Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Γήπεδο ΑΕΚ: Η ξεκάθαρη πρόταση της Ένωσης στον Δήμο!

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Ο πρότζεκτ μάνατζερ του έργου του νέου γηπέδου της ΑΕΚ,  Δημήτρης Ανδριόπουλος, και ο δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας, Άρης Βασιλόπουλος, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, σ’ ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ στο στούντιο της ΕΡΤ και στην εκπομπή “10 στην ενημέρωση”.

Η Ένωση κατέθεσε μία ξεκάθαρη πρόταση στον Δήμο, υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να πάνε χεράκι-χεράκι ώστε να λύσουν το πρόβλημα των υψώμετρων. Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, πάντως, δεν εμφανίστηκε και ιδιαίτερα πρόθυμος να συνεργαστεί.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ανδριόπουλος:

“Εμείς διαχρονικά συζητάμε με τον Δήμαρχο πολιτισμένα. Και προσπαθούμε να δώσουμε μια λύση. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, πως τα μεγάλα έργα χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης. Επομένως αυτό που συμβαίνει τώρα είναι φυσιολογικό. Χρειάζονται πολλές αποφάσεις, έχουν αντιδράσεις και συνήθως δεν υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις που ξεκίνησαν. Επί 80 χρόνια, υπήρχε το γήπεδο της ΑΕΚ. Και το γήπεδο της ΑΕΚ είναι ο ναός δυο εκατομμυρίων φιλάθλων στην Ελλάδα.

Επομένως είναι λάθος να κάνει κάποιος πολιτική πάνω σ’ αυτό το θέμα. Το θέμα είναι να συζητήσουμε πως θα γίνει το γήπεδο. Το ανώτατο δικαστήριο και η βουλή, έχουν περιγράψει πως θα γίνει το έργο. Έχουμε καταθέσει υπερπλήρεις φακέλους. Η διοίκηση έχει εκδώσει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις. Εκκρεμεί μια τυπική διαδικασία. Και ότι και αν ισχυρίζεται ο Δήμος, θα μπορούσε να την είχε τελειώσει νωρίτερα. Η ΑΕΚ θέλει να φτιάξει ένα γήπεδο που ταιριάζει στο μέγεθος της, δηλαδή 30χιλιάδων θέσεων. Και η ΑΕΚ έκανε όλες τις υποχωρήσεις που χρειαζόταν, για να μπορέσει να προχωρήσει το γήπεδο.

Δημοσίως έχουμε πει ότι η ένταση και η αντιπαράθεση δεν βοηθά ποτέ. Οδηγεί σε καθυστέρηση. Καταδικάζει κανείς την βία, αλλά κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει την διαμαρτυρία. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ και διαδήλωσε υπέρ του γηπέδου.

Αν ήθελε ο Δήμος να βοηθήσει το έργο, θα είχε τελειώσει με την υψομετρική μελέτη. Για να το καθυστερήσει, το έχει κάνει διατριβή. Το τι πρέπει να γίνει, το έχει πει η Βουλή και το ανώτατο δικαστήριο. Ο Δήμος προσπαθεί με τεχνάσματα, να καθυστερήσει το έργο. Το έργο θα ξεκινήσει σύντομα. Διότι τυπικά ζητήματα, είναι αυτά που πήγαν την χώρα πίσω. Δεν υπάρχει εδώ και μήνες, καμία εκκρεμότητα. Ο Δήμαρχος επικαλείται ένα διοικητικό κενό. Και λέει πως είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και είναι προσχηματικό.

Είναι προσχηματικό διότι αν ήθελε ο Δήμος, όπως γίνεται σ’ όλη την Ελλάδα, θα το είχε λύσει. Αυτό που ζητήθηκε από την Περιφέρεια, έχει δοθεί. Έχει προεγκρίνει την μελέτη. Δεν είναι λογικό να ισχυρίζεται κάποιος, πως επειδή είναι στην προμελέτη, αυτά τα υψομετρικά θα αλλάξουν μετά. Ο Δήμος για να καθυστερεί το έργο, συνδέει την υπογειοποίηση με το γήπεδο. Συνδέονται ως έργα, αλλά ο νόμος έχει πει πως θα προχωρά το γήπεδο και κατόπιν θα υλοποιηθεί η υπογειοποίηση

Η ΑΕΚ έχει κάνει τα απολύτως λιγότερα στο συντελεστή δόμησης, απ’ ότι της έχει δώσει δικαίωμα ο νόμος. Είναι και έτοιμη για ανταποδοτικά οφέλη. Η κυβέρνηση και ο Δήμος πρέπει να συνεννοηθούν. Η ΑΕΚ θέλει να κτίσει το γήπεδο της. Η πολιτεία και οι επιστημονικές μελέτες, καθόρισαν τα πάντα. Πρέπει να εκτιμήσει ο Δήμος το εξής, ένα φαραωνικό σχέδιο που δεν θα γινόταν ποτέ, το ακυρώσαμε. Είπαμε μηδέν εμπορικά. Η ΑΕΚ οτιδήποτε μπορούσε να κάνει πολεοδομικά και εμπορικά, για να είναι ένα συμβατό γήπεδο. Εμείς θέλουμε να είμαστε ασφαλείς, ως προς το νόμο.

Αν ο Δήμος συμφωνεί σ’ όλα και το μόνο πρόβλημα είναι τα υψόμετρα, να έρθει μαζί μας και να πάμε σ’ όλους τους αρμόδιους και να το λύσουμε μέσα σε δέκα μέρες. Και αν τα υψόμετρα θέλουν ακόμα τρεις μήνες, εμείς θα περιμένουμε. Να πάμε χέρι – χέρι να το λύσουμε. Θα πάμε μαζί σε σύσκεψη με την Περιφέρεια και το ΥΠΕΝ, αν δεν έχει ο Δήμαρχος κάποιο άλλο πρόβλημα εκτός από τα υψομετρικά, θα το λύσουμε. Εμείς είμαστε πιο προσεκτικοί από τον Δήμο.

Να πάμε μαζί και να δώσουμε μια λύση. Όπως βλέπετε όμως, δεν είναι τα υψόμετρα. Είναι η συνολική αντίρρηση στο έργο. Είναι κρίμα σε δυο μήνες να βγει η άδεια και να γίνεται ένα έργο ερήμην του Δήμου. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως δεν θα έρθει μαζί μας για τα υψόμετρα. Αν βγει η άδεια, ο Δήμος δεσμεύεται πως δεν θα προσβάλει την άδεια ή θα συνεχίσει τον πόλεμο”.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας:

“Η Δικέφαλος ΑΕ έχει κάνει μια αίτηση για τροποποίηση υψομέτρων. Αν ζητούσε υψομετρικά του δρόμου, θα τα έπαιρνε σε δυο μέρες. Επειδή προβλέπεται υπογειοποίηση, αυτό που χρειάζεται ο Δήμος, για να βεβαιώσει την ακριβή στάθμη των υψομέτρων, χρειάζεται εγκεκριμένη μελέτη. Εμείς έχουμε ένα ελλιπέστατο φάκελο. Έχουμε εντοπίσει τα στοιχεία των ελλείψεων. Και αντί να πάνε τα ζητούσε από εκεί που πρέπει, έχουν φανατίσει τον κόσμο εναντίον του Δήμου. Υπάρχει ένα σύστημα, που έχει στοχοποιήσει τον Δήμο. Ενώ ο κύριος Ανδριόπουλος προσπαθεί σωστά να κάνει την δουλειά, υπάρχει ένα σύστημα που καταδεικνύει τον Δήμαρχο ως ένοχο. Όλοι έχουν δικαίωμα στην διαμαρτυρία. Η διαδήλωση που έγινε, ήταν ειρηνική.

Οι επίσημες ανακοινώσεις της ΠΑΕ ΑΕΚ, ρίχνουν λάδι στην φωτιά. Η ανέγερση του γηπέδου, είναι ένα δίκαιο αίτημα. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως η ΑΕΚ έχει κάνει υπαναχωρήσεις από τις αρχικές δεσμεύσεις. Το κύριο θέμα είναι αμιγώς ζήτημα δημοκρατίας. Δεν είναι θέμα διαφωνίας επί του πρότζεκτ. Το πρόβλημα είναι πως ο Δήμος δεν έχει εγκεκριμένη μελέτη των υψομετρικών στα χέρια του. Έχει στηθεί μια σκευωρία. Δεν είναι ένα γραφειοκρατικό τερτίπι. Μιλάμε για μελέτη όπως ορίζει η νομοθεσία, από την Περιφέρεια Αττικής. Η εκκρεμότητα είναι από την Περιφέρεια.

Δεν συζητάμε για το αν ο νόμος που έχει η ΑΕΚ, είναι συνταγματικός. Δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη. Υπάρχουν πολλές γραφειοκρατίες στο Δημόσιο, που μας βασανίζουν και εμάς. Δεν έχει γίνει ποτέ εισαγωγή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί η προμελέτη. Αν η ΑΕΚ θεωρεί πως εμείς κάνουμε παράβαση καθήκοντος, ας έρθει αύριο κιόλας, μια γνωμοδότηση από το συμβούλιο του κράτους, πως είναι σύννομη και σε δυο μέρες θα έχουμε υπογράψει. Η επιτροπή (της Περιφέρειας) παραλαβής της μελέτης, για την ταπείνωση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου.

Ο Δήμος έχει 12 αιτήματα. Η ΑΕΚ έχει υπαναχωρήσει από τις θέσεις. Σε τουλάχιστον τρεις δεσμεύσεις. Είχε δεσμευτεί για 1500 θέσεις πάρκινγκ. Θα μπορούσε να φύγει η υπόθεση από τον Δήμο και να πάει στην Περιφέρεια. Είμαστε εκλεγμένοι και λογοδοτούμε καθημερινά. Στο συγκεκριμένο θέμα έχουμε εξ αρχής τοποθετηθεί. Το μέτωπο μας, είναι προς την πολιτεία. Υπάρχει ένα θέμα με τα υψομετρικά, υπάρχει και ένα δεύτερο θέμα απέναντι στην πολιτεία, με το τι θέλουμε. Ο Δήμος έχει συγκεκριμένες θέσεις. Θα τις διεκδικήσουμε με πολιτικά μέσα. Αυτοί που επιμένουν, να κάνουν και νομοθετική ρύθμιση, θα αναλάβουν και την πολιτική ευθύνη”.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε