Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Εγώ είμαι το αμερικανικό όνειρο” λέει στον Τραμπ η Ολυμπιονίκης με τη μαντίλα

ΦΩΤΟ ΑΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ

“Από τη στιγμή που εκλεχθήκατε, με συνέλαβαν στο αεροδρόμιο, κατηγορήθηκα ότι φαίνομαι ύποπτη και στους δρόμους της Νέας Υόρκης, μου λένε ότι θα πρέπει να γυρίσω στη χώρα μου” αναφέρει με παράπονο η Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ μέσω ανοιχτής επιστολής στον Ντόναλτ Τραμπ.

Η Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ, έγινε η πρώτη μουσουλμάνα Αμερικανίδα αθλήτρια που κατέκτησε μετάλλιο -και συγκεκριμένα χάλκινο στην ξιφασκία- σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Ρίο, το περασμένο καλοκαίρι, αγωνιζόμενη φορώντας μαντίλα.

Η καριέρα της είναι ένα… αμερικανικό όνειρο. Αλλά χωρίς αίσιο τέλος. Τώρα έγραψε μία ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ: «Εγώ είμαι η εικόνα του αμερικανικού ονείρου. Πήγα σε ένα δημόσιο σχολείο, είχα αγάπη από τους γονείς μου, που μου είπαν ότι θα μπορούσα να κάνω οτιδήποτε με σκληρή δουλειά και επιμονή», έγραψε ο Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ.

Η καριέρα της, δείχνει μέρος πλοκής σε μία από τις τυπικές αμερικάνικες αθλητικές ταινίες των οποίων οι βασικοί χαρακτήρες είναι πρωταθλητές στο λύκειο, ή ακόμα και νικητές στο Super Bowl ή και Ολυμπιονίκες.

Πριν από 15 χρόνια, λίγο έξω από τη Νέα Υόρκη, ένα κορίτσι μεγαλώνει. Ο πατέρας της είναι αστυνομικός, δάσκαλος ειδικής αγωγής η μητέρα της. Εκείνη τρέχει, παίζει βόλεϊ και τένις. Πήρε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Duke, και τελικά κέρδισε ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Το αμερικανικό όνειρο. Αλλά δεν έχει αίσιο τέλος, προς το παρόν.

Την περασμένη εβδομάδα έγραψε στο περιοδικό «Time» μία ανοιχτή επιστολή στον Ντόναλτ Τραμπ: «Αγαπητέ Πρόεδρε Τραμπ», έγραψε, «ήμουν μία μαύρη μουσουλμάνα σε ένα ελάχιστα γνωστό άθλημα. Εσπασα τις μπάρες των εμποδίων και κατάστρεψα τις προκαταλήψεις. Έχω δείξει στον κόσμο ότι είμαι μία μουσουλμάνα και Αμερικανίδα. Αλλά φαίνεται ότι είδατε ένα σήμα κινδύνου στο κεφάλι μου με την μαντίλα, ένα λόγο που προκαλεί άγχος και αγωνία. Είπατε, «πιστεύω ότι το Ισλάμ μας μισεί», Αυτό δεν είναι μόνο λάθος, αλλά προκαλεί φόβο και μίσος ? Από τη στιγμή που εκλεχθήκατε, με συνέλαβαν στο αεροδρόμιο, κατηγορήθηκα ότι φαίνομαι ύποπτη και στους δρόμους της Νέας Υόρκης, μου λένε ότι θα πρέπει να γυρίσω στη χώρα μου». (…) Φοβάμαι ότι αυτή δεν είναι απλά μία εκστρατεία τρόμου, αλλά στρέφεται κατά των αμερικανικών ιδεωδών μας, της δικαιοσύνης και της ισότητας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντιπροσώπευσα την Αμερική, ακόμη και εσάς.. Ως αθλήτρια έπρεπε να ξεπεράσω τα εμπόδια. Τώρα πρέπει να το κάνω ως πολίτης».

«Η Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ είναι ένα «πρότυπο». Επειδή αναλαμβάνει την ευθύνη που έχει ως αθλητής να φτάσει στην επιτυχία. Επειδή δείχνει στους νέους μουσουλμάνους ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην φτάσουν έως τα αστέρια. Και επειδή η ίδια υπερασπίζεται αυτό που κάθε πολίτης πρέπει να υπερασπιστεί: τον αγώνα ενάντια στον αποκλεισμό και την προκατάληψη. Ακόμα κι αν αυτή είναι η πολιτική του Προέδρου», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε