Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Φερέιρα: Θα κάνουμε το παιχνίδι μας για να κερδίσουμε

ΦΩΤΟ ΝEWSPORTS.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού δεν σκοπεύει να αλλάξει τη φιλοσοφία της ομάδας και θέλει να παίξει στο Γ. Καραϊσκάκης ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.

Διάψευση Τζίγγερ για Τσάκα-Πρίγκιπα

Τσάκας: Δεν θα ρωτήσουμε τον Φερέιρα για τον Ροναλντίνιο!

Ο Ζεσουάλντο Φερέιρα μίλησε στη ΝOVA για το μεγάλο ντέρμπι του Σαββάτου, έπλεξε το εγκώμιο του Βαλβέρδε ενώ ξεκαθάρισε ότι η ομάδα του θα αγωνιστεί για το τρίποντο.

Κ. Φερέιρα γνωρίζετε τι είναι ντέρμπι, έχετε συμμετάσχει σε πολλά σπουδαία ματς στην καριέρα σας, πέρυσι ζήσατε και την εμπειρία ενός αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Τι περιμένετε φέτος από την ομάδα σας απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα, όπως είναι ο Ολυμπιακός και σε μια πολύ δύσκολη έδρα;

“Αυτός ο αγώνας είναι περισσότερο από ένα ντέρμπι, είναι ένα clasico. Θα έλεγα μάλιστα ότι δεν αποτελεί απλά έναν σημαντικό αγώνα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά έναν σημαντικό αγώνα διεθνώς. Όλοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, τι σημαίνει Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Σ’ ένα clasico υπάρχουν πάντα μεγάλες προσδοκίες, τόσο από πλευράς δημοσιογράφων όσο και από πλευράς φιλάθλων, αλλά και από όλη τη χώρα. Για όσους συμμετέχουν όμως, για τους ποδοσφαιριστές και για τους προπονητές, είναι ένας σημαντικός αγώνας όπως είναι και οι άλλοι. Δύο πράγματα που διαχωρίζουν αυτά τα παιχνίδια από τα υπόλοιπα είναι ότι σ’ αυτά διακυβεύεται η ισχύς και η κυριαρχία των ομάδων και ότι όλοι πηγαίνουν σ’ αυτά τα παιχνίδια με περισσότερο πάθος από ό, τι σε οποιονδήποτε άλλο αγώνα. Είναι οι δύο μεγαλύτεροι σύλλογοι της χώρας. Ακόμα και με αυτά τα δεδομένα ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι ο μοναδικός αγώνας της περιόδου, γιατί σύμφωνα με την εμπειρία μου, τα πρωταθλήματα δεν κρίνονται από έναν ή δύο αγώνες ανάμεσα στις πιο σημαντικές ομάδες. Και οι δύο ομάδες έχουμε να δώσουμε άλλους 28 αγώνες, άρα το να σκεφτεί κανείς ότι η ζωή των συλλόγων και το τι θα τους συμβεί κρίνεται σε δύο αγώνες είναι λάθος.

Κάτι τέτοιο εξάλλου θα έβγαζε κάθε ομάδα από την πορεία της. Όλοι έχουν αυξημένο κίνητρο, η ένταση είναι πάντα υψηλότερη από οποιονδήποτε άλλο αγώνα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί οι αγώνες θα είναι καλύτεροι από άλλους που έγιναν πριν ή που θα ακολουθήσουν. Συνεπώς, για εμάς και για μένα προσωπικά, και σύμφωνα με όσα θα πω στους παίκτες μου, θα έλεγα ότι είναι ένας σημαντικός αγώνας, ακριβώς όπως είναι και όλοι οι άλλοι, και από ό, τι ξέρω η διοργανώτρια δεν δίνει περισσότερους βαθμούς γι’ αυτά τα παιχνίδια από ό, τι για τα υπόλοιπα. Για μένα λοιπόν, οι τρεις βαθμοί πάντοτε είναι πολύ σημαντικοί για τον Παναθηναϊκό που είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος, όπως είναι και σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια. Επίσης, είναι σημαντικό οποιεσδήποτε συζητήσεις γίνονται πριν τον αγώνα, να γίνονται επί τη βάσει πραγματικών δεδομένων. Θα παίξουμε σε ένα γεμάτο γήπεδο, με φιλάθλους παθιασμένους, σε μια έντονη ατμόσφαιρα, εναντίον του πρωταθλητή που είναι μια μεγάλη ομάδα, η οποία διευθύνεται από έναν επίσης μεγάλο προπονητή, ο οποίος έχει κατακτήσει ήδη δύο πρωταθλήματα.

Συνεπώς, όλα τα παραπάνω αντικειμενικά δεδομένα μπορούν να χρήσουν τον αντίπαλό μας φαβορί για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Από την δική μας πλευρά, θα πάμε στο γήπεδο για να καταθέσουμε τη δική μας ταυτότητα. Δεν θα αλλάξουμε το παραμικρό σε όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα, σεβόμενοι τον αντίπαλο αλλά ταυτόχρονα υποχρεώνοντάς τον με το παιχνίδι μας να μας σεβαστεί κι αυτός. Είναι ένας αγώνας ανοικτός και στα τρία αποτελέσματα, αλλά εμείς θα αγωνιστούμε με στόχο να κερδίσουμε τους τρεις βαθμούς. Γνωρίζουμε τη δύναμη που έχει ο Ολυμπιακός σαν σύλλογος και σαν ομάδα, τους φιλάθλους, τους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό τους επιτελείο, όπως και αυτοί γνωρίζουν τη δύναμη που έχει ο Παναθηναϊκός και επίσης γνωρίζουν ότι έχουμε τη δυνατότητα να χτυπήσουμε και να κερδίσουμε το παιχνίδι. Εμείς λοιπόν θα κάνουμε το δικό μας παιχνίδι, με τις δικές μας διαδικασίες όπως τις έχουμε αναπτύξει μέχρι αυτή τη στιγμή, με μοναδικό στόχο να παίξουμε για να κερδίσουμε τους τρεις βαθμούς.

Το momentum είναι με τον Παναθηναϊκό. Παίζει καλό ποδόσφαιρο, βρίσκει το δρόμο του, βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Το παιχνίδι του Σαββάτου είναι από τα λεγόμενα «six pointers», γιατί αν κερδίσεις χάνει τρεις βαθμούς και ο αντίπαλός σου. Είναι ευνοϊκή η συγκυρία για τον Παναθηναϊκό;
Στα clasicos το momentum δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο, δεν θα έλεγα ότι είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Σ’ αυτά τα παιχνίδια, το είπα και θα το επαναλάβω, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξή τους. Όπως είπα και πριν, σεβόμενοι τον αντίπαλο, σεβόμενοι το γήπεδο, σεβόμενοι τους φιλάθλους θα διατηρήσουμε την ταυτότητά μας και τους αγωνιστικούς μας τρόπους με σκοπό να κερδίσουμε τους τρεις βαθμούς. Απέναντί μας θα έχουμε μια ομάδα που θα προσπαθήσει να κάνει ακριβώς το ίδιο. Άρα, το αν μέχρι την ώρα του αγώνα είσαι καλύτερος ή χειρότερος δεν λέει κάτι.

Έχετε δει τον Ολυμπιακό, γνωρίζετε πολύ καλά τον αντίπαλο που έχουμε δει ότι πρεσάρει πολύ ψηλά, οι παίκτες του μπορούν να κινηθούν στους κενούς χώρους. Τι πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός απέναντι στον Ολυμπιακό για να κερδίσει; Τι πρέπει να προσέξει απέναντι στον Ολυμπιακό;
Λόγω προβλημάτων, στα οποία δεν είναι συνηθισμένος ο Ολυμπιακός, εμείς θα κοιτάξουμε να παίξουμε σύμφωνα με την αγωνιστική μας ταυτότητα, να κάνουμε αυτά που είπα και πριν, χωρίς να αλλάξουμε ή να τροποποιήσουμε τίποτα και να δώσουμε τον αγώνα μας. Πιστεύω ότι πριν κοιτάξουμε τον αντίπαλο, το πιο σημαντικό είναι να κοιτάξουμε τι μπορεί να κάνει η δική μας ομάδα, συγκροτώντας τη δική μας ταυτότητα, καταθέτοντάς την στον αγωνιστικό χώρο. Από εκεί και πέρα, ο ίδιος ο αγώνας θα μας υπαγορεύσει και θα μας υποδείξει σε ποια τακτικά στοιχεία θα πρέπει να ποντάρουμε και πως θα εξελίξουμε από εκεί και πέρα το παιχνίδι μας. Ουσιαστικά δεν πρόκειται να προετοιμάσω εξειδικευμένα την ομάδα, ούτε να την προσανατολίσω συγκεκριμένα σε κάποιον τρόπο επειδή παίζουμε εναντίον του Ολυμπιακού. Διότι εάν έκανα κάτι τέτοιο θα δημιουργούσα μια επιπλέον δυσκολία στους παίκτες.

Είστε πολύ έμπειρος. Έχετε συμμετάσχει σε πάρα πολλά derby τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ελλάδα. Αισθάνεστε ότι αυτό το παιχνίδι αποτελεί και μια πρόκληση για εσάς τον ίδιο προπονητικά;
Όχι, για μένα δεν αποτελεί αυτό το παιχνίδι μια προσωπική πρόκληση. Το ποδόσφαιρο όπως γνωρίζετε είναι ένα παιχνίδι ομαδικό και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί πρόκληση προσωπικά για μένα. Μπορεί βέβαια αν όλα πάνε καλά να κερδίζει η ομάδα, ενώ αν δεν πάνε όλα καλά το φταίξιμο να πηγαίνει στον προπονητή, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν το βλέπω σαν προσωπική πρόκληση.

Αναφερθήκατε νωρίτερα με πολύ καλά λόγια στον κύριο Βαλβέρδε. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτόν;
Έχω πολύ καλή γνώμη. Βεβαίως, δεν γνωριζόμαστε προσωπικά γνωρίζω όμως τη σταδιοδρομία του, γνωρίζω όλα αυτά που έχει πετύχει. Σέβομαι τον κύριο Βαλβέρδε, είναι πολύ καλός στη δουλειά του και, ασφαλώς, η καριέρα του δείχνει ότι όλα αυτά που έχει κάνει δεν έχουν συμβεί τυχαία. Όλα αυτά που έχει κάνει μπορούν να είναι αποτέλεσμα μόνο πίστης και ικανότητας.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού τρέφει σεβασμό προς το πρόσωπό σας. Βλέπουμε και εκδηλώσεις λατρείας τελευταία στο γήπεδο, φωνάζουν το όνομά σας, φαίνεται να υπάρχει ένα δέσιμο με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, στο τελευταίο παιχνίδι μάλιστα χειροκροτήσατε τον κόσμο Αισθάνεστε δικαιωμένος που μέσα από τη δουλειά σας βρίσκετε και την αναγνώριση στις καρδιές των οπαδών;
Ξέρετε, στιγμές σαν αυτές που περιγράφετε είναι συγκινητικές και δεν ελέγχονται. Με αφορμή την ερώτησή σας ωστόσο, θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικά πράγματα. Αν και ακόμα δεν γνωρίζω ελληνικά και δεν μπορώ να διαβάσω ελληνικά και συνεπώς δεν μπορώ να καταλάβω και να έχω πλήρη εικόνα αυτών που λέγονται για μένα σ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στη χώρα, παρ’ όλα αυτά είμαι σε θέση να μαθαίνω τι έχει γραφτεί και τι έχει ειπωθεί για μένα.

Πρέπει να πω ότι δεν με προβλημάτισαν καθόλου όσα γράφονταν ή λέγονταν παλιότερα όταν τα πράγματα στην ομάδα δεν πήγαιναν και τόσο καλά. Με την ίδια γαλήνη που τα αντιμετώπισα τότε, με την ίδια τα αντιμετωπίζω και τώρα. Βεβαίως, είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι ορισμένα πράγματα που έλεγα τότε, σήμερα αναγνωρίζονται. Τότε δεν με προβλημάτισαν τέτοιες καταστάσεις και συνεπώς και τώρα δεν βρίσκομαι στον έβδομο ουρανό ούτε πιστεύω ότι όλα είναι φανταστικά. Και τούτο διότι στο ποδόσφαιρο, όπως είπα και πριν, οι συγκινήσεις μας καθοδηγούν με συνέπεια κάτι που τη μία μέρα είναι αλήθεια την επόμενη να είναι ψέμα. Με τα χρόνια που έχω στο ποδόσφαιρο έχω μάθει να μη μετακινούμε εύκολα από τη μία άκρη στην άλλη.

Το μόνο πράγμα στο οποίο επιμένω και το οποίο είπα από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Ελλάδα είναι ότι έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση ανάφορικά με τον επαγγελματισμό και τη δουλειά μου. Πάντα ακολουθώ αυτή τη γραμμή, με δουλειά, με οργάνωση και ξανά με δουλειά. Βεβαίως ξέρουμε ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει υπομονή, αλλά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο για να χτιστούν. Πάνω απ’ όλα χτίζεις πράγματα με χρόνο, με δουλειά και με πίστη. Αυτά λοιπόν τα πράγματα που είπα από την πρώτη στιγμή, τώρα υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι, τελικά, ήταν αλήθεια. Αν όμως είχα φύγει παλιότερα, όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, κανένας τώρα δεν θα μπορούσε να πει ότι αυτά που έλεγα τότε, σήμερα επαληθεύονται. Και αυτός είναι ο λόγος που σε πολλές χώρες, σε πολλές ομάδες και ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα, οι προπονητές δεν μακροημερεύουν. Βεβαίως αν και αυτό είναι κάτι που ξεφεύγει από το αντικείμενο της σημερινής μας συζήτησης, η εμπιστοσύνη και η υπομονή είναι η σωστή πολιτική για να φτιάξεις μια καλή ομάδα και για να κερδίσεις τίτλους. Για παράδειγμα ο Βαλβέρδε διανύει τον τρίτο του χρόνο στον Ολυμπιακό, αλλά και εγώ ο ίδιος έμεινα τέσσερα χρόνια στην Πόρτο, τρία χρόνια στην Μπράγκα.

Όταν λοιπόν τους προπονητές τους αξιολογούν άνθρωποι που ξέρουν, που είναι ειδικοί και οι οποίοι γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει και πως είναι η κατάσταση, τότε όλοι έχουν την ευχέρεια να σκέφτονται με αισιοδοξία τη δομή της ομάδας και τις νίκες που θα έρθουν. Στο ίδιο σκεπτικό εντάσσονται και οι διοικήσεις και οι προπονητές, και οι ποδοσφαιριστές και οι φίλαθλοι. Όμως για να τα καταφέρεις όλα αυτά χρειάζεσαι δουλειά και τη δουλειά την κάνουν οι προπονητές. Τα πράγματα δεν προκύπτουν απλά επειδή τα θέλουμε. Άρα είναι σημαντικό αυτοί οι οποίοι έχουν λόγο σε μια ομάδα να γνωρίζουν και πάνω από όλα να έχουν γνώση και αντίληψη της δουλειάς που επιτελούν οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζονται και στους οποίους εμπιστεύονται την ομάδα, είτε αυτοί είναι προπονητές είτε ποδοσφαιριστές. Τότε μπορείς να λες ότι  έχουμε μια σπουδαία διοίκηση, έχουμε σπουδαίους προπονητές, σπουδαίους παίκτες, μια μεγάλη ομάδα και άρα είμαστε υποχρεωμένοι να νικάμε. Τα πράγματα όμως δυστυχώς δεν λειτουργούν πάντα έτσι ιδανικά.

Πρέπει να υπάρχει συλλογικό πνεύμα και όλοι μαζί να βλέπουν πως θα γίνουν τα πράγματα και όλοι να έχουν την ίδια άποψη για το πως θα προχωρήσουν σαν σύνολο βήμα – βήμα. Στο ποδόσφαιρο, όπως όλοι γνωρίζουν, τα πράγματα αλλάζουν από το ένα παιχνίδι στο άλλο. Αν και οι άνθρωποι, οι οποίοι διοικούν αλλάζουν από το ένα παιχνίδι στο άλλο τότε δεν θα έχουν ομάδα και δεν θα έχουν νίκες. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος είναι χαρούμενος με την ομάδα, με τη δουλειά που έχουμε κάνει. Στο παρελθόν δεν ήταν. Τι θα συμβεί στο μέλλον, θα το δούμε. Αν υπάρχει ένα πράγμα που το ξέρουμε σίγουρα και το οποίο εξαρτάται από εμάς είναι η δουλειά που κάνουμε εδώ κάθε μέρα. Και βεβαίως όλοι όσοι είμαστε μέσα στο σύλλογο, όσοι δουλεύουμε μέσα στο σύλλογο αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε τι δουλειά κάνουμε. Το θέμα είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται εκτός συλλόγου και με πράγματα τα οποία λένε ή διατείνονται δημιουργούν ενδεχομένως μια αστάθεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει τους παίκτες, μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, μπορεί να επηρεάσει τη μετέπειτα πορεία.

Ήδη το είπα πριν και θα το επαναλάβω: Ουδείς κερδίζει μόνος του. Είναι πολύ μεγάλο λάθος όταν χάνουμε ή όταν δεν κερδίζουμε να αποδίδεται αποκλειστικά η ευθύνη στον προπονητή. Αυτός ίσως να είναι ο πιο εύκολος δρόμος, αλλά είναι και ο δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό που πρέπει να γίνεται είναι να σκεφτούμε για ποιους λόγους ενδεχομένως ο προπονητής δεν τα κατάφερε. Συχνά οι απαντήσεις είναι μέσα στη δική μας δομή, εδώ δίπλα μας και όχι σε κάποιον ο οποίος έρχεται από έξω για να δουλέψει χωρίς να γνωρίζει τα πράγματα. Όλοι μαζί χτίζουν ομάδες, φτιάχνουν συλλόγους και κερδίζουν τίτλους.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι πρέπει να ξεχωρίζουμε το εσωτερικό μιας ομάδας από τον εξωτερικό κόσμο του ποδοσφαίρου. Στον εξωτερικό κόσμο τα πράγματα έχουν τη δική τους λογική. Για παράδειγμα εσείς οι δημοσιογράφοι πολλές φορές πρέπει να γράψετε πράγματα που θα εντυπωσιάσουν, ή να αλλάξετε τα κείμενά σας ή να κλείσετε γρήγορα τις σελίδες σας για να τις εκτυπώσετε, οπότε το show πρέπει να συνεχίζεται. Όμως αυτό πολλές φορές, όταν επηρεάζει την ομάδα, αποβαίνει επώδυνο για τους συλλόγους και οικονομικά ακόμα και μερικές φορές η ζημιά που γίνεται είναι μη αναστρέψιμη.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε