Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Γήπεδο ΑΕΚ: Τα προσφυγικά σωματεία στο πλευρό της Ένωσης

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Θέση υπέρ της Ένωσης, στην κόντρα της με το δήμο Νέας Φιλαδέλφειας πήραν -με ανακοίνωση τους- πάνω από 60 προσφυγικά σωματεία. “Όταν μιλάει ο νόμος θα πρέπει όλοι να σιωπούν και δυστυχώς για εκείνους ο νόμος είναι με την ΑΕΚ” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

«Αγαπητοί Μικρασιατικής καταγωγής πολίτες. Αρκετά Μικρασιατικά Σωματεία από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό μπαίνουν στη μάχη της αδικαιολόγητα καθυστερημένης άδειας του νέου Σταδίου της ΑΕΚ με όνομα «Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως όλα αυτά τα σωματεία που στις τάξεις τους ιδρύθηκαν και ζουν άνθρωποι από τον Πόντο, την Ιωνία, την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία και όλες τις Μικρασιατικές περιοχές, όπου άνθισε και βάφτηκε με αίμα ο Ελληνισμός, θα κάνουν το Στάδιο αυτό κέντρο δωρεάν σπουδών για όλο τον κόσμο και κυρίως για τα νέα παιδιά.

Στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού που θα ιδρυθεί μέσα σε αυτό το στάδιο, θα ιδρύσουμε σχολές-ωδεία-φιλαρμονικές, όπως είχαν και οι αθλητικές ομάδες της Μικράς Ασίας ώστε να σπουδάζει ο κόσμος παραδοσιακά μικρασιατικά όργανα όπως ποντιακή λύρα, πολίτικη λύρα, σαντούρι, κανονάκι, ούτι, λάουτο, παραδοσιακή χορωδία, βυζαντινή χορωδία, βυζαντινή αγιογραφία, θέατρο και οτιδήποτε αφορά τις πατρίδες των προγόνων μας.

Η ΑΕΚ ήταν και είναι σημείο αναφοράς των μικρασιατικής καταγωγής ανθρώπων και είναι μια ιστορία η οποία ρίχνει λάδι στο καντήλι της μάνας Μικράς Ασίας και του Μικρασιατικού Πολιτισμού. Σε βάθος χρόνων οι Μικρασιάτες στάθηκαν όρθιοι στον αγώνα κατά του Ναζισμού και του Φασισμού και ήταν η ραχοκοκαλιά της Αντίστασης. Πάρτε παράδειγμα την Καισαριανή, που είναι το Στάλιγκραντ της Ελλάδας.

Εφεραν πολιτισμό, τέχνες, φιλοσοφία και δυστυχώς το ελληνικό κράτος δεν φέρθηκε όπως θα έπρεπε. Σας αναφέρουμε τις τότε προσφυγικές αποζημιώσεις, το επίσημο Μουσείο της Ανατολής το οποίο δεν υπάρχει ακόμα εκτός από διάφορες συλλογές, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από κάποιους συλλόγους ή Δήμους και πολλά άλλα.

Σχεδόν εκατό χρόνια μετά, ο κύριος Βασιλόπουλος μπαίνει εμπόδιο στην ευκαιρία μετάδοσης του συγκεκριμένου πολιτισμού και ακόμα δεν έχουμε καταλάβει το λόγο. Οταν μιλάει ο νόμος θα πρέπει όλοι να σιωπούν και δυστυχώς για εκείνους ο νόμος είναι με την ΑΕΚ.

Υπάρχει και ένας άγραφος νόμος, ηθικός, ο οποίος λέει ότι στο στάδιο θα καίνε 24 ώρες δυο λυχνίες εις μνήμην των θυμάτων του ‘22, οι θύρες δεν θα έχουν αριθμούς αλλά ονόματα μικρασιατικών πόλεων, Μουσείο προσφυγιάς και κυρίως μνήμη. Μια μνήμη που με το πέρασμα των ετών για πολλούς έχει ημερομηνία λήξης.

Εμείς ως σύλλογοι στεκόμαστε δίπλα στην ΑΕΚ με πάθος όπως θα στεκόμασταν σε κάθε προσφυγική ομάδα που θα το είχε ανάγκη, ελπίζουμε στη δικαιοσύνη, είμαστε δυνατοί και απαιτούμε το κράτος να μας σέβεται για τους αγώνες μας και τις θυσίες μας. Ορκιζόμαστε λοιπόν, πως, όταν θα μπει ο θεμέλιος λίθος του Σταδίου, θα ρίξουμε χώμα από την πατρίδα που έφεραν μαζί τους οι πρόγονοι μας ώστε να το ρίξουμε στα θεμέλια.

Ο αγώνας τώρα ξεκινάει και είναι τίμιος, δίκαιος και φανερός. Τις επόμενες ημέρες το τσουνάμι των συλλόγων και των χιλιάδων οικογενειών θα γίνει αιτία ανατροπής αυτής της άδικης κατάστασης.

Καλό αγώνα, πάντα ενωμένοι, όπως ορίζει και το δεύτερο γράμμα της ομάδας της ΑΕΚ και πάντα κόσμια. Μη δώσουμε αφορμές σε κανέναν καλοθελητή να κακοχαρακτηρίσει τον τίμιο αγώνα συλλόγων και οπαδών».

Οι σύλλογοι που υπογράφουν το παραπάνω κείμενο είναι οι εξής: Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Ρίζες, Ένωση Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας, Σύλλογος Νέο Μελί Μεγάρων Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, Σύλλογος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Λαυριού, Ένωση Μικρασιατών Θήβας, Ένωση Μαγνησίας Μικράς Ασίας, Ένωση Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας, Ένωση Ποντίων ο Ακρίτας και άλλα 50 σωματεία που θα στείλουν το καθένα τη δίκη του στήριξη.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε