Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Άσκησε έφεση κατά της τιμωρίας του Ολυμπιακού ο εισαγγελέας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI.
ΦΩΤΟ EUROKINISSI.

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας δεν ικανοποιήθηκε από την τιμωρία μίας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών που επιβλήθηκε στον Ολυμπιακό για τα επεισόδια στο ντέρμπι και έτσι άσκησε έφεση κάτι που εξόργισε τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ανακοίνωση κατά του εισαγγελέα από την Superleague. Την Τετάρτη η εκδίκαση. Διαβάστε το κείμενο της έφεσης.

Superleague: Παραβιάζει τους κανονισμούς η έφεση του εισαγγελέα

Οι ερυθρόλευκοι είχαν αποφασίσει να μην καταθέσουν έφεση ούτε για τις ποινές σε Τοροσίδη, Μητρόπουλο, θέλοντας να βάλουν ένα τέλος στο “τρίτο ημίχρονο” του ντέρμπι.

Λογάριαζαν όμως χωρίς τον Εμμανουήλ Αντωνακάκη, ο οποίος αυταπάγγελτα άσκησε έφεση κατά της απόφασης της Πειθαρχικής επιτροπής της Σούπερ Λίγκας.

Η κίνηση αυτή εξόργισε τον Βαγγέλη Μαρινάκη που περίμενε ότι το θέμα θα τελείωνε εδώ. Πλέον όμως ο εισαγγελέας θα εξετάσει τον φάκελο για να διαπιστώσει αν σωστά η επιτροπή της Σούπερ Λίγκας τιμώρησε με μία αγωνιστική και χρηματικό πρόστιμο τον Ολυμπιακό.

Η έφεση θα εκδικαστεί την Τετάρτη (02/03) στις 16:00 και η απόφαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στο κείμενο αναφέρονται σοβαρές κατηγορίες.

 
 
Αναλυτικά το κείμενο της έφεσης, με το οποίο ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας προσβάλει την πρωτόδικη απόφαση με την οποία ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική:

«Εκκαλώ, με την ανωτέρω ιδιότητά μου, την παραπάνω απόφαση, ως προς το σκέλος αυτής που αναφέρεται στα επεισόδια τα οποία δημιούργησαν φίλαθλοι της εκκαλουμένης ΠΑΕ εντός του αγωνιστικού χώρου, ευθύς μετά τη λήξη του αγώνα της με την ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, στις 19-2-2011 και την επιβληθείσα ποινή, λόγω κακής εκτίμησης των αποδείξεων και εσφαλμένης εφαρμογής του νόμου.

Ειδικότερα: Η εκκαλουμένη ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, πειθαρχικώς ελεγκτέα ως υπαίτια για εκτεταμένα επεισόδια που έγιναν από οπαδούς της μέσα στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης», ευθύς μετά τη λήξη του ανωτέρω αγώνα και της επιβλήθηκε η χρηματική ποινή των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ΕΥΡΩ και η διεξαγωγή ενός (1) αγώνα χωρίς θεατές. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κλουκίνας μειοψήφησε, έχων γνώμη ότι τα επεισόδια έπρεπε να χαρακτηριστούν και να τιμωρηθούν ως ευρείας κλίμακας τοιαύτα.

Με την παραπάνω κρίση της, έσφαλε η προσβαλλομένη απόφαση για τους κάτωθι λόγους:

α) Ουδόλως αναφέρει και ιδιαίτερα ουδόλως δικαιολογεί για ποιόν ή ποιούς λόγους τα επεισόδια δεν ενέχουν τον χαρακτηρισμό των ευρείας κλίμακας τοιούτων, όπως είχε παραπεμφθεί για να δικαστεί η εκκαλουμένη ΠΑΕ, αλλά χαρακτηρίζονται απλώς ως εκτεταμένα.

Και εάν μεν υπονοεί ότι δεν συντρέχουν οι όροι των εδαφίων α’, β’ και γ’ του Κεφ. Α της παρ. 5 του άρθρου 15 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, η προσβαλλομένη απόφαση έσφαλε, δοθέντος ότι, ναι μεν δεν υπήρξαν σοβαρές σωματικές βλάβες (εδ. β’), ούτε προέκυψαν εκτεταμένες φθορές ξένης περιουσίας (εδ. γ’), πλην όμως είναι αναμφισβήτητη η από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης κλήση και είσοδος εντός του αγωνιστικού χώρου των Μονάδων Αποκατάστασης της Τάξης (ΜΑΤ), με πλήρη εξάρτηση, για την καταστολή των επεισοδίων, η επέμβαση δε των ειδικών αυτών δυνάμεων (ΜΑΤ) δεν είχε προαποφασισθεί και ανακοινωθεί στις συσκέψεις ασφαλείας, ούτε πολύ περισσότερο χαρακτηρίζεται ως συνηθισμένο αστυνομικό μέτρο. Άρα, εν προκειμένω, συντρέχουν απολύτως οι προϋποθέσεις του εδ. α’ του Κεφ. Α της παρ. 5 του άρθρου 15 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.

Εάν δε τα εν λόγω επεισόδια ενέχουν, κατά την προσβαλλομένη απόφαση, από μόνα τους και μόνο τον χαρακτηρισμό των εκτεταμένων και όχι των ευρείας κλίμακας τοιούτων, προφανώς δεν θα τους εδίδοντο χαρακτηρισμοί, όπως: «Ζούγκλα», «Ρίνγκ», «Ουγκάντα», «Κλίμα διαρκούς τρόμου» κ.λ.π., κ.λ.π., από το σύνολο σχεδόν του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου, ούτε, πολύ περισσότερο, θα ησχολείτο με άκρως απαξιωτικά για την Ελλάδα σχόλια και αυτός ακόμη ο διεθνής τύπος (βλ. συνημμένα φύλλα εφημερίδων).

β) Η προσβαλλομένη απόφαση, δεν αναφέρει, εκτός από τον ποδοσφαιριστή Σισέ, ποιοι ήταν οι άλλοι από τους 2-3 που δέχεται ότι υπήρξαν θύματα «χειροδικίας».

γ) Κακώς η προσβαλλομένη απόφαση δέχεται ότι έξι με επτά (6-7) ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, τους οποίους, ειρήσθω, δεν κατονομάζει, απλώς «προπηλακίσθηκαν», ενώ, όπως προκύπτει από τα αναγνωστέα φύλλα εφημερίδων και το οπτικοακουστικό υλικό, εδέχθησαν βίαιες και σκληρές επιθέσεις με κλωτσιές και γροθιές.

Να σημειωθεί δε, ότι οι δύο τελευταίες (β’ και γ’) πλημμέλειες της προσβαλλομένης απόφασης επισημαίνονται, γιατί προφανώς έχουν άμεση σχέση με την έκταση και τον χαρακτηρισμό των επεισοδίων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΕΦΕΣΙΒΑΛΟΥΜΕ την ανωτέρω απόφαση
και
ΖΗΤΟΥΜΕ την εξαφάνισή της, την κήρυξη πειθαρχικώς υπευθύνου της δευτέρας εκκαλουμένης ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, σύμφωνα με το πειθαρχικό κατηγορητήριο, δηλαδή για επεισόδια ευρείας κλίμακας και την επιβολή σε βάρος της των προβλεπομένων πειθαρχικών ποινών
».

Πάντως ο Εμμανουήλ Αντωνακάκης με δηλώσεις του στον Sentra FM τόνισε ότι το Πειθαρχικό δίκαιο δεν του επιτρέπει να κάνει και πολλά:

“Πράγματι άσκησα έφεση, καθώς θεώρησα ότι η πρωτοβάθμια επιτροπή έσφαλε στην κρίση της και συγκεκριμένα επειδή χαρακτήρισε τα επεισόδια που έγιναν μετά τον αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός με τον τον χαρακτήρα των εκτεταμένων κι όχι τα ευρείας που είχα χαρακτηρίσει εγώ στην δίωξη.

Χθες αν ακούσατε στο Δ.Σ. της ΕΠΟ συζητήθηκε το θέμα των δύο πειθαρχικών επιτροπών. Είναι πολύ σοβαρό θέμα και θα πρέπει να το επιλύσουν τα όργανα και στην προκειμένη η ΕΠΟ.

Είμαι σίγουρος και πεπεισμένος ότι το πειθαρχικό δίκαιο που αναφέρεται στο ποδόσφαιρο είναι ελλιπέστατο γιατί δεν καλύπτει από πειθαρχικής πλευράς τις περιπτώσεις. Είναι πάρα πολύ επιοικές για σοβαρά αδικήματα.

Το είπε κι ο Πιλάβιος ότι άμεσα θα αυστηροποιηθεί το πειθαρχικό δίκαιο. Για να έχουμε έναν πειθαρχικό έλεγχο αυστηρότερο πρέπει να θρηνήσουμε θύματα; Το έχουμε συζητήσει με τον κ. Φάκο ότι σε περιπτώσεις που πρέπει να επέμβουμε δραστικά, δεν έχουμε που να πατήσουμε για να τις προχωρήσουμε περαιτέρω.”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε