 3 παγκόσμια πρωταθλήματα ενώ προσέφερε στους φίλους του αθλήματος κάποιες από τις ωραιότερες στιγμές στην ιστορία της F1.

Το 1984 έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφαία μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού με την Τόλεμαν. Πήρε τους πρώτους του βαθμούς στο γκραν πρι της Νότιας Αφρικής, ενώ στην πρώτη του εμφάνιση στο Μονακό έδειξε τι θα μπορούσε να κάνει.

Ο Άιρτον Σένα με το μονοθέσιο της Τόλεμαν.

Εκκίνησε από την 13η θέση, πέρασε σαν σταματημένους τους πολύ πιο έμπειρους αντιπάλους του, έφτασε πίσω από τον Προστ αλλά δεν πρόλαβε να τον περάσει και αυτόν αφού η βροχή οδήγησε σε διακοπή του αγώνα.

Οι εμφανίσεις του δεν πέρασαν απατρατήρητες και η Λότους του προσέφερε συμβόλαιο. Ο Σένα χωρίς να το σκεφτεί ιδιαίτερα άφησε τη “μικρή” Τόλεμαν και μετακόμισε στην Λότους.

Η Λότους αποτέλεσε ένα σκαλοπάτι προς την καταξίωση για τον Σένα

Μόλις στον δεύτερο αγώνα του το 1985 πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στην Πορτογαλία. Από εκεί ξεκινούσε ουσιαστικά η εποχή Σένα στην F1.

Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά. Το 1988 η McLaren του προσέφερε τη θέση του δεύτερου πιλότου πίσω από τον Αλέν Προστ και ο Βραζιλιάνος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Ο Σένα δοξάστηκε και δόξασε την Μακλάρεν

Αφού την πρώτη σεζόν έμαθε το μονοθέσιο την επόμενη πανηγύρισε τον πρώτο του Παγκόσμιο τίτλο. Ακολούθησαν άλλοι δύο και το 1993 πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Williams που έδειχνε να είναι η νέα δύναμη στην F1.

Οι πρώτοι αγώνες ήταν δύσκολοι ενώ όταν άρχισε να βρίσκει τον ρυθμό του ήρθε το μοιραίο ατύχημα στην Ίμολα.

Ο Σένα στην Ίμολα πήρε την τελευταία pole position της ζωής του

Ο Σένα άλλαξε την F1 και όλοι θα τον θυμούνται όσα χρόνια κι αν περάσουν. Για το αν είναι ο κορυφαίος πιλότος όλων των εποχών υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Βάσει αποτελεσμάτων δεν είναι, αλλά στην καρδιά των φίλων του αθλήματος θα έχει πάντα την πρώτη θέση. 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε