Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

“Η ΑΕΚ είναι ιδέα, μην την αφήσετε να πεθάνει”

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Με φόντο την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την ημέρα που η ΟΥΕΦΑ θα αποφανθεί για την τύχη της ΑΕΚ, ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Ανδρέας Δημητρέλος, κι αυτός της Ερασιτεχνικής Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου απηύθυναν νέα δραματική έκκληση προς τον κόσμο της ομάδας για οικονομική στήριξη.

Με Λεονάρντο στην Τρίπολη – Έδωσε το πριμ ο Στεφάνου!

Οι δύο άνδρες, υποστήριξαν πως πρόκειται χρονικά για το δυσκολότερο σημείο σε ολόκληρη την ιστορία του συλλόγου και έκαναν έκκληση στους μετόχους, στους ΑΕΚτζήδες που έχουν την οικονομική άνεση και στον κόσμο που μπορεί να δώσει την λύση για τελευταία φορά

Ο Ανδρέας Δημητρέλος περιέγραψε τη δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ. «Θα ήθελα να σας εκφράσω τη στενοχώρια μου γιατί βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, που είναι λίγο τραγική. Η ΑΕΚ πρέπει να βρει σε ένα μικρό χρονικό διάστημα ένα μεγάλο ποσό για να πάρει ένα φιλί ζωής και να συνεχίσει να ελπίζει. Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τα απαιτούμενα ποσά. Το ΔΣ προσπαθούσε, προσπαθεί και θα συνεχίσει να προσπαθεί να το κάνει, αλλά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», τόνισε και πρόσθεσε:

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η ΑΕΚ είναι μόνη της και δεν έχει μετόχους, όπως θα έχετε καταλάβει κι εσείς. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε τρεις κατηγορίες ανθρώπων: σε κάποιους επώνυμους με το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν είτε επειδή έχουν οικονομική δυνατότητα ή γνωριμίες. Η δεύτερη κατηγορία είναι κάποια άτομα που τα τελευταία χρόνια έχουν συμπαρασταθεί στην ΑΕΚ και η τρίτη κατηγορία είναι ο κόσμος. Δυστυχώς συνεχώς ζητάμε τη βοήθειά του. Επειδή είμαι σαν κι αυτούς, καταλαβαίνω την απογοήτευσή του. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες αυτός είναι που μπορεί να σώσει την ΑΕΚ, χωρίς όμως να είναι υπαίτιος αν δεν μαζευτούν τα χρήματα. Πιστεύω πως αν η ΑΕΚ βρει λύση, οι λύσεις θα βρεθούν πολύ περισσότερο από την πρώτη κατηγορία ή αν εμφανιστεί κάποιος άλλος επενδυτής, που ακόμη όμως δεν υπάρχει».

Όσο για τα χρήματα που απαιτούνται κι αυτά που υπάρχουν, είπε: «Τα χρήματα που χρειάζεται η ΑΕΚ είναι για υποχρεώσεις απέναντι στο αγωνιστικό τμήμα, στο προσωπικό και στην Εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Έχουμε 500.000 ευρώ του κ. Παππά μέσω του κ. Χατζηϊωάννου, περιμένουμε 300.000 από τον ΟΠΑΠ και 300.000 από τον κ. Νοτιά. Μιλάμε για περίπου 1,1 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να μας καλύψει ανάγκες περίπου 3,6 εκατ. ευρώ. Άρα ψάχνουμε 2,5 εκατ. ευρώ. Θέλουμε να πληρώσουμε τους αθλητές με βάση τη συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να παρατείνουμε την προθεσμία για 4-5 μέρες για να προσκομίσουμε τα έγγραφα στην UEFA μέχρι τις 30/3. Με την Εφορία έχουμε κάνει μία ρύθμιση κι έχουμε κάνει άλλες τρεις προσπάθειες ρυθμίσεων και δεν μας έχουν ενημερώσει για τα χρήματα που πρέπει να δώσουμε».

Ο κ. Δημητρέλος κάλεσε τον κόσμο να αναλάβει δράση. «Οι ώρες είναι πολύ κρίσιμες. Η προσπάθειά μου είναι μόνο για την ΑΕΚ. Δεν έχω κανένα προσωπικό όφελος. Καλώ όλους, είτε είναι επώνυμοι είτε όχι, να κάνουν κάτι. Θέλω να διαισθανθούν οι άνθρωποι αυτοί ότι η ΑΕΚ είναι ιδέα και δεν πρέπει να πεθάνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου. «Ίσως είναι οι πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της ΑΕΚ. Αυτό που κατάλαβα τις τελευταίες ημέρες είναι πως η ΑΕΚ δεν έχει ενεργούς μετόχους. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος, θυμωμένος, ξενερωμένος κι έχει γυρίσει την πλάτη. Αυτό είναι το πιο άσχημο από όλα. Φοβάμαι πως αν ο κόσμος δεν καταλάβει πως πρέπει να πάρει τις τύχες της ομάδας, ίσως και να μην υπάρχει ελπίδα. Πολλοί θα πουν πως συνεχώς καλούμε τον κόσμο να βάλει πλάτη. Ευθύνες υπάρχουν και το ξέρουμε όλοι. Σε αυτές τις 14 μέρες που απομένουν δεν πρέπει να αναλωθούμε στο ποιος έχει τις περισσότερες ή τις λιγότερες. Τώρα προέχει η σωτηρία της ΑΕΚ, αλλά μετά θα πρέπει να κατονομαστούν όσοι έχουν τις περισσότερες ευθύνες».

Ο κ. Παπαδημητρίου δεν ποντάρει μακροπρόθεσμα στη βοήθεια λίγων ισχυρών επιχειρηματιών, αλλά στη μαζική ενίσχυση από τον κόσμο της ΑΕΚ. «Έχω την κρυφή ελπίδα πως οι μέτοχοι θα ευαισθητοποιηθούν έστω και την ύστατη στιγμή, αλλά θέλω να κάνω έκκληση στον κόσμο της ΑΕΚ. Δεν θέλω να σκεφτεί πως έρχεται να πληρώσει τα χρέη κάποιων άλλων, έστω κι αν αυτό συμβαίνει στην ουσία. Πρέπει εμείς οι ΑΕΚτζήδες, γιατί είμαστε πολλοί, να πάρουμε τις τύχες της ομάδας στα χέρια της. Να φύγει η ΑΕΚ από τους μετόχους και να περάσει στον κόσμο της. Γίνονται πολλά σχέδια, έγινε με τους Supporters, θα γίνει και με το ‘Θεμέλιο 21’. Ζητάμε πολλά από τον κόσμο. Αν όλοι οι ΑΕΚτζήδες δεν γυρίσουμε την πλάτη, υπάρχει η ελπίδα όλοι συμμετέχοντες με λίγα να σώσουμε την ομάδα. Αλλά αυτή η προσπάθεια δεν αρκεί για ένα ή ενάμιση μήνα, θα πρέπει να έχει διάρκεια».

Η συμμετοχή στη σωτηρία της ΑΕΚ δεν θα πρέπει να είναι χωρίς αντίκρισμα.
«Θα πρέπει η ΑΕΚ τους ανθρώπους που θα βάλουν τα χρήματά τους να τους τα ανταποδώσει η ομάδα. Να πάρουν μετοχές και να γίνει ένα πλάνο βιωσιμότητας της ΑΕΚ, ώστε να μην έχουμε το ίδιο πράγμα κάθε Μάρτιο και Ιούνιο. Το πλάνο θα πρέπει να αφορά τη χαμηλή τιμολόγηση των εισιτηρίων και των διαρκείας. Ο κόσμος θα πρέπει να γίνει βασικός μέτοχος της ΑΕΚ και να μπορεί αυτός να εκλέγει τους ανθρώπους που θα διαχειριστούν τα χρήματά του. Πρέπει να γίνει. Κουραστήκαμε από τους μετόχους και τις διάφορες διοικήσεις που έκαναν σωστά και λάθη. Συνήθως μένουν τα λάθη. Έχουμε φτάσει κοντά στην καταστροφή, αλλά δεν μπορούμε πλέον να ελπίζουμε σε σωτήρες. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως οι άνθρωποι αυτοί θα φύγουν και δεν θα βάλουν τα χρήματα. Πρέπει εμείς να βρούμε τον τρόπο να σώσουμε την ΑΕΚ και να την κάνουμε δική μας, να την έχουμε ψηλά και να είμαστε περήφανοι. Για μας δεν είναι εταιρεία ή ομάδα, αλλά ιδέα. Αν μετά τις 31 Μαρτίου η ΑΕΚ πεθάνει θα είμαστε όλοι πληγωμένοι, γι’ αυτό θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν πρέπει να περιμένουμε την τελευταία μέρα να βάλουν οι άλλοι το χέρι στην τσέπη. Να το δούμε σαν να συμμετέχουμε στη σωτηρία της ΑΕΚ».

Πού στηρίζει την αισιοδοξία πως ο κόσμος μπορεί να δώσει λύση ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής;
«Αν η ΑΕΚ ήταν μια επαρχιακή ομάδα ή μία μικρή ομάδα της Αθήνας, θα ήταν δύσκολο να μαζευτούν τα χρήματα από τον κόσμο της. Όμως είμαστε τόσο πολλοί. Πρέπει ο κόσμος να πάψει να πληρώνει ένα εισιτήριο ή ένα διαρκείας, αλλά να γίνει μέτοχος στην ΑΕΚ. Ίσως η ΑΕΚ να είναι η ομάδα όπου οι μέτοχοι έχουν βάλει τα περισσότερα χρήματα. Όμως αυτό το πράγμα δεν πέτυχε και πρέπει να πετύχει με τον κόσμο. Ο κόσμος έχει δίκιο να είναι θυμωμένος και απογοητευμένος επειδή του ζητούν να αναλάβει ευθύνες για πράγματα που δεν φταίει. Να βάλουμε στην άκρη εγωισμό και πικρία, γιατί η ΑΕΚ πρέπει να παραμείνει ιδέα».

Ζητήθηκε από τον Ανδρέα Δημητρέλο να ενημερώσει για τις προθέσεις των ανθρώπων που κλήθηκαν να βάλουν από 300.000 ευρώ κι όσα είπε δεν γέμισαν αισιοδοξία τον κόσμο. «Ο κ. Βούρος έχει αναλάβει τις διαδικασίες να επικοινωνήσει με τους επώνυμους που ζητήσαμε να βάλουν 300.000 ευρώ. Στην τελευταία επικοινωνία που είχαμε χθες βράδυ, είπε πως δεν είχε τις απαντήσεις που θα ήθελε να είχε, δεν έχει συγκεκριμένες απαντήσεις έστω και από έναν πως θα ήθελε να βάλει τα χρήματα. Φαντάζομαι πως αν έρθει κάποιος τη Δευτέρα και βάλει τα χρήματα, δεν θα πούμε όχι. Αν προχωρήσουμε στη διαδικασία εύρεσης των 2,5 εκατ. ευρώ, θα αρχίσει ένας νέος Γολγοθάς για να βρούμε μέχρι τον Ιούνιο άλλα 3 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά μπορούν να βρεθούν μόνο από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από τον κόσμο. Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα, δεν περιμένουμε από αλλού χρήματα. Τα προβλεπόμενα έσοδα επαρκούν μόνο για τα λειτουργικά έξοδα».

Ο Ανδρέας Δημητρέλος ρωτήθηκε για το… χάος που επικρατεί για το πραγματικό ύψος των χρεών της ΠΑΕ. Και η απάντηση που έδωσε μάλλον δεν ξεκαθάρισε το τοπίο. «Ο κ. Πουλάκος (πρώην οικονομικός διευθυντής) στα ποσά που ανέφερε για το ύψος των χρεών λέει ‘προϋπολογίζω’ και έβγαλε 46 εκατ. ευρώ. Προϋπολογίζει φόρους συμβολαίων που δεν έχουν λήξει, χρήματα συμβολαίων που δεν έχουν λήξει και τα βάζει στις υποχρεώσεις επειδή δεν υπάρχουν έσοδα. Εγώ δεν μπήκα στη λογική να προϋπολογίσω τα συμβόλαια των παικτών της επόμενης σεζόν, γιατί δεν θεωρώ πως δεν θα έχουμε έσοδα την επόμενη σεζόν. Το ποσό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι 32,8 εκατ. ευρώ και με κάποιες άλλες υποχρεώσεις μπορεί να φτάσει μέχρι τα 38 εκατ. ευρώ», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Ανδρέα Δημητρέλο στο ζήτημα για την τιμή της μετοχής: «Για να πάρει κάποιος το 51% της εταιρείας, θα χρειαστεί με την υπάρχουσα κατάσταση να βάλει κάποιος 9-9,5 εκατ. ευρώ. Αυτό ισχύει με την τιμή της μετοχής στο 1,20 ευρώ. Υπάρχει ενδοιασμός για το αν η τιμή μετοχής θα πρέπει να είναι 0,30 ευρώ. Εγώ ακόμη δεν έχω κατασταλάξει ποιο είναι καλύτερο. Με 0,30 ευρώ είναι εφικτό να πάρει ο απλός κόσμος περισσότερες μετοχές, αλλά παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε με μικρό ποσό να πάρει ακόμη και το πλειοψηφικό πακέτο. Κι έχουμε δει πολλά στην ΑΕΚ».

Τέλος, για το αν η ΑΕΚ μπορεί να ελπίζει βάσιμα για τη σωτηρία της στην υπόθεση Ψωμιάδη, είπε: «Οι ελπίδες να δικαιωθεί η ΑΕΚ στην υπόθεση Ψωμιάδη είναι πολύ βάσιμες. Οι αξιώσεις της ΠΑΕ, που αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ, είναι δυνατό να δώσουν λύσεις στην ΑΕΚ. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό ευθύνης στην οικογένεια Ψωμιάδη για το σημείο που έφτασε η ΑΕΚ. Ο κ. Οικονομόπουλος χειρίζεται άψογα το θέμα και πιστεύω πως θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε