Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Φερέιρα: Οι τελικοί είναι οκτώ και όχι τρεις

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού δεν αντιμετωπίζει ως… τελικούς μόνο τα ντέρμπι με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό, τονίζοντας πως το “τριφύλλι” έχει μπροστά του οκτώ κρίσιμα ματς για να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

“Τελεσίγραφο” Σιμάο στον Γόντικα:Θα περιμένω ως το τέλος Μάρτη

Ο Πορτογάλος τεχνικός περιμένει το παιχνίδι κόντρα “δικέφαλλο του Βορρά” να είναι δύσκολο, ενώ τόνισε πως θα ήθελε να έχει την υποστήριξη του κόσμου σε μία τόσο σημαντική αναμέτρηση.

Επίσης, δεν θέλησε να σχολιάσει ούτε την ποινή της ομάδας του, ούτε την απόφαση για την αναβολή της προηγούμενης (22ης) αγωνιστικής.

Τα όσα δήλωσε στην κάμερα της Nova:

Το πρώτο από τα τρία πολύ σημαντικά παιχνίδια είναι απέναντι στον ΠΑΟΚ. Υπήρξε μια διακοπή μιας εβδομάδας και το πρώτο ερώτημα είναι πόσο επηρέασε αυτή την ομάδα. Έπειτα υπήρξε η απουσία διεθνών που λιγόστεψε τις ημέρες προετοιμασίας. Ποια είναι η κατάσταση στην ομάδα εν όψει του αγώνα με τον ΠΑΟΚ;

«Πράγματι η προηγούμενη εβδομάδα χάθηκε λόγω της διακοπής. Στη συνέχεια έλειψαν κάποιοι παίκτες λόγω των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων. Θα έλεγα όμως ότι την προηγούμενη εβδομάδα την εκμεταλλευτήκαμε και κάναμε μια πιο έντονη προπόνηση. Θα ήθελα επίσης να θυμίσω ότι πριν τη διακοπή είχαμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα και πιστεύω ότι έτσι θα συνεχίσουμε».

Με δεδομένο ότι ο αγώνας θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, πιστεύετε ότι η απουσία των φιλάθλων θα επηρεάσει την ομάδα;

«Θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα το οποίο πρέπει να διεξάγεται με τη συμμετοχή κόσμου, με τη συμμετοχή των φιλάθλων, οι οποίοι με τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά τους είναι μια θετική συνεισφορά σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα. Θα έλεγα ότι στη θητεία μου στον Παναθηναϊκό είναι η τέταρτη ή η πέμπτη φορά που καλούμαστε να παίξουμε χωρίς φιλάθλους.

Βεβαίως αυτό είναι κάτι που δεν βοηθάει το άθλημα γιατί το ποδόσφαιρο όπως είπα είναι ένα παιχνίδι στο οποίο παίζει ρόλο και η συμμετοχή των φιλάθλων, ωστόσο η απόφαση αυτή έχει να κάνει με τους και δεν θα ήθελα να τη σχολιάσω περισσότερο. Δεν ξέρω βέβαια αν με βάση τα όσα κανόνες της ελληνικής πολιτείας έγιναν στον αγώνα με το Λεβαδειακό αξίζαμε μια τέτοια ποινή, αλλά θα έλεγα ότι με δεδομένα όσα είδα στο γήπεδο για μένα δεν ήταν έκπληξη ότι θα μπορούσε να επιβληθεί κάτι ανάλογο».

Ποια η γνώμη σας για τον ΠΑΟΚ και για τον προπονητή του, τον κύριο Μπόλονι, τον οποίο γνωρίζετε από την Πορτογαλία και έχετε βρεθεί και εκεί αντίπαλοι;

«Ο ΠΑΟΚ είναι βέβαια μια ομάδα η οποία έχει αντιμετωπίσει φέτος διαφορετικές καταστάσεις και δεν θα έχει το ίδιο σκεπτικό με το αντίστοιχο του μεταξύ μας αγώνα του πρώτου γύρου. Θα έλεγα όμως ότι είναι μια καλή ομάδα που παίζει δυνατά.

Ο αντίπαλός μας προέρχεται από μια εβδομάδα ξεκούρασης δεδομένου ότι βάσει του αρχικού προγράμματος θα ερχόταν στο ΟΑΚΑ αμέσως μετά τον ευρωπαϊκό του αγώνα, αλλά βεβαίως όπως είπα και πριν, αυτά είναι θέματα που άπτονται των κανονισμών και δεν έχω να πω κάτι περισσότερο ούτε να επέμβω.

Έστω και αν δεν κατανοώ κάποια πράγματα δεν θα ήθελα να εκφέρω άποψη περί των αποφάσεων που έχουν ληφθεί. Αναφορικά με τον κύριο Μπόλονι, θα έλεγα ότι είναι ένας προπονητής top. Θα έλεγα λοιπόν ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια μεγάλη ομάδα με συνεχή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα είναι ένας δύσκολος αντίπαλος για εμάς.

Ο αγώνας περιμένω να είναι δύσκολος και περίπλοκος, αλλά εμείς στοχεύουμε τη νίκη. Αυτός είναι πάντοτε ο σκοπός μας. Θα θέλαμε να μπορούσαμε να είχαμε και σε αυτόν τον αγώνα τους φιλάθλους μας να μας υποστηρίξουν, όπως μας υποστηρίζουν και μας συνοδεύουν πάντα και είναι κρίμα που αυτή τη φορά θα μας λείψουν. Όπως είπα και πριν ωστόσο αυτές οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και θα ήθελα να επαναλάβω ότι όσο βρίσκομαι εδώ είναι η τέταρτη ή η πέμπτη φορά που παίζουμε κεκλεισμένων των θυρών.

Παραμένουν ακόμα οκτώ στροφές για τη λήξη του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός παραμένει πρωτοπόρος και έχει μπροστά του τρεις κρίσιμους αγώνες. Είναι αυτοί οι τρεις αγώνες σαν τελικοί;

«Θα έλεγα ότι για εμάς οι τελικοί είναι οκτώ και όχι τρεις».

Δυσκολεύει η διαχείριση μιας ομάδας όταν έχεις συνεχόμενους πολύ σημαντικούς αγώνες που μπορεί να αλλάξουν τη βαθμολογική κατάσταση;

«Θα έλεγα ότι γενικά αυτή η διαχείριση είναι δύσκολη. Ο άμεσος ανταγωνιστής μας παίζει ασφαλώς τους ίδιους αγώνες που παίζουμε κι εμείς, αλλά με λιγότερη ένταση όπως αυτή που προκαλούν τα συνεχόμενα derby. Τα αποτελέσματα ιδιαίτερα αυτών των τριών αγώνων θα επηρεάσουν πολύ και βεβαίως οι νίκες είναι εκείνες οι οποίες ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση και δίνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ομάδα.

Το γεγονός ότι εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε σερί τρεις πολύ σημαντικούς αγώνες οπωσδήποτε δημιουργεί μεγαλύτερη ένταση και μεγαλύτερη δυσκολία, δεδομένου ότι οι αντίπαλοί μας παίζουν μεν τα ίδια παιχνίδια αλλά με μεγαλύτερη απόσταση τον ένα σημαντικό αγώνα από τον επόμενο και συνεπώς έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να αυξομειώνουν την ένταση.

Λείπει ασφαλώς ο Λέτο ο οποίος είναι τραυματίας, υπάρχουν ωστόσο επιστροφές που διευκολύνουν το έργο σας. Ο Μπουμσόνγκ και ο Νίνης για παράδειγμα είναι έτοιμοι για να επανέλθουν;

«Όλοι οι παίκτες θα μπορέσουν να παίξουν και να βοηθήσουν όταν θα είναι έτοιμοι για να μπορέσουν να το κάνουν αυτό, όταν δηλαδή θα είναι απόλυτα έτοιμοι ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν. Αυτό ισχύει τόσο για τον Μπουμσόνγκ και τον Νίνη όσο και για οποιονδήποτε άλλον. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι όταν ένας ποδοσφαιριστής είναι λόγου χάρη για δύο μήνες εκτός, δεν μπορεί να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους αμέσως μόλις αποθεραπευτεί από ιατρικής πλευράς.

Χρειάζεται να δουλέψει μια επιπλέον περίοδο κατά την οποία θα τονωθεί η φυσική του κατάσταση και θα ανακτήσει την αυτοπεποίθηση που απαιτείται προκειμένου να είναι πανέτοιμος και στο επίπεδο που πρέπει για να βοηθήσει την ομάδα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το κατανοήσουμε.

Όταν μια εφημερίδα γράφει ότι «επιστρέφει» ο τάδε ή ο δείνα δεν σημαίνει ότι αμέσως μπορεί να δώσει το εκατό τοις εκατό των δυνατοτήτων του. Μην ξεχνάτε ότι στο ποδόσφαιρο χρειαζόμαστε έντεκα ποδοσφαιριστές και οι έντεκα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμοι. Δεν μπορείς να πας με τη λογική ότι έχουμε 8-9 παίκτες σε καλή κατάσταση και οι άλλοι ενδεχομένως να μπορούν να βοηθήσουνε.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει και η επιστροφή των τραυματιών να γίνεται σταδιακά, με ένταση στην προπόνηση, ώστε να γίνει σωστά η επανένταξή τους στην ομάδα και στον αγωνιστικό χώρο. Και κάτι τέτοιο δεν γίνεται μέσα σε μια εβδομάδα, τουλάχιστον όχι με εμένα».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε