Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Φερέιρα: Είμαι θαρραλέος άντρας

ΦΩΤΟ
ΦΩΤΟ, EUROKINISSI

Για το ρίσκο που πήρε αναλαμβάνοντας τον Παναθηναϊκό μίλησε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα που τόνισε: “Είμαστε πολύ μακριά για να πούμε πως έχουμε μία καλή ομάδα”. Τέλος ο Αντωνίου. Τζίγγερ: “Δεν κρατάω, ούτε διώχνω κανέναν”.

Τέλος ο Αντωνίου – Η τοποθέτηση του Τζίγγερ

Αποσπάσματα της συνέντευξης του Πορτογάλου τεχνικού στην “Record”:

Πως σας φαίνεται η ελληνική εμπειρία που έχετε εδώ και έναν μήνα;

“Ήξερα ότι θα βρω μία τελείως διαφορετική εμπειρία. Ήρθα σε μία ομάδα που είναι πρωταθλήτρια στην χώρα της, που κατέκτησε το κύπελλο και ήταν ακόμα στο Τσάμπιονς Λιγκ και είχε να δώσει δύο παιχνίδια. Η πρόταση που μου έγινε ήταν να κάνω την ομάδα να παίζει καλύτερα, όπως φωνάζουν οι οπαδοί της και να πάρουμε και πάλι το πρωτάθλημα. Μου ζήτησαν αυτά που θέλει ο καθένας μας. Να νικάμε και να παίζουμε εντυπωσιακά.

Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά παραμένει μία τελείως νέα πραγματικότητα από την στιγμή που η επικοινωνία δεν είναι εύκολη. Η πρόθεση του συλλόγου είναι να φέρει μερικούς παίκτες-ονόματα και προπονητές με σπουδαίο βιογραφικό. Στα πρώτα παιχνίδια είχα την ευκαιρία να μάθω σχεδόν όλους τους παίκτες μου και να αποκτήσω μία πιο καθαρή εικόνα. Γνωρίζω, όμως, πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε”.

Είναι μεγάλο το ρίσκο από τη στιγμή που η ομάδα έχει ένα ρόστερ που είναι καταδικασμένο να νικάει, αλλά δεν να μπορείτε να παρέμβετε πολύ;

“Είναι διαφορετικά, αλλά δεν έχει περισσότερο ή λιγότερο ρίσκο από αυτά που συνάντησα στο παρελθόν. Όλες οι ομάδες που προπόνησα πριν εμπεριείχαν ρίσκο. Ένα από τα χαρακτηριστικά μου είναι ότι είμαι θαρραλέος άντρας. Φυσικά και είναι ρίσκο, αλλά δεν έβλεπα το λόγο να μην δεχτώ να έρθω στην ομάδα. Μιλάμε για μια μεγάλη ομάδα. Τώρα, με τον Τύπο, με 14 καθημερινές εφημερίδες, να διηγούνται όλες τις πιθανές ιστορίες τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι βρίσκομαι σε μια μεγάλη ομάδα”.

 Με τόσες δυσκολίες είναι αυτό το πιο δύσκολο εγχείρημα στην καριέρα σας;

“Όχι! Κάθε πρόκληση είναι δύσκολη. Είναι διαφορετική πρόκληση, αλλά δεν εμπεριέχει περισσότερο ή λιγότερο ρίσκο από αυτά που αντιμετώπισα στο παρελθόν. Όλες οι ομάδες, στις οποίες ήμουν προπονητής είχαν τα ρίσκα τους. Ένα από τα χαρακτηριστικά μου είναι ότι δεν φοβάμαι. Δεν προκαλώ συγκρούσεις, αλλά δεν τις αποφεύγω κιόλας. Δεν ρίχνω τον εαυτό μου στους λύκους διότι έχω την σύνεση να καταλάβω ότι αν το κάνω θα χάσω τα πάντα. Έχω, όμως, το κουράγιο να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις”.

Μπορείτε να δώσετε μία προφίλ ευρωπαϊκού συλλόγου στον Παναθηναϊκό;

“Ο Παναθηναϊκός, πριν μιλήσουμε για την Ευρώπη, πρέπει να είναι πρώτος στην Ελλάδα και να ξεπεράσει τους περιορισμούς που του βάζει το ελληνικό πρωτάθλημα και οι οποίοι είναι περίπου οι ίδιοι με αυτούς του πορτογαλικού. Πρέπει να προετοιμάσουμε μία ομάδα που θα νικάει συνέχεια εντός συνόρων και που θα είναι σε θέση να κάνει καλές εμφανίσεις στην Ευρώπη. Η Πόρτο κατάφερε να τις ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες. Δεν ήταν εύκολο, αλλά είναι εφικτό”.

Κάποια ομάδα πρέπει να έχετε στο μυαλό για να κάνετε την αντιστοιχία με την εικόνα του Παναθηναϊκού;

“Δεν είναι εύκολο αυτό. Πρέπει να προσαρμοστώ στους παίκτες που υπάρχουν εδώ, στους ρυθμούς τους, στην κουλτούρα τους. Θέλω να φτιάξω αυτό που θέλω να έχει κάθε ομάδα που ηγούμαι. Είμαστε πολύ μακριά από το να μπορούμε να πούμε ότι αυτή η ομάδα είναι καλή, είναι δυνατή.  Υπάρχει χρόνος για να βελτιωθούμε”.

Όταν αποδεχθήκατε την πρόκληση, πέρασαν από το μυαλό σας τα αποτυχημένα περάσματα του Φερνάντο Σάντος και του Ζοζέ Πεσέιρο από την ομάδα;

“Η ατμόσφαιρα του ελληνικού ποδοσφαίρου σε οδηγεί σε αυτό. Προπονητές με καλά βιογραφικά αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε συνθήκες που δεν είναι καλές για τον οποιονδήποτε”.

Υπάρχει ένας Πορτογάλος ποδοσφαιριστής που θα θέλατε να αποκτήσετε τον Ιανουάριο;

“Μπορεί να υπάρχουν 1-2 παίκτες, αλλά δε θέλω να πω κάτι γι΄ αυτό. Αν παρατηρήσει κανείς τις απαιτήσεις που έχει ο Παναθηναϊκός θα δει ότι ενδιαφέρεται για παίκτες που ασφαλώς δεν είναι μέτριοι και που αγωνίζονται σε μεγάλες ομάδες στην Πορτογαλία”.

Μπορείτε να μας πείτε τι πήγε λάθος στην Μάλαγα;

“Το τι έγινε λάθος είναι εύκολο να το πω. Ο στόχος ήταν να φτιάξουμε μία καλή ομάδα και να αλλάξουμε το μέγεθος του συλλόγου. Στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια παίξαμε με τις καλύτερες ομάδες της Ισπανίας”.

Ήταν μία αποτυχία στην καριέρα σας;

“Όχι, ήταν ένα διαφορετικό και ενδιαφέρον πρότζεκτ, αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι πάντα έτσι όπως το θες εσύ”.

Σκεφτήκατε να αποσυρθείτε μετά τη Μάλαγα;

“Όχι. Το σκέφτηκα όταν έφυγα από την Πόρτο”.

Και γιατί δεν το κάνατε;

“Διότι η πρόσκληση της Μάλαγα ήταν πολύ συναρπαστική και πήγαινα σε μια δουλειά διαφορετική από αυτές που είχα κάνει μέχρι τότε”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε