Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Φίλοι για πάντα Ίβκοβιτς – Ομπράντοβιτς

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι προπονητές Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού μπορεί να έχουν να χωρίσουν πολλά μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου αλλά εξω από αυτά είναι οι καλύτεροι φίλοι και το αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία.

Με κοινή συνένετυξη τους στην Καθημερινή μίλησαν για τις ομάδες τους, τα έκτροπα στο ελληνικό μπάσκετ, την οικονομική κρίση αλλά και για το μέλλον. Ο Ομπράντοβιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει κάποτε την Εθνική Ελλάδος.

Η φιλία σας μπορεί να κάνει τη διαφορά στον έντονο ανταγωνισμό των δύο ομάδων;

ΙΒΚΟΒΙΤΣ: «Η καλή μας σχέση με τον Ζέλικο μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ. Ξέρω ότι ακούγεται σαν όνειρο. Οι αγώνες πρέπει να είναι σαν μία παράσταση. Μεταξύ μας θα είναι σαν μία παρτίδα σκάκι».
ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: «Δεν είναι παιχνίδι Ιβκοβιτς εναντίον Ομπράντοβιτς. Αναμετρώνται οι ομάδες μας. Εμείς είμαστε φίλοι για πάντα».

Πώς θα αντιμετωπίσετε τυχόν επεισόδια;
ΙΒΚΟΒΙΤΣ: «Ο Ζέλικο είχε πει ότι στο πρώτο μπουκάλι που θα πέσει μέσα στο γήπεδο θα πάρει την ομάδα και θα φύγει. Εγώ διαφωνώ. Είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τους παίκτες μας. Η ευθύνη είναι αλλού».
ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: «Αυτές οι συζητήσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Δεν θέλω να ξαναμιλήσουμε για επεισόδια ποτέ ξανά. Μόνο για μπάσκετ. Στο ΟΑΚΑ θα ζητήσω κόσμια συμπεριφορά».

Φέτος ο Ολυμπιακός θα έχει στο δυναμικό του ένα από τα βασικά «όπλα» του Παναθηναϊκού πέρσι, τον Βασίλη Σπανούλη. Εναν παίκτη τον οποίο ο Ομπράντοβιτς γνωρίζει πολύ καλά. Τι ρόλο θα παίξει στις αναμετρήσεις σας;
ΙΒΚΟΒΙΤΣ: «Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι αναμφίβολα ένας πολύ καλός παίκτης».
ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: «Είναι αλήθεια ότι γνωρίζω τα πάντα για τον Βασίλη. Πιστεύεις όμως ότι ο Ντούντα δεν ξέρει τα πάντα για τους παίκτες μου; Αυτή είναι δουλειά μας. Πρέπει να βρούμε απλώς τον τρόπο να κερδίσουμε».

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε κάνει κάποτε λόγο για «σερβικό λόμπι». Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;
ΙΒΚΟΒΙΤΣ: «Ενα βράδυ είχαμε μαζευτεί μία παρέα Σέρβων: Μπάγεβιτς, Μάλκοβιτς, Σάβιτς και Σάκοτα. Την επόμενη μέρα διάβαζα πρωτοσέλιδα για σερβικό λόμπι. Κι εγώ ήμουν ο αρχηγός! Η διαφορά είναι ότι οι Σέρβοι είμαστε ενωμένοι. Είναι φιλοσοφία ζωής αυτό».
ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: «Εχω βοηθήσει πολύ κόσμο όταν μου το ζήτησε. Αυτή είναι η νοοτροπία μου στη ζωή. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Η επιτυχία φέρνει ζήλεια. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί, ειλικρινείς και τίμιοι στη ζωή».

Η Σερβία σας έχει τιμήσει δίνοντάς σας διπλωματικά διαβατήρια. Πώς το διαχειρίζεστε;
ΙΒΚΟΒΙΤΣ: «Η Σερβία μας έδωσε διπλωματικά διαβατήρια θεωρώντας μας πρεσβευτές του αθλητισμού της χώρας μας. Δεν χρειάστηκε ποτέ να το χρησιμοποιήσω. Δεν είμαστε άνθρωποι για ειδικές αποστολές».
ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: «Είναι αναγνώριση της προσφοράς μας. Τότε με το εμπάργκο περάσαμε δύσκολες στιγμές και γι’ αυτό μας έδωσαν τα διαβατήρια. Ούτε εγώ το έχω χρησιμοποιήσει».

Υστερα από τόσα χρόνια που έχετε ζήσει στην Ελλάδα πώς βλέπετε την οικονομική κρίση στη χώρα μας;
IBKOBITΣ: «Εγώ δεν θα είχα φύγει ποτέ από τη χώρα μου αν δεν υπήρχε οικονομική ανάγκη. Εβλεπα ότι το κράτος θα χωριζόταν και θα γινόταν πόλεμος. Δούλεψα, κέρδισα κάποια χρήματα, όμως η ζωή μου δεν έχει αλλάξει. Στην Ελλάδα ήρθα το 1980 επειδή ο μεγαλύτερος γιος μου είχε βρογχικό άσθμα και έπρεπε να πάμε σε καλύτερο κλίμα. Δέχτηκα τότε την πρόταση του Αρη. Στην Ελλάδα μου αρέσει ο κόσμος, η λαϊκή σας μουσική, η ευαισθησία που έχετε. Δεν είναι εύκολο να καταλάβεις τον Ελληνα. Η Ελλάδα θα ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση.».
ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ:«Ο κόσμος πρέπει να ζήσει διαφορετικά τώρα. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να έχουμε πίστη ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Την Ελλάδα την αγαπάω πολύ».

Πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή και την καριέρα σας ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία;
ΙΒΚΟΒΙΤΣ: «Οταν έπεσε ο πρώτος πύραυλος ήμουν στο σπίτι. Ηταν ξημερώματα και έβλεπα CNN. Ηταν χειρότερα από μαχαιριά στην καρδιά. Από την άλλη έβλεπες αυτή τη φοβερή συμπαράσταση του απλού κόσμου. Στους δρόμους κατάλαβα την ψυχή του Ελληνα, κατάλαβα τη δημοκρατία».
ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: «Ημουν στο Τρεβίζο και διέκρινα στον ουρανό τα αεροσκάφη που αναχωρούσαν για να βομβαρδίσουν τη χώρα μου. Ηταν ντροπή αυτός ο πόλεμος. Μιλάμε για δικαιοσύνη, αλλά κάποιες χώρες το παίζουν χωροφύλακες του κόσμου».

Στα 67 του χρόνια ο επονομαζόμενος «σοφός» του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχει υπό τη βλέψη του δύο ομάδες, τον Ολυμπιακό και την Εθνική Σερβίας. «Δεν ξέρω αν είμαι σε θέση να αντέξω μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Είναι πολλά που πρέπει να σκεφτώ». Την ίδια ώρα ο Ζοτς που έχει συμπληρώσει ήδη μισό αιώνα ζωής απολαμβάνει την παρουσία του στον Παναθηναϊκό αλλά δεν αποκλείει να αναλάβει κάποια στιγμή την Εθνική Ελλάδας: «Αυτό εξαρτάται από την ομοσπονδία όχι από εμένα. Πρέπει να ρωτήσετε εκείνους αν θέλουν. Αυτή τη στιγμή όμως είμαι προπονητής του Παναθηναϊκού και είμαι πολύ ευτυχισμένος. Ευχαριστώ όλους όσοι πιστεύουν ότι έχω την ποιότητα να γίνω προπονητής στην Εθνική Ελλάδας. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε