Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ετσι ανατινάχθηκε ο Παναθηναϊκός

Ετσι ανατινάχθηκε ο Παναθηναϊκός

Το ποσό των 222, 7 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε τέσσερα χρόνια ξόδεψε ο Παναθηναϊκός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει αθλητική εφημερίδα.

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Goal” για το πώς έφτασε ο Παναθηναϊκός σε οικονομικό αδιέξοδο:

Μπορεί µία ελληνική οµάδα να έχει ξοδέψει σε 4 σεζόν το ιλλιγιώδες ποσό των 222.736.730 ευρώ για να κατακτήσει ΜΟΛΙΣ ένα πρωτάθληµα και ένα Κύπελλο;

Μπορεί µία ελληνική οµάδα να έχει ξοδέψει σε δύο χρόνια 140.267.871 ευρώ, να έχει µπει «µέσα» στο ίδιο χρονικό διάστηµα 65.366.711 ευρώ για να κατακτήσει ένα πρωτάθληµα και ένα Κύπελλο;

Μπορεί µία οµάδα να κάνει αύξηση µετοχικού κεφαλαίου 66 εκατ. ευρώ και το φινάλε της τριετούς ταραγµένης πολυµετοχικότητας να τη βρίσκει «µέσα» 72.239.357 ευρώ, δηλαδή να έχει ξοδέψει ΟΛΗ την αύξηση συν 6,2 εκατ. ευρώ επιπλέον και να έχει «µεταφέρει» πολλά ακόµη ως βάρος συµβολαίων και λειτουργικών εξόδων;

Κι όµως, ναι, ΜΠΟΡΕΙ. Είναι ο Παναθηναϊκός και οι χρονιές από το 2007 έως το 2011, ως οικονοµικά αποτελέσµατα, αποτελούν τον ΚΑΘΡΕΦΤΗ για τη σηµερινή δραµατική κατάσταση του «τριφυλλιού». Προσέξτε, για να µην παρεξηγηθούµε: δεν µιλάµε για κακοδιαχείριση ούτε αφήνουµε το παραµικρό υπονοούµενο για κανέναν. Αλλωστε, «µέσα» (10 εκατ. ευρώ) µπήκε ο Παναθηναϊκός και την τελευταία σεζόν του Τζίγγερ (2007-08), «µέσα» µέχρι τα…. µπούνια µπήκε τις δύο πρώτες χρονιές της πολυµετοχικότητας (Πατέρας, Βγενόπουλος, 2008-09, 2009-10), «µέσα» µπήκε και την τελευταία που έχουµε τα στοιχεία και παρουσιάζουµε (2010-11) µε ένα τετράµηνο Τζίγγερ και στη συνέχεια εκ νέου Πατέρας, Βγενόπουλος και στο φινάλε Γόντικας.

Οσα διαβάσετε σήµερα δεν αποτελούν ρεπορτάζ κατά προσέγγιση αλλά ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που έχουν στα χέρια τους ΑΠΑΝΤΕΣ οι µέτοχοι του Παναθηναϊκού από τον Μάρτιο του 2011. Στοιχεία που κατά την ταπεινή άποψη του υπογράφοντος φανερώνουν το µέγεθος της τεράστιας υπερβολής (κατ’ άλλους αλόγιστης σπατάλης) από την πλευρά των διοικούντων, κυρίως όµως δείχνουν πως η δίψα για κατάκτηση τίτλων και η απογείωση του Παναθηναϊκού µετατράπηκαν σε εκατοµµύρια ευρώ στον «αέρα» και ουσιαστικά αιχµαλώτισαν µέχρι σήµερα το παρόν και το µέλλον του «τριφυλλιού».

Η πρώτη από τις 4 σεζόν που περιλαµβάνει το συγκεκριµένο «πακέτο» των οικονοµικών στοιχείων που παραδόθηκε στους µετόχους του Παναθηναϊκού τον Μάρτιο του 2011 είναι η τελευταία σεζόν Τζίγγερ στην ιδιοκτησία της ΠΑΕ. Με Βέλιτς τεχνικό διευθυντή και τον… περιβόητο Πεσέιρο προπονητή, οι «πράσινοι» είχαν συνολικά έσοδα 20.201.489 ευρώ και έξοδα 30.511.996 ευρώ. Μπήκαν «µέσα» δηλαδή κάτι περισσότερο από 10 εκατ. ευρώ.

Εκείνη η οµάδα διεκδίκησε τον τίτλο, αποκλείστηκε στο Κύπελλο τρώγοντας τεσσάρα από τον Ολυµπιακό, κατ’ άλλους επηρεάστηκε πολύ στην πορεία της από το εξωγηπεδικό ηφαίστειο, άποψή µου ήταν πάντως πως ο προπονητής της σαφώς «δεν έκανε» (έκανε τότε «εγκληµατικά» λάθη) σε αντίθεση µε τον τεχνικό διευθυντή αρκετές επιλογές του οποίου ήταν φθηνές και αποδείχθηκαν ποιοτικές (Ν’ Ντόι, Σιµάο), ενώ βεβαίως είχε και σοβαρές αστοχίες (π.χ. Ενακαρίρε). Η πλειονότητα θεωρεί ότι η οµάδα του Πεσέιρο σωστά έχασε τον τίτλο, καθώς εκτός των άλλων «πλήρωσε» την πτωχευµένη πολιτική του Βαρδινογιάννη και της «αυλής» που είχε αποµακρύνει την οµάδα από τον κόσµο της.

Το 2008 ξηµέρωσε για τον Παναθηναϊκό η µέρα της πολυµετοχικότητας, οι ελπίδες του κόσµου απογειώθηκαν, το ίδιο όµως συνέβη µε τα κόστη ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους τοµείς. Από εκεί και πέρα, τα νούµερα ΣΟΚΑΡΟΥΝ και τα αποτελέσµατα (µόλις ένα νταµπλ) δεν είναι τα αναµενόµενα ούτε παντρεύονται µε τα τρελά λεφτά που δαπανήθηκαν. Βεβαίως, ο Παναθηναϊκός πήρε παίκτες κλάσης τη δεύτερη σεζόν της πολυµετοχικότητας (Σισέ, Λέτο, Κατσουράνης, έχοντας αγοράσει και τον Ζιλµπέρτο Σίλβα έναν χρόνο πριν), αλλά ήδη από την πρώτη είχαν «πεταχθεί» 24 εκατ. ευρώ. Τη δε χρονιά του νταµπλ µπήκε «µέσα» ποσό που προκαλεί ίλιγγο: 41.064.033 ευρώ! Τα πράγµατα -οι διαφορές- µαζεύτηκαν κάπως την 4η χρονιά (4 µήνες Τζίγγερ και εν συνεχεία Πατέρας, Βγενόπουλος και στο τέλος Γόντικας), όταν το έλλειµµα έφθασε στα 6,8 εκατ. ευρώ.

Και σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι υπήρξαν πολλά χρήµατα που ήρθαν: 1) Από το Τσάµπιονς Λιγκ (µε τη συµµετοχή του Παναθηναϊκού το 2008-09 και την εξαιρετική πορεία του) και 2) Από την εντυπωσιακή συµπαράσταση του κόσµου του µε τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας.

Οι διαφορές στα χρήµατα που ξοδεύτηκαν υπήρξαν παντού… συγκλονιστικές. Από τα συµβόλαια, από τα χρήµατα που δόθηκαν σε οµάδες και µάνατζερ, από τα λειτουργικά έξοδα και τη διοικητική λειτουργία της εταιρείας, σε όλους τους τοµείς οι αριθµοί είναι ενδεικτικοί, ενίοτε σοκαριστικοί. Και το αποτέλεσµα µόλις ένα νταµπλ, αλλά ΚΥΡΙΩΣ η αβάσταχτη «κληρονοµιά» της οικονοµικής κατάρρευσης που τον έφερε στο χείλος της πτώχευσης κι έχει σήµερα «αλυσοδέσει» τον σύλλογο.

Τότεναμ και Ξάνθη κρίνουν το μέλλον του Φερέιρα


Χάνει την Τότεναμ ο Μπουμσόνγκ – Αγωνία για Βελάσκες

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε