Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

“Ανοιχτή Πόλη”: Μόνο γήπεδο και γύρω-γύρω πράσινο

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταξη “Ανοιχτή Πόλη” χαρακτηρίζει αμαρτωλή ιστορία την διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό, ενώ επιμένει στην θέση για κατασκευή μόνο του γηπέδου.
 

Η ανακοίνωση:

“H καταγγελία της σύμβασης για το Βοτανικό από πλευράς ΠΑΕ ΠΑΟ, ασχέτως εάν αποτελεί μοχλό πίεσης, ή ριζική αλλαγή του σχεδιασμού της, είναι ένας από τους σταθμούς στην αμαρτωλή ιστορία της περιβόητης ”Διπλής Ανάπλασης”.

Η ”Διπλή Ανάπλαση” έχει περιπέσει σε μεγάλο αδιέξοδο. Ο λόγος γίνεται κάθε μέρα και πιο σαφής: σχεδιάστηκε όχι ως πραγματική ανάπλαση, αλλά ως κερδοσκοπική επιχείρηση προς όφελος μεγάλων συμφερόντων. Σχεδιάστηκε όχι για να δώσει ανάσα στην πόλη, αλλά για να γιγαντώσει τα κέρδη αυτών που έχουν βάλει σφραγίδα καταστροφής στην πόλη, με το real estate και τα φαραωνικά εμπορικά κέντρα.

Αυτήν την επιλογή υπηρέτησαν διαχρονικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ -με την αγαστή πάντα συνεργασία του ΛΑΟΣ. Με αυτήν την προτεραιότητα ταυτίστηκαν οι δημοτικές παρατάξεις που εκπροσωπούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ -με προεξάρχοντα το Νικήτα Κακλαμάνη. Αυτή την επιλογή υπηρετεί και σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος που επίμενε εναγωνίως -και κόντρα στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας- στην αναζήτηση λύσης που να περιλαμβάνει το εμπορικό. Ενώ πλέον γίνεται εκκωφαντική (αλλά και ενδεικτική) η αφωνία του κ. Καμίνη, για το θέμα του Ελαιώνα.

Στο προηγούμενο διάστημα το κίνημα ενεργών πολιτών και η ”Ανοιχτή Πόλη”, έπραξαν το αυτονόητο, για τον/την καθένα/μια που αντιλαμβάνεται την κρίσιμη σημασία του πρασίνου και των δημόσιων χώρων στη σημερινή Αθήνα. Αναδείξαμε το θέμα, ασκήσαμε πολιτικό έλεγχο στις αποφάσεις δημοτικής αρχή και κυβέρνησης, προσφύγαμε στη δικαιοσύνη. Η απόφαση του ΣτΕ είναι σαφής: ακύρωσε τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και δικαίωσε τη θέση μας ”μόνο γήπεδο στο Βοτανικό και γύρω-γύρω πράσινο”.

Το επιχειρηματικό και κυβερνητικό μπλοκ που εμπνεύστηκε την δημιουργία τεράστιων εμπορικών κέντρων σε χαρακτηρισμένους χώρους πρασίνου, επ’ ευκαιρία και με πρόφαση την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ, έχει ακέραιη την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στον Ελαιώνα. Οφείλουν, να εξηγήσουν τις επιλογές τους, ιδίως τώρα, που ο Δήμος Αθηναίων, δηλαδή οι δημότες, ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει στην ΠΑΕ ΠΑΟ μεγάλες αποζημιώσεις.

Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα με στόχους:

Να ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες για το Πάρκο στον Ελαιώνα με πλήρη εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του 1995.
Να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη μεταφορά του γηπέδου του ΠΑΟ από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Να ανασάνει η περιοχή των Αμπελοκήπων με ένα ενιαίο πάρκο πρασίνου από το Λυκαβηττό και τα Κουντουριώτικα μέχρι τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τα Προσφυγικά.
Να μην υπάρξει μεγαλύτερη περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά και οικονομική επιβάρυνση του αθηναϊκού λαού”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε