Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Νέο σκάνδαλο στο αγγλικό ποδόσφαιρο! Η κρυφή συμφωνία των “αστεριών” για φοροδιαφυγή – Πάρτι… διαφθοράς με μίζες και στοιχήματα

Η φωτογραφία επιλέχθηκε τυχαία και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς και Γουέιν Ρούνεϊ εμπλέκονται στην υπόθεση / Φωτό: Reuters
Η φωτογραφία επιλέχθηκε τυχαία και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς και Γουέιν Ρούνεϊ εμπλέκονται στην υπόθεση / Φωτό: Reuters

– Αρκετή φαίνεται πως είναι η… λάσπη που κρύβεται πίσω από τη “λάμψη” του πολυδιαφημισμένου αγγλικού ποδοσφαίρου
– Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, που προκάλεσαν την απόλυση του Σαμ Αλαρντάις από τον πάγκο των “λιονταριών” φαίνεται πως ήταν η… κορυφή του παγόβουνου
– Στο “φως” και μια συμφωνία που… όλως τυχαίως επιτρέπει σε ομάδες και ποδοσφαιριστές να καταβάλλουν λιγότερα χρήματα στην εφορία!
– Για ποδοσφαιριστή που αμοίβεται με 10 εκατ. λίρες ετησίως, υπολογίζεται πως μαζί με την ομάδα “γλιτώνει” περίπου 1 εκατ. λίρες!

Τρίζουν τα… θεμέλια του αγγλικού ποδοσφαίρου τόσο από τις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας “Daily Telegraph”, για συμμετοχή κορυφαίων προπονητών στο σκάνδαλο με τις “μίζες” σε μετεγγραφές, όσο και και από το σημερινό δημοσίευμα της “Daily Mail”, που αποκαλύπτει μια ειδική συμφωνία ανάμεσα στις ομάδες της Premier League και την Εφορία.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, επιτρέπεται στις ομάδες να πληρώνουν μέχρι και το 1/5 των αποδοχών των ποδοσφαιριστών σε εταιρείες που τους εκπροσωπούν για την διαφημιστική τους εκμετάλλευση, αντί η πληρωμή να γίνεται ως μέρος των αποδοχών.

Η συμφωνία αυτή επιτρέπει σε πασίγνωστους -και φυσικά πάμπλουτους- ποδοσφαιριστές να μειώσουν σημαντικά τους φόρους που πρέπει να καταβάλλουν. Αυτό που κάνουν, λοιπόν, είναι να πληρώνουν εταιρικό φόρο με πολύ μικρότερο συντελεστή για το συγκεκριμένο κομμάτι του εισοδήματός τους. Επιτρέπει επίσης στις ομάδες να μειώσουν το ποσό που δίνουν σε ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως φαίνεται από τις δυο στήλες της παραπάνω φωτογραφίας, υπάρχει κέρδος σχεδόν 1 εκατ. λιρών με αυτή τη συμφωνία.

Το ακριβές ποσό που έχουν σαν κέρδος από τους φόρους δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό, αλλά υπολογίζεται πως οι έξι top σύλλογοι της Premier League και οι παίκτες τους μπορεί να αποφεύγουν να πληρώσουν ένα ποσό που φτάνει τα 88 εκατ. λίρες το χρόνο!

Οι άνθρωποι της Premier League πάντως σχολίασαν το δημοσίευμα της εφημερίδας, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι μια νέα εξέλιξη, τονίζοντας πως υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο καταβάλουν τους φόρους τους οι παίκτες της Premier League

 

Το σκάναδαλο με το βίντεο του Αλαρντάις

 

Η αρχή έγινε με τον Σαμ Αλαρντάις, ο οποίος απολύθηκε από την τεχνική ηγεσία της εθνικής Αγγλίας, μόλις 67 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και το σκάνδαλο με το βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα η συγκεκριμένη εφημερίδα.

Η εφημερίδα “Daily Telegraph” δημοσίευσε ένα βίντεο, όπου ο ομοσπονδιακός προπονητής προτείνει σε “ψεύτικους” επιχειρηματίες, που στην πραγματικότητα είναι δημοσιογράφοι, να παρακάμψουν τους κανόνες περί τρίτης ιδιοκτησίας, της TPO (Third part ownership) όσον αφορά το μετεγγραφικό “παζάρι”.

Ακολούθησαν ο τεχνικός της ΚΠΡ, Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ, ο ιδιοκτήτης της Λιντς, Μάσιμο Τσελίνο, και ο βοηθός προπονητή της Μπάρνσλεϊ, Τόμι Ράιτ. Το τελευταίο “θύμα” της δημοσιογραφικής έρευνας είναι ο βοηθός προπονητής στη Σαουθάμπτον, Έρικ Μπλακ, ο οποίος σε σχετικό οπτικό υλικό, συμβουλεύει πως να δωροδοκήσει παράγοντα της λίγκας για να πάρει ποδοσφαιριστές από συγκεκριμένα γραφεία μάνατζερ.

Μάλιστα, η εφημερίδα κι άλλα ονόματα, ανάμεσά τους και του ιδιοκτήτη της Ληντς, Μάσιμο Τσελίνο, φέρνοντας στο φως σκάνδαλο δωροδοκιών στο πρωτάθλημα της Championship.

Πέρα από τις αποκαλύψεις για το πως λειτουργεί το σύστημα με την ιδιοκτησία παικτών από τρίτους, στην πορεία ήρθαν προέκυψαν κι άλλα θέματα… Ο Χάρι Ρέντναπ, ο οποίος στην διάρκεια της καριέρας του έχει καθίσει στον πάγκο των Γουέστ Χαμ, Πόρτσμουθ, Σαουθάμπτον, Τότεναμ και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, συνάντησε τους δημοσιογράφους, οι οποίοι παρίσταναν τους εκπροσώπους επιχείρησης από την Άπω Ανατολή που ήθελε να μπει στη μετεγραφική αγορά του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Στην κουβέντα που είχαν, ο Άγγλος τεχνικός δήλωσε ότι παίκτες του στοιχημάτισαν στο αποτέλεσμα ενός αγώνα τους, κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς της F.A. 

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε