Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Γιαννάκης: Φέτος έχουμε μάθει

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε για το φάιναλ φορ, τον Τεόντοσιτς, τον Τσίλντρες και την περσινή ήττα στον ημιτελικό από τον Παναθηναϊκό.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας στάθηκε στην βελτίωση που παρουσιάζει η ομάδα του σε σχέση με την περασμένη σεζόν, ενώ τόνισε πως θέλει να δει τον Ολυμπιακό Πρωταθλητή Ευρώπης παίζοντας το καλύτερο μπάσκετ.

 
Αναλυτικά η συνέντευξη του Παναγιώτη Γιαννάκη:
Ποιες είναι οι διαφορές του Ολυμπιακού αυτή τη στιγμή με την περσινή ομάδα την αντίστοιχη χρονική στιγμή;
«Έχουμε βελτιώσει το παιχνίδι μας, διαθέτουμε περισσότερη εμπειρία για να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις και έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα στο παιχνίδι μας τώρα».

Έχετε μιλήσει για τη δημιουργία μία ομάδα που θα φτάσει στην κορυφή και θα παραμείνει εκεί για πολλά χρόνια. Ποιο βήμα θα αποτελεί αυτό το φάιναλ φορ σε όλη αυτή τη διαδικασία;
«Πάντα αποτελεί κίνητρο να βλέπεις πώς αντιδράς κάτω από τέτοια πίεση. Αποτελεί ένα σημαντικό τεστ για το χαρακτήρα και τις δυνατότητές σου. Πρέπει να προσέχεις αυτές τις λεπτομέρειες για το μέλλον. Πιστεύω πως αυτό το φάιναλ φορ θα είναι η συνέχιση της βελτίωσης της ομάδας μου. Πάντα το αντιμετώπιζα ως εξής: έχουμε μία μεγάλη ομάδα με δύο σπουδαίους προέδρους και απίστευτους οπαδούς. Έχουμε την υποχρέωση να μαθαίνουμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα από τη μία μέρα στην άλλη».

Τι μάθατε από την ήττα σας για ένα καλάθι στον περσινό ημιτελικό του φάιναλ φορ;
«Πιστεύω πως μάθαμε ότι πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί στην άμυνα. Επίσης πιστεύω πως είδαμε ότι πρέπει να έχουμε λίγη περισσότερη υπομονή για να δούμε καλύτερα τις αδυναμίες του αντιπάλου».

Ο Λίνας Κλέιζα ήρθε και έγινε ένας από τους καλύτερους παίκτες της Ευρωλίγκας. Θεωρείτε πως μπορεί να είναι ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά για τον Ολυμπιακό σε αυτό το φάιναλ φορ;
«Πιστεύω πως μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα για την ομάδα και, ναι, ο Λίνας είναι σημαντικό κομμάτι της. Όλοι όμως προσφέρουν κάτι για αυτή τη βελτίωση, ο καθένας. Αν προσέξετε την ομάδα μου, μπορείτε να διακρίνετε διαφορές σε κάθε θέση στο παρκέ. Πρέπει να βελτιωθείς συνολικά για να πετύχεις και το σημαντικότερο για την ομάδα μου είναι ότι το έχουμε καταφέρει αυτό και ο καθένας έχει προσφέρει κάτι για να βελτιωθούμε».

Ένας ακόμη παίκτης που βγήκε μπροστά φέτος είναι ο Μίλος Τεόντοσιτς. Πόσο τον βοηθά η εμπειρία που έχετε εσείς ως πλέι μέικερ;
«Όπως είπα, όλοι οι παίκτες έχουν βελτιωθεί, ανάμεσά τους και ο Μίλος. Μερικές φορές είναι θέμα υπομονής στο μυαλό σου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι, ειδικά στα παιχνίδια που κρίνουν τίτλους».

Όλοι λένε πως ο Τζος Τσίλντρες στη δεύτερη σεζόν του στην ομάδα αντιλαμβάνεται καλύτερα το μπάσκετ. Με ποιον τρόπο είναι φέτος πιο αποτελεσματικός;
«Μπορεί να διαβάζει καλύτερα το παιχνίδι. Μπορεί να ελέγχει την ταχύτητά του. Δεν πηγαίνει πάντα με την ίδια ταχύτητα όπως πριν. Ξέρει πώς να αλλάζει ταχύτητα, συνεπώς έχει πολύ καλύτερο έλεγχο πλέον. Δεν είναι πια απλώς ένας παίκτης που τρέχει γρήγορα και πηδά ψηλά».

Σαν παίκτης κατακτήσατε την Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό στο Παρίσι. Πόσο ξεχωριστό είναι για σας να επιστρέφετε εκεί τώρα, προσπαθώντας να κατακτήσετε τον ίδιο τίτλο σαν προπονητής;
«Ήταν το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για το ελληνικό μπάσκετ, συνεπώς ήταν ένα εξαιρετικό φινάλε για την καριέρα μου. Σε ένα φάιναλ φορ όλοι θέλουν να είναι νικητές. Ακόμη και μία ομάδα που αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έφτασε εκεί. Είναι μία σπουδαία ευκαιρία που δεν έρχεται κάθε μέρα. Θα ήθελα να δω την ομάδα μου να παίζει δυνατό καλό μπάσκετ».

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στα ημιτελικά την Παρτιζάν. Και οι δύο ομάδες έχουν ήδη αναμετρηθεί και έχουν από μία νίκη στην κανονική περίοδο. Αυτό σας βοηθά να προετοιμαστείτε καλύτερα;
«Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία αυτό για μένα, αλλά θα πρέπει να παρουσιαστούμε βελτιωμένοι σε κάποια πράγματα. Αν αντιμετωπίζεις μία ομάδα που έχεις ξανασυναντήσει, πρέπει να παίξεις καλύτερα και πιο έξυπνα. Αυτό είναι ένα μέρος της επιτυχίας: σου δίνουν ένα πρόβλημα και πρέπει να το λύσεις. Πάντα στη ζωή, είτε σαν ομάδα είτε ατομικά, ένα πρόβλημα σού προκύπτει, αλλά σου δίνει την ευκαιρία να βελτιωθείς και να μεγαλώσεις».

Θα είναι επικίνδυνο να υποτιμηθεί η Παρτιζάν, όπως θα ξέρουν ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι. Πώς κρατάτε μακριά από το μυαλό των παικτών σας αυτή την επικίνδυνη σκέψη;
«Όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στον Ολυμπιακό και σε όλους τους παίκτες που έχω προπονήσει μέχρι τώρα, πάντα λέω τα ίδια πράγματα. Οι παίκτες του μπάσκετ μεγαλώνουν πολύ γρήγορα στην Ευρώπη. Αν με αφήσεις να σουτάρω, ίσως να χάσεις, αν και μπορεί να είσαι καλύτερος παίκτης. Πρέπει να σέβεσαι τον αντίπαλό σου. Πρέπει να είσαι κοντά του και να μη του δίνεις τη δυνατότητα για ένα εύκολο σουτ. Και θα πρέπει να ξέρεις πως αυτός θα κάνει τα πάντα για να σε χτυπήσει και να σταματήσει το παιχνίδι. Ακόμη και αν δεν έχει γρήγορα πόδια, θα παίξει με το μυαλό. Αν νευριάσεις, ίσως χάσει την ευκαιρία να παραμείνεις στη διεκδίκηση της νίκης. Προσπαθούμε να κάνουμε κάθε παίκτη να καταλαβαίνει αυτά τα πράγματα. Διδάσκουμε στους παίκτες μας πως αν δεν σέβεσαι τον αντίπαλο και το ταλέντο του, μπορείς να χάσεις».

Είχατε αντιμετωπίσει τον προπονητή της Παρτιζάν, Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, στο μακρινό φάιναλ φορ του 1988.
«Τότε ήσασταν παίκτης, ενώ εκείνος ένας νεαρός προπονητής. Τι θυμάστε από εκείνον τότε;

Η Παρτιζάν ήταν και τότε μία πολύ καλή και δυνατή ομάδα. Θυμάμαι ότι και για μας ήταν ένας δυνατός αντίπαλος. Και τότε είχαν πολλή ποιότητα. Θυμάμαι πως ο Ντούσκο συνεργαζόταν με σπουδαίους παίκτες και τον σέβομαι για αυτό. Είχε μία νεανική ομάδα, όπως και τώρα. Όμως τώρα έχει πολλή εμπειρία για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση».

Τι θα σήμαινε για σας να σηκώσετε το τρόπαιο της Ευρωλίγκας σαν προπονητής του Ολυμπιακού;
«Πάντα είναι στόχος του Ολυμπιακού να αντιμετωπίζει τους πιο δυνατούς αντιπάλους και να προσπαθεί να παρουσιάζεται πιο δυνατός από αυτούς. Δεν χτίσαμε μία ομάδα που θέλει να κατακτήσει ένα τρόπαιο μόνο για να συμβεί αυτό. Θέλουμε να φτάσουμε στην κορυφή επειδή θα είμαστε καλύτεροι από τους άλλους. Μέχρι τώρα προσπαθούμε πολύ και βελτιωνόμαστε, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο. Σέβομαι πολύ τους αντιπάλους μας. Κλειδί για να φτάσεις στην κορυφή είναι να είσαι ταπεινός, να σέβεσαι και να προσπαθείς σκληρά».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε