Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

ΑΠΟΕΛ: Πάει για την πρωτιά!

Είναι όντως η πρώτη φορά σε αυτή την τεράστια, γεμάτη επιτυχίες πορεία του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη, που οι γαλαζοκίτρινοι έχουν το λιγότερο κίνητρο για τη νίκη.
Τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, αφού έχουν ήδη προκριθεί, ενώ και τα περισσότερα σενάρια τους ευνοούν για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Αυτά όλα όμως δεν απασχολούν καθόλου τον Γιοβάνοβιτς και τους ποδοσφαιριστές του, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη διάσκεψη Τύπου ενόψει του αποψινού αγώνα με την Σαχτάρ.

«Αύριο (σήμερα) θα έχουμε ακριβώς την ίδια διάθεση όπως και στους προηγούμενους αγώνες. Σε ένα γεμάτο γήπεδο, δεν μπορεί παρά η προσπάθεια μας να είναι να μείνουμε στην κορυφή της βαθμολογίας. Το θέλουν οι ποδοσφαιριστές, το θέλω κι εγώ. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας γι’ αυτό».

 
Οι συζητήσεις μεταξύ των οπαδών των γαλαζοκίτρινων, αν προτιμούν νίκη επί της Ομόνοιας ή της Σαχτάρ, ήρθαν ενώπιον του Σέρβου τεχνικού υπό τη μορφή της δημοσιογραφικής ερώτησης. Με βλοσυρό βλέμμα, ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ έδειξε με την απάντησή του, τη δική του προπόνηση. «Θα ήτανε τρελό, πραγματικά τρελό, παραμονές αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ, να σκέφτομαι αγώνα πρωταθλήματος. Την Ομόνοια θα την σκεφτούμε μετά την Τρίτη».
 
Ο Γκουστάβο Μαντούκα είχε σταθεί άτυχος στην πρώτη αναμέτρηση με τη Σαχτάρ, αφού αποχώρησε στο δεύτερο λεπτό. Αυτή τη φορά ελπίζει ότι η τύχη θα είναι με αυτόν αλλά και την ομάδα του. «Δεν ξέρω βεβαίως αν θα παίξω, γι’ αυτό ρωτήστε τον προπονητή… (γέλια). Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Όμως εμείς παίζουμε εντός έδρας. Και εδώ έχουμε νικήσει όλους τους αγώνες. Πρέπει να τρέξουμε και θα το κάνουμε για να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
 
Ο Γιοβάνοβιτς παραδέχτηκε για άλλη μια φορά, πως κανείς δεν περίμενε αυτό το μέγεθος της επιτυχίας. «Όταν όμως προσπαθείς, τότε μπορείς και να επιβραβευθείς. Δίκαια βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε. Αυξήθηκαν πλέον οι υποχρεώσεις μας.
 
Και πλέον στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι αξίζουμε και την παρουσία μας στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης».
 
Όπως είναι τα δεδομένα, πέρα από την απουσία του Αΐλντον, ο Γιοβάνοβιτς δεν θα έχει ετοιμοπόλεμο ούτε τον Πίντο. Ακόμα και στη χθεσινή βραδινή προπόνηση, ο Πορτογάλος προπονήθηκε επιφυλακτικά και το ρίσκο θα είναι μεγάλο αν αγωνιστεί και πάθει περισσότερη ζημιά, ενόψει και των παιχνιδιών με Ομόνοια και ΑΕΚ. Έτσι όπως όλα δείχνουν, πέρα από τους σίγουρους, Πάρντο, Πουρσαϊτίδη, Σολωμού, Ολιβέιρα, Ζόρζε και Μοράις, υποψηφιότητα για την ενδεκάδα βάζει ο Γιάχιτς. Από κει και πέρα, Μαντούκα και Χαραλαμπίδης θεωρούνται οι επικρατέστεροι με τον Τρισκόφσκι να βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης. Την ενδεκάδα αναμένεται να συμπληρώσει ο Μαρσίνιο. Οι εκπλήξεις πάντως είναι πάντα στο πρόγραμμα με τον Γιοβάνοβιτς…
 
Πλεονέκτημα ή όχι, η πρώτη θέση;
 
Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, για τον ΑΠΟΕΛ το ενδεχόμενο να μην κατακτήσει την πρώτη θέση στον όμιλο δεν μπορεί να υπολογιστεί αγωνιστικά, αν είναι αποτυχία ή όχι. Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν εννοούμε ότι αν χάσει από τη Σαχτάρ θα χρεωθεί ο Γιοβάνοβιτς και οι ποδοσφαιριστές του με αρνητική απόδοση, όμως τα πλεονεκτήματα της πρώτης θέσης, όπως προκύπτουν από τις βαθμολογίες των υπόλοιπων ομίλων, δείχνουν ότι όντως υπάρχουν αντίπαλοι και… αντίπαλοι. Αν οι γαλαζοκίτρινοι τερματίσουν δεύτεροι, τότε θα έχουν ως «σίγουρες» αντίπαλους τις Μπάγερν Μονάχου, Ίντερ, Ρεάλ, Άρσεναλ και Μπαρσελόνα, ενώ οι άλλες δύο θα είναι πιθανότατα οι Μπενφίκα και Λεβερκούζεν. Αν τερματίσει πρώτος, τότε σίγουρα υποψήφιες αντίπαλοι θα είναι η Μίλαν, ο Άγιαξ και πιθανές, η Μάντσεστερ Σίτι (ή η Νάπολι), η Λιλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι και η Ντόρτμουντ.
 
Από το άκουσμα και μόνο των αντιπάλων, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, όποια θέση και αν καταλάβει η κυπριακή ομάδα, οι πιθανότητες να κληρωθεί με ένα μεγαθήριο είναι περισσότερες από τις μισές.
 
Άρα η προσπάθεια κατάκτησης της κορυφής του ομίλου έχει να κάνει πρώτιστα με το πρεστίζ, αλλά και την υστεροφημία της ομάδας. Το να καταφέρει ποτέ ξανά κυπριακή ομάδα να προκριθεί στους «16» είναι κάτι που φαντάζει αδύνατο, πόσο μάλλον να πάρει και την πρώτη θέση.
 
Πρώτος και με ισοπαλία
 
Πάντως τα σενάρια ευνοούν τον ΑΠΟΕΛ και σε περίπτωση ισοπαλίας, φτάνει να μην κερδίσει η Ζενίτ μέσα στο Ντραγκάο, την Πόρτο. Και επειδή στο ποδόσφαιρο και ειδικά σε τέτοιο επίπεδο, είναι πιο εύκολο να μη χάσεις παρά να κερδίσεις φαίνεται ότι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, οι γαλαζοκίτρινοι δύσκολα θα χάσουν την πρώτη θέση. Υπάρχει βεβαίως και το σενάριο που φέρνει πρώτο τον ΑΠΟΕΛ ακόμα και σε περίπτωση ήττας. Φτάνει το παιχνίδι στην Πορτογαλία να λήξει ισόπαλο. Σε αυτή την περίπτωση, τη δεύτερη θέση θα κατακτήσει η Ζενίτ.
 
Η βαθμολογία του ομίλου:

1. ΑΠΟΕΛ  9 βαθμοί

2. Ζενίτ      8 βαθμοί

3. Πόρτο    7 βαθμοί

4. Σαχτάρ  2 βαθμοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Θαύματα” γίνονται – Προκρίθηκε στους “16” ο ΑΠΟΕΛ!

Θρύλος, “μαγεία” και στη Μασσαλία – Διπλό πρόκρισης με “Φέτφα”

“Απογειώθηκε” στους 16 ο ΑΠΟΕΛ – Δείτε ΦΩΤΟ – Αθλητικά

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε