Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Αθλητική ανασκόπηση NewsIt

Μπολτ, Μάρας, Μέσι, Ρονάλντο οι πρωταγωνιστές του 2009.

Το NewsIt.gr θυμάται τα 10 κορυφαία αθλητικά γεγονότα του 2009 στην Ελλάδα και τον κόσμο και σας τα παρουσιάζει μέσα από βίντεο.

Γιουσέιν Μπολτ: Ο άνθρωπος-αστραπή

 
Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ έσπασε τα κοντέρ καταρρίπτοντας τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 και στα 200 μέτρα. Τον Αύγουστο του 2009 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου ο Μπολτ με 2 εκπληκτικές κούρσες έκανε τους πάντες να παραμιλούν. Στα 100 μέτρα βελτίωσε το δικό του ρεκόρ κατά 11 εκατοστά του δευτερολέπτου, κάνοντας 9.58. Λίγες ημέρες αργότερα ο εκπληκτικός Μπολτ κατέβασε κατά 11 εκατοστά το ρεκόρ και στα 200 μέτρα με χρόνο 19.19.

 
Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου: Ταξίδι στο όνειρο
 
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ του 2010 μέσω των μπαράζ κόντρα στην Ουκρανία. Για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Εθνική ομάδα θα δώσει το παρών σε τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου. Η πορεία της στον όμιλο μπορεί να μην ήταν αυτή που θα ήθελε ο Ρεχάγκελ και οι παίκτες του, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση, μένοντας πίσω από την Ελβετία. Στα μπαράζ όμως ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με το χρυσό γκολ που σημείωσε στο Ντόνετσκ χάρισε τη νίκη-πρόκριση απέναντι στους Ουκρανούς. Η Εθνική κληρώθηκε στον δεύτερο όμιλο του Μουντιάλ και θα αντιμετωπίσει τη Νότια Κορέα, τη Νιγηρία και την Αργεντινή.

 
Βλάσης Μάρας: Συλλέκτης μεταλλίων
 
Ο 26χρονος πρωταθλητής τον Απρίλιο του 2009 κατέκτησε το τέταρτο χρυσό ευρωπαϊκό του μετάλλιο στο μονόζυγο και έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής που κέρδισε 4 φορές σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στο ίδιο όργανο. Ο Μάρας ανακηρύχθηκε κορυφαίος αθλητής στην ψηφοφορία του ΠΣΑΤ.

 
Μπαρτσελόνα: Τα πήρε όλα – Κορυφαίος ο Μέσι
 
6 τρόπαια διεκδίκησε μέσα στο 2009 και κατάφερε να κατακτήσει τα πάντα. Η Μπαρτσελόνα έγινε η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Πρωτάθλημα, κύπελλο, σούπερ καπ Ισπανίας, Τσάμπιονς Λιγκ, Ευρωπαϊκό σούπερ καπ και Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων τα επιτεύγματα της ομάδας του Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Λίο Μέσι ήταν ο ηγέτης της ομάδας και δίκαια σάρωσε τα βραβεία. Έγινε ο πρώτος Αργεντινός που πήρε το βραβείο της FIFA και την χρυσή μπάλα.

 
Εθνική ομάδα μπάσκετ: Υπάρχει μέλλον και το απέδειξε
 
Τι κι αν απουσίαζαν οι Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Βασιλόπουλος και Τσαρτσαρής. Η νέα φουρνιά του ελληνικού μπάσκετ έκανε το χρέος της στα γήπεδα της Πολωνίας κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ. Ο Βασίλης Σπανούλης ανέλαβε να οδηγήσει την ομάδα του Καζλάουσκας. Εκπληκτικές εμφανίσεις πραγματοποίησε ο αναγεννημένος Σχορτσιανίτης, ο πρωτάρης Νικ Καλάθης και ο αρχηγός Αντώνης Φώτσης. Η Εθνική κέρδισε στο μικρό τελικό την Σλοβενία με 57-56 και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

 
Αντόνιο Ντε Νίγκρις: Θλίψη στον κάμπο
 
Δεν υπήρχαν μόνο όμορφες στιγμές το 2009. Ο ξαφνικός θάνατος του Αντόνιο Ντε Νίγκρις συγκλόνισε τον ποδοσφαιρικό κόσμο της χώρας. Ο Μεξικανός, αγωνίστηκε λίγους μήνες στην Λάρισα, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στις 16 Νοεμβρίου από ανακοπή, σε ηλικία 31 ετών.

 
Παναθηναϊκός μπάσκετ: Ο απόλυτος κυρίαρχος – Το αντίο του Αλβέρτη 
 
Οι πράσινοι έφτασαν στην κατάκτηση του δεύτερου τρεμπλ της ιστορίας τους. Στο κλειστό του ελληνικού ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Ολυμπιακό και σήκωσε το κύπελλο Ελλάδας. Στο Βερολίνο μετά από έναν εκπληκτικό ημιτελικό επικράτησε των ερυθρολεύκων 84-82 και στον τελικό κέρδισε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας φτάνοντας στην κατάκτηση του πέμπτου ευρωπαϊκού του τροπαίου. Η σεζόν έκλεισε ιδανικά με την ομάδα του Ομπράντοβιτς να σπάει το πλεονέκτημα έδρας του αιωνίου αντιπάλου και να σηκώνει το 7o συνεχόμενο πρωτάθλημα. Αυτή ήταν η τελευταία χρονιά του Φραγκίσκου Αλβέρτη, ο οποίος κατέκτησε 25 τίτλους σε μία λαμπρή καριέρα που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο. 

 
Ολυμπιακός ποδόσφαιρο: Το κόκκινο νταμπλ – Το αντίο του Τζόρτζεβιτς
 
Το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ και 14ο στην ιστορία του κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Το πρωτάθλημα ήταν από τα πιο εύκολα που έχουν πάρει οι ερυθρόλευκοι μιας και τερμάτισαν πρώτοι με διαφορά 8 βαθμών από τον δεύτερο ΠΑΟΚ. Ο τελικός του κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ θα μείνει στη ιστορία. Το εκπληκτικό 4-4 ακολούθησε η μαραθώνια διαδικασία των πέναλτι με τους ερυθρόλευκους να κερδίζουν τελικά με 19-18!!! Η χρονιά που ολοκληρώνεται ήταν και η τελευταία για τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Ο παίκτης – σύμβολο του Ολυμπιακού κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια έχοντας κατακτήσει 12 πρωταθλήματα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2009 έγινε και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια με το γκολ που σημείωσε κόντρα στην Σεντ Ετιέν.


Βουλιαγμένη πόλο γυναικών: Η ομάδα θαύμα
 
Τα κορίτσια της Αλεξίας Καμμένου ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία τους κερδίζοντας στον τελικό την Οριζόντε Κατάνια με 12-9. Η Βουλιαγμένη αναδείχθηκε υπερπρωταθλήτρια Ευρώπης μετά την άνετη νίκη της στον τελικό του σούπερ καπ επί της Ρωσικής Στουρμ Τσέζοφ με 11-6.

 
Κριστιάνο Ρονάλντο: Χρυσάφι στα πόδια του
 
Η Ρεάλ Μαδρίτης έβγαλε από τα ταμεία της 94 εκατομμύρια ευρώ για να ντύσει στα άσπρα τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος, κορυφαίος παίκτης του κόσμου το 2008, άφησε μετά από έξι χρόνια παρουσίας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να μετακομίσει στην βασίλισσα της Ευρώπης. Η μετεγγραφή είναι η πιο ακριβή στην ιστορία του ποδοσφαίρου και στην παρουσίαση του βρέθηκαν 80.000 φίλοι της Ρεάλ.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε