Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Αναστασίου: Θα κάνουμε δύσκολη τη ζωή του Ολυμπιακού!

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού μίλησε για το μεγάλο σαββατιάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, τόνισε πως η ομάδα του έχει καλή ψυχολογία μετά τις δυο νίκες με τον Εργοτέλη, ενώ επισήμανε πως οι “ερυθρόλευκοι” έχουν αρκετές αδυναμίες στο παιχνίδι τους

Μιλώντας στο novasports.gr, ο Γιάννης Αναστασίου σχολίασε πως… υπάρχει ζωή και μετά το ντέρμπι, αφού μπορεί να δώσει μόνο 3 βαθμούς, ενώ έκανε κάλεσμα στον κόσμο του τριφυλλιού να δείξει κόσμια συμπεριφορά στη Λεωφόρο, να στηρίξει την ομάδα και να μην υπάρξουν ακρότητες. Ακόμα μίλησε για τους “ερυθρόλευκους”, τον Κώστα Μήτρογλου και τον Μίτσελ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Αναστασίου στο novasports.gr:

Δύο σερί νίκες επί του Εργοτέλη, νομίζω ότι η ψυχολογία είναι πλέον σε ικανοποιητικά επίπεδα και ακολουθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Σε τι κατάσταση είναι η ομάδα σας;

“Η ψυχολογία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Νομίζω ότι αυτές οι δύο νίκες έδωσαν μεγάλη ώθηση στην ομάδα και στον κόσμο μας. Και το λέω αυτό, γιατί μετά την ήττα από τον Πανθρακικό υπήρξε μια “παγωμάρα” στην ομάδα. Είναι αυτό που λέω και το επαναλαμβάνω. Όταν τα παιδιά πιστέψουν στους εαυτούς τους, δεν αδικούν τους εαυτούς τους και κάνουν στο γήπεδα τα πράγματα που ξέρουν, νομίζω δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, με οποιονδήποτε αντίπαλο και αν παίζουμε. 

Αυτή τη στιγμή, δείχνουμε να “πατάμε” καλύτερα. Είναι σημαντικό ότι κάναμε δύο “καθαρές” νίκες, με μηδέν παθητικό, η αμυντική μας λειτουργία- ειδικά την Τετάρτη- ήταν πάρα πολύ καλή σε σχέση με το παιχνίδι του Σαββάτου με τον Εργοτέλη και συνεχίζουμε. Δεν έχουμε πολλά να σκεφτούμε ή να πούμε για το παιχνίδι του Σαββάτου. Είμαστε προετοιμασμένοι και περιμένουμε το παιχνίδι”.
 

Τι ήταν πιο σημαντικό για εσάς; Η σωστή διαχείριση της ήττας από τον Πανθρακικό ή οι δύο σερί νίκες επί του Εργοτέλη;
“Νομίζω ότι και τα δύο είναι σημαντικά. Επίσης σημαντικό ήταν ότι υπήρξε ηρεμία στην ομάδα. Και από την πλευρά των παικτών, αλλά και από τον κόσμο και την διοίκηση, η οποία μπορώ να πω ότι από την πρώτη στιγμή στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Και ο κόσμος ακόμα πιο πολύ.
 
Τα παιδιά θέλουν, τα παιδιά προσπαθούν και σε κάθε παιχνίδι προσπαθούμε να πάρουμε το μάξιμουμ που μπορούμε. Πολλές φορές υπάρχει η απειρία, η ανωριμότητα, η έλλειψη συνοχής της ομάδας- δεδομένου ότι το ρόστερ διαμορφώθηκε αρκετά αργά- αλλά κάθε μέρα προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι, αυτός είναι ο στόχος και σιγά σιγά φαίνεται. Υπάρχουν κάποια σκαμπανεβάσματα, αλλά νομίζω ότι είναι φυσιολογικό. Τα παιδιά αν κάνουν αυτό που μπορούν και δεν αδικούν τους εαυτούς τους, τότε τα αποτελέσματα θα είναι αυτά που πρέπει”. 
 
Και τώρα το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Νομίζω ότι από την πρώτη ημέρα που ήρθατε στην ομάδα, γι’ αυτό το ντέρμπι θα ακούτε από τον κόσμο…

“Δυστυχώς ή ευτυχώς, ναι. Ως Έλληνας ξέρω τη σημασία αυτού του παιχνιδιού και θα έλεγα ότι είναι κάτι όμορφο. Όμως το σημαντικό είναι να γίνει ένα παιχνίδι, το οποίο θα το ευχαριστηθούν οι παίκτες. Αυτό είναι σημαντικό και το κυριότερο είναι να μην γίνουν έκτροπα, να μην γίνουν επεισόδια, γιατί δεν νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει την ομάδα. Και το λέω αυτό, γιατί μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, υπάρχει ζωή. 

Υπάρχουν παιχνίδια, υπάρχει πρωτάθλημα. Είναι ένα παιχνίδι, για εμάς είναι ένα παιχνίδι, θέλουμε να μπούμε μέσα και να το ευχαριστηθούμε, να κάνουμε τα πράγματα που ξέρουμε. Νομίζω ότι αν κάνουμε τα πράγματα που ξέρουμε και με την καλή στήριξη του κόσμου στην ομάδα, χωρίς έκτροπα και ακρότητες, τότε τα πράγματα θα είναι καλά για την ομάδα μας”.

Τι διαφορετικό έχει αυτό το ντέρμπι και όλος ο κόσμος ασχολείται με τις κόντρες Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός;

“Νομίζω ότι το ξεκινάτε εσείς οι δημοσιογράφοι, που αρχίζετε πέντε εβδομάδες πριν από το ντέρμπι και μιλάτε για το ματς με τον Ολυμπιακό. Οπότε, λίγο-πολύ μπαίνετε στην ψυχοσύνθεση των φιλάθλων, ότι μας ενδιαφέρει αυτό το ματς. Σίγουρα είναι η “μητέρα των μαχών” για το ελληνικό πρωτάθλημα, αντιμέτωπες είναι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες στην Ελλάδα και ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο ομάδες, δεν παύει να είναι το παιχνίδι που τραβάει όλα τα φώτα, ακόμα και στην Ευρώπη. 

Αλλά για μένα και για τους παίκτες μου είναι ένα παιχνίδι. Δεν θα πάρεις οκτώ ή δέκα πόντους αν κερδίσεις τον Ολυμπιακό ή το αντίστροφο. Το σημαντικό για εμάς, είναι να μπούμε με την σωστή ψυχολογία, με την εμπιστοσύνη που έχουμε- ειδικά όταν παίζουμε εντός έδρας- και να κάνουμε αυτά που ξέρουμε. Ελπίζω να γίνει ένα καλό παιχνίδι και να ευχαριστηθεί ο κόσμος και βασικά να το ευχαριστηθούν οι παίκτες. Γιατί αν το ευχαριστηθούν οι παίκτες, τότε θα το ευχαριστηθεί και ο κόσμος”.
 

Υπάρχουν αρκετοί “πρωτάρηδες” σε αυτό το ντέρμπι. Κυρίως οι ξένοι παίκτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν καλά τι σημαίνει αυτό το παιχνίδι. Πως προετοιμάζετε τους παίκτες σας για το ντέρμπι;

“Με ηρεμία. Για εμάς είναι σημαντικό να μπούμε ήρεμα στο παιχνίδι και να κάνουμε τα πράγματα που ξέρουμε. Κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία δεν γίνεται, απλά συζητώ πολύ με τους παίκτες για το πως πρέπει να είμαστε και πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το παιχνίδι και ποια θα είναι η αντίδραση μας κατά τη διάρκεια του αγώνα, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί. 

Αλλά το σημαντικότερο είναι για τα παιδιά και ειδικά για τους ξένους που δεν γνωρίζουν τη σημασία αυτού του ντέρμπι, να μπουν και να είναι ήρεμοι. Γιατί όταν έχουμε ηρεμία στο παιχνίδι μας, είμαστε αρκετά καλοί. Όταν όμως χάνουμε το μυαλό μας λόγω έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης ή ανωριμότητας ή μη συνοχής της ομάδας, τότε μας κοστίζει. Θα είναι σημαντικό να είμαστε ήρεμοι”.
 

Ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη επίθεση και άμυνα στο πρωτάθλημα, ενώ υπάρχουν έντεκα βαθμοί διαφοράς με την ομάδα σας. Υπάρχει φαβορί σε αυτό το ντέρμπι;

“Σε τέτοια παιχνίδια, πάντα υπάρχει το φαβορί λόγω βαθμολογικής θέσης, αλλά μέσα στο γήπεδο δεν υπάρχουν φαβορί. Για μένα δεν υπάρχουν φαβορί. Και οι δύο ομάδες είναι πολύ καλές. Θεωρώ ότι και η ομάδα του Παναθηναϊκού είναι πολύ καλή και ξέρουμε ότι θα κάνουμε δύσκολη τη ζωή του Ολυμπιακού στο παιχνίδι του Σαββάτου. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και μετά το παιχνίδι νομίζω ότι θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα”.
 
Ο κ. Μίτσελ έχει την ευτυχία να έχει στη διάθεση του έναν επιθετικό, που βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του. Κάνετε ιδιαίτερα πλάνα για την αντιμετώπιση του Μήτρογλου;

“Ο Ολυμπιακός έχει τον Μήτρογλου, όμως ο Μήτρογλου δεν παίζει μόνος του. Χρειάζεται κάποιον να του δώσει τη μπάλα για να βάλει γκολ και αυτοί οι παίκτες είναι εξίσου σημαντικοί. Πολλές φορές ο κόσμος και θα έλεγα ειδικότερα οι δημοσιογράφοι, κοιτάτε έναν παίκτη συγκεκριμένα. Αλλά για εμάς τους προπονητές μετράει το σύνολο και πρέπει να λειτουργήσουν και να δουλέψουν κάποια πράγματα σωστά, για να έρθουν τα γκολ. Το πλάνο μας είναι το πως θα αντιμετωπίσουμε τον Ολυμπιακό ως ομάδα και όχι ατομικά”.
 
Πως ακτινογραφείτε τον αντίπαλο; Τι εικόνα έχετε διαμορφώσει;

“Είναι μια ομάδα που έχει αρκετή ποιότητα, σε πολλές θέσεις. Αλλά από εκεί και πέρα, έχει αρκετές αδυναμίες- όπως και εμείς εξάλλου- και νομίζω ότι και οι δύο προπονητές το γνωρίζουμε. Για εμάς, είναι πιο πολύ θέμα αυτοσυγκέντρωσης και νομίζω ότι αν εμείς είμαστε συγκεντρωμένοι στο βαθμό που πρέπει, τότε θα έχουμε καλό αποτέλεσμα”.
 
Ένα σχόλιο για τον κ. Μίτσελ;

“Ο κ. Μίτσελ ήταν ένας μεγάλος παίκτης και ως προπονητής έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Ήρθε σε μια χώρα, η οποία έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια, λίγο-πολύ βασιζόταν σε προπονητές από την Ιβηρική Χερσόνησο. Νομίζω ότι κάνει πολύ καλή δουλειά, ο Ολυμπιακός βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά μας ενδιαφέρει η ομάδα μας και εγώ ασχολούμαι με την ομάδα μου. 

Είναι ευτύχημα για το ελληνικό πρωτάθλημα να έχουν έρθει φέτος κάποια ονόματα και κάποιοι προπονητές όπως ο Στέφενς στον ΠΑΟΚ και ο Μίτσελ στον Ολυμπιακό, χωρίς να θέλω να αδικήσω κάποιον άλλον αυτή τη στιγμή. Έχουν έρθει αρκετοί αξιόλογοι προπονητές, αλλά υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες αξιόλογοι προπονητές, οπότε αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι για το ελληνικό ποδόσφαιρο”.
 

Στη σκακιέρα του ντέρμπι, πως θα κάνετε κίνηση-ματ στον αντίπαλο;

“Αν σας το πω τώρα, δεν νομίζω ότι θα είναι έκπληξη. Έχουμε τα πλάνα μας, έχουμε δει τον Ολυμπιακό, όπως είπα και πριν έχει ποιότητα, αλλά έχει και πολλές αδυναμίες”.
 
Πέρα από την τακτική και τις οδηγίες που θα δώσετε στους παίκτες σας, παίζει ρόλο και το πάθος σε αυτά τα παιχνίδια;

“Σίγουρα είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, το πάθος θα παίξει ρόλο, αλλά πολλές φορές το πάθος σε οδηγεί σε αποφάσεις και σε πράξεις μέσα στο παιχνίδι, οι οποίες δεν βοηθούν την ομάδα σου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για εμάς, να έχουμε ηρεμία στο παιχνίδι μας. Το πάθος θα το έχουμε, γιατί σε κάθε εντός έδρας αγώνα το βγάζουμε και αν το συνδυάσουμε με την ηρεμία, τότε νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι καλά για εμάς”.
 
Σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε με ρόμβο στη μεσαία γραμμή. Αυτό το σύστημα φάνηκε να ταιριάζει στην ομάδα, ενώ βελτιώθηκε και η αμυντική λειτουργία. Σκέφτεστε να διατηρήσετε αυτό το σύστημα;

“Ήταν ιδιόμορφα και τα δύο παιχνίδια με τον Εργοτέλη. Θέλαμε αποτέλεσμα στο πρωτάθλημα, θέλαμε να προκριθούμε στο Κύπελλο και επιθυμούσαμε να διασφαλίσουμε κάποια πράγματα. 

Είχα πει πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ, ότι αυτή η ομάδα έχει την πολυτέλεια και την ικανότητα να αλλάζει τη διάταξη στο γήπεδο με τέτοια ευκολία, που “αναγκάζει” εμάς, το τεχνικό τιμ, να σκεφτόμαστε πάντα τους ανάλογους τρόπους για να αιφνιδιάσουμε τον αντίπαλο ή να προετοιμάσουμε την ομάδα κατάλληλα για το κάθε παιχνίδι. Δεν ξέρω αν θα είναι ρόμβος, 4-3-3 ή 3-5-2. Το σίγουρο είναι ότι όσοι παίξουν, θα είναι 100% έτοιμοι για να κάνουν αυτό που πρέπει”.
 

Για εσάς το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι ιδιαίτερο παιχνίδι; Το ζείτε διαφορετικά;

“Θα έλεγα καθόλου. Για μένα παραμένει ένα παιχνίδι. Απλά υπάρχει ο περίγυρος… Ακούς διάφορα για το συγκεκριμένο ματς, αλλά προσωπικά δεν με απασχολεί καθόλου. Συγκεντρώνομαι στο παιχνίδι και για εμάς είναι ένα παιχνίδι. Δίνει τρεις πόντους. Καταλαβαίνω την σημαντικότητα του ντέρμπι για τους φιλάθλους μας και όλο τον Παναθηναϊκό, αλλά είναι σημαντικό για το τεχνικό τιμ και τους παίκτες να είμαστε ήρεμοι και να συγκεντρωθούμε όσο καλύτερα γίνεται για το παιχνίδι”.
 
Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο του Παναθηναϊκού;

“Θα ήθελα να τους ζητήσω, να είναι κόσμιοι στη συμπεριφορά τους, να στηρίξουν και να βοηθήσουν την ομάδα. Γιατί, ναι μεν είναι ένα σημαντικό παιχνίδι, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι αγώνες μετά από αυτό. Χρειαζόμαστε τον κόσμο μας σε κάθε παιχνίδι και νομίζω ότι θα είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει κόσμια συμπεριφορά, χωρίς έκτροπα. 

Δεν θέλουμε να τιμωρηθούμε και να παίζουμε παιχνίδια, χωρίς τον κόσμο μας που είναι η μεγάλη μας δύναμη, ειδικά μέσα στη Λεωφόρο. Θα τους παρακαλέσω, εκ μέρους όλης της ομάδας να στηρίξουν την ομάδα με ζητωκραυγές, με συνθήματα, αλλά χωρίς έκτροπα και ακρότητες”.

Διαβάστε ακόμα…

Παναθηναϊκός: “Σενάριο” με Ντιαρά και διάψευση!

Ανοιχτή προπόνηση την Παρασκευή στη Λεωφόρο!

Ο Μπεργκ “υπέγραψε” την πρόκριση για τον Παναθηναϊκό

Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός: Πρακτικές γερμανικής κατοχής!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε