Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Έγραψαν τα Σκόπια Μακεδονία οι Ισπανοί!

Έγραψαν τα Σκόπια Μακεδονία οι Ισπανοί!

Σε ατόπημα των Ισπανών διοργανωτών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανδρών Χάντμπολ 2013, σχετικά με το όνομα «Μακεδονία», με το οποίο αναφέρεται η Εθνική Ομάδα Χάντμπολ Ανδρών της πΓΔΜ στην επίσημη ιστοσελίδα τους, παρενέβη η Ομοσπονδία Χάντμπολ Ελλάδος (ΟΧΕ).

Μάλιστα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος, ΜΙΑ, ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χάνμπολ (IHF) με την ονομασία της πΓΔΜ, στην ιστοσελίδα των διοργανωτών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανδρών Χάντμπολ 2013 αναφέρεται με το «συνταματικό της όνομα».

Μετά την αναφορά της πΓΔΜ ως «Μακεδονία» στην ιστοσελίδα, η Ομοσπονδία Χάντμπολ Ελλάδος απέστειλε επιστολές προς την IHF, αλλά και τη διοργανώτρια Ομοσπονδία της Ισπανίας, ζητώντας να αλλάξουν άμεσα οι αναφορές στις επίσημες ιστοσελίδες και εφιστώντας τους την προσοχή για το πώς θα αναγράφεται η πΓΔΜ σε άλλα έντυπα και στις εμφανίσεις της ομάδας κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χάντμπολ Ελλάδος, Παντελής Χατζηιωάννου, επικοινώνησε και τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της IHF, από τον οποίο έλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι αναφορές θα αλλάξουν.

Όπως σημειώνεται σε επιστολή της ΟΧΕ προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η ΟΧΕ είναι ίσως η μόνη Ομοσπονδία η οποία με ενέργειες της προς την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (EHF) κατάφερε να επιβάλει, ως επίσημα ισχύουσα σε διεθνή αθλητικό φορέα, την Ενδιάμεση Συμφωνία ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η τιμωρία της Εθνικής Ομάδας Παράκτιας Χειροσφαίρισης της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παράκτιας Χειροσφαίρισης (2011), επειδή στην τελετή έναρξης παρέλασε με ενδυμασία με την μη επίσημη ονομασία της.

Επίσης η ΟΧΕ ήταν από τις πρώτες Ομοσπονδίες, που απέσυρε ομάδες από επίσημες διοργανώσεις (Πανευρωπαϊκό Νέων Ισραήλ 1996), διέκοψε την τελετή έναρξης του πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων (2000 Αθήνα) και έδωσε εντολή να αποσυρθούν οι γυναικείες ομάδες του Μέγα Αλέξανδρου Γιαννιτσών (2010) και Αρίων Πτολεμαΐδας (2011) από τα Ευρωπαϊκά κύπελλα, λόγω παράνομης χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας από τις αντιπάλους τους».

Η επιστολή της ΟΧΕ καταλήγει πως: «Σε κάθε περίπτωση, θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς μας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβληθεί η νομιμότητα σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, όταν η χώρα μας δε λαμβάνει μέρος».

Υπενθυμίζεται ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ 2013 θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία από τις 11 έως και τις 27 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε