Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

21 εκατ. ευρώ υπεξαίρεσε από την ΑΕΚ ο Ψωμιάδης!

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου ο Μάκης Ψωμιάδης και συγγενικά του πρόσωπα χρησιμοποιούσαν ως “πλυντήριο” τρεις εταιρίες για να ξεπλύνουν τα 21 εκατ. ευρώ που υπεξαίρεσαν από τα ταμεία της “κιτρινόμαυρης” ΠΑΕ. Αρνούνται την κατηγορία τα παιδιά του.

Αρνήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ο Σταύρος Ψωμιάδης, που χθες κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την πολύωρη απολογία που έδωσε. Ο κατηγορούμενος, γιος του προσωρινά κρατούμενου για την υπόθεση των «στημένων» αγώνων του ποδοσφαίρου Μάκη Ψωμιάδη, φέρεται να αμφισβήτησε απολογούμενος το αδίκημα της υπεξαίρεσης από την ΠΑΕ ΑΕΚ που βαρύνει τον πατέρα και δύο συγγενείς του, ενώ υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει καταδικαστική απόφαση ώστε να συνδεθεί η πράξη αυτή με την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων.

Αμφισβητεί επίσης οποιαδήποτε φορολογική παράβαση λέγοντας ότι «έχω προσέλθει στα όργανα ελέγχου πάνω από δέκα φορές και πάντοτε ήμουν πρόθυμος και βοήθησα την έρευνά τους, άσχετα αν αυτοί δεν το επιθυμούσαν. Για όλες τις εταιρείες που είμαι μέτοχος έχει γίνει φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ και από τις αρμόδιες ΔΟΥ και όπως με ενημέρωσαν προφορικά δεν έχει βρεθεί κανένα φορολογικό παράπτωμα και για το λόγο αυτό δεν έχει εκδοθεί κάποιο πρόστιμο».

Ο νεαρός κατηγορούμενος έδωσε την δική του εκδοχή και για την υπόθεση των αλόγων κούρσας, λέγοντας ότι κατά την διάρκεια σπουδών του στην Αγγλία «ήρθα σε επαφή με τον διευθυντή ενός οίκου δημοπρασιών δρομωνών ίππων και μου έδωσε μία οικονομική πίστωση και αγόρασα τα πρώτα μου άλογα που έφερα στην Ελλάδα για να συμμετέχουν σε κούρσες του ΟΔΙΕ. Είχα πληρώσει όλους τους φόρους, αλλά δεν με είχαν ενημερώσει ότι πρέπει να κάνω έναρξη επιτηδεύματος με ατομική μου εταιρεία, διότι όλα τα έσοδα ήταν φορολογημένα από την πηγή στον ΟΔΙΕ».

Και η αδελφή του, Χριστίνα Ψωμιάδη, που αφέθηκε χθες ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία της στην ανακρίτρια, αρνείται την πράξη που της αποδίδεται ενώ ο συνήγορός της κ. Χρ, Στάθης με δήλωση του υποστηρίζει:

«Η οικογενειακή ευθύνη δεν προβλέπεται στο δικό μας δικαιϊκό σύστημα όπως άλλωστε και σε καμία δημοκρατική χώρα. Πολύ περισσότερο δε, όταν από το πόρισμα που απασχόλησε τις τελευταίες ώρες την δικαιοσύνη μας δεν προκύπτει καν ευθύνη για κανένα από τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται. Θεωρώ ότι όσο εμπλουτίζεται η δικογραφία στο στάδιο της ανάκρισης, οι κατηγορίες θα απομυθοποιούνται».

Σύμφωνα με το πόρισμα Παπανδρέου, το ποσό της υπεξαίρεσης από την ΑΕΚ προσδιορίζεται στα 21 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο εν συνεχεία η οικογένεια Ψωμιάδη φέρεται να «ξέπλυνε».

Κατά την Εισαγγελέα ο Μάκης Ψωμιάδης «επιλέγοντας ως πάγια τακτική να παραμένει στο παρασκήνιο των δραστηριοτήτων του, φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα δίκτυο συγγενικών προσώπων και φίλων, ώστε να ελέγχει εταιρίες, οι οποίες συνδέονται με τα ενδιαφέροντά του και του ανήκουν στα χαρτιά. Τα πρόσωπα συγγενείς του Χρυσόστομου Ψωμιάδη και μη, έχουν επιδέξια χρησιμοποιηθεί από αυτόν ως κλειδιά ασφαλείας, προκειμένου να αποκρύπτει ή έστω να συγκαλύπτει και να κάνει λιγότερο αισθητή την παρουσία του στις εταιρίες συμφερόντων του. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την φήμη που έχει δημιουργήσει, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του και ότι προτιμά να κάνει τις πληρωμές του σε μετρητά, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την διεξαγωγή ερευνών στο στενό του περιβάλλον, καθόσον πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν λεπτομέρειες για την δράση του διακατέχονται από αίσθημα φόβου και δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές».

Η Εισαγγελέας αναφέρει στο πόρισμα της ότι ο Μάκης Ψωμιάδης και οι συγκατηγορούμενοι του, σύζυγος, παιδιά και δύο εξάδελφοι του, χρησιμοποιούσαν ως εταιρίες «πλυντήριο» 3 εταιρείες. Η μία δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού, η δεύτερη σε REAL ESTATE και η τρίτη ήταν η εταιρεία που είχε το εκτροφείο αλόγων.

Η κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι υπό την μορφή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου έμπαιναν στις εταιρίες αυτές τα χρήματα που φέρονται να προέρχονταν από την κακουργηματική υπεξαίρεση της ΠΑΕ ΑΕΚ και της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμη υπόσταση.

«Οι κατηγορούμενοι -αναφέρει η Εισαγγελέας- συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από τα εγκλήματα τουλάχιστον της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, ενώ η οργάνωση αυτή δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο διάστημα – για μια δεκαετία – πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για νομιμοποίηση εσόδων και την συγκάλυψη της δράσης της».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να περάσουν το κατώφλι της ανακρίτριας για τις απολογίες τους οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Στη φυλακή ο Σταύρος Ψωμιάδης!

Δήλωνε 7.000 στην εφορία και είχε 2 εκατ. στην τράπεζα


Ο Ντέμης… παίζει μπάλα

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε