Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

“Η αλλάζετε ή χρεοκοπείτε”!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σκληρά μέτρα και κλείσιμο της κάνουλας από την Πολιτεία προς το ποδόσφαιρο προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο και τον ΓΓΑ Παναγιώτη Μπιτσαξή.

Η Πολιτεία, όπως και πέρυσι, ζητάει αυστηριοποίηση των ποινών με τον κ. Νικητιάδη να κάνει λόγο για μηδενισμό, αφαίρεση βαθμών, ακόμα και αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε περιπτώσεις επεισοδίων. Ο υφυπουργός Πολιτισμού ζήτησε από τον Σοφοκλή Πιλάβιο να αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ και τα μέτρα ισχύσουν από το επόμενο πρωτάθλημα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιώργος Νικητιάδης:

“Κάναμε αυτή τη συνάντηση για να θέσουμε τις στοιχειώδεις αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ. Δηλώσαμε κατηγορηματικά ότι αν δεν συμβεί αυτό, θα σταματήσει η χρηματοδότηση για να μην σπαταλούνται τα χρήματα του ελληνικού λαού.
 
Μιλάμε για διατάξεις που θα προβλέπουν αυστηρές ποινές για τη ρίψη κροτίδων, για την είσοδο οποιουδήποτε οπαδού στον αγωνιστικό χώρο, για επεισόδια στις κερκίδες, στις φυσούνες ή οπουδήποτε αλλού. Θα πρέπει να προβλέπονται σκληρές τιμωρίες που θα ξεκινούν από μηδενισμό και θα αφορούν τον αποκλεισμό ομάδων από το πρωτάθλημα, ποινές αφαίρεσεις ακόμη περισσότερων βαθμών ακόμη και τον αποκλεισμό από διεθνείς διοργανώσεις. Δεν πρέπει να παίζει κανείς με τα χρήματα του ελληνικού λαού!
 
Η πολιτεία παραλλήλως έχει προγραμματίσει να έρθει άμεσα σε επαφή με τους προέδρους που μισθώνουν γήπεδα υπό τον έλεγο της Γενικής Γραμματειας, ώστε να τους καταστήσει γνωστό ότι αν συμβούν επεισόδια θα γίνει καταγγελίας της σύμβασης κι ας πάνε μετά να βρουν γήπεδο για να παίξουν”.
 
Και συνέχισε: “Μέσα σε αυτή τη βδομάδα θα έρθουμε σε επαφή με την ΕΡΤ και τον ΟΠΑΠ, ώστε να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρχει καμιά πηγή χρηματοδότησης για να αισθανόμαστε ντροπή για αυτά που συμβαίνουν. Αν η ΕΠΟ δεν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο, δεν θα χρηματοδοτούμε το ποδόσφαιρο που μας ντροπιάζει”.
 
Ακόμη πρόσθεσε: “Να δηλώσουμε ότι μαζί με όλες αυτές τις κινήσεις, πολύ σύντομα, μες στον Ιούνιο δηλαδή, θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο αθλητικό νομοσχέδιο με μια σειρά από διατάξεις που θα ενισχύουν την επιτροπή αντιμετώπισης βίας. Θα αυξηθούν οι αρμοδιότητες της για τον φόβο των Ιουδαίων, για οποιονδήποτε δηλαδή αποφασίζει να πάει στο γήπεδο για να κάνει επεισόδια. Πρέπει να βάλουμε τα θεμέλια για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη γάγγραινα, που αποτελεί εκτός των άλλων κοινωνικό φαινόμενο. Γιατί δηλαδή οι 2.500.3.000 φερόμενοι φίλαθλοι, που ούτε οπαδοί δεν είναι, να διώχνουν εκατοντάδες χιλιάδες από τα γήπεδα.
 
Το ζήτημα δεν είναι να αναζητά κάποιος ευθύνες, αλλά να συζητάμε θέματα την κατάλληλη στιγμή. Η Πολιτεία, ο ΟΠΑΠ, η ΕΡΤ, οι κρατικοί φορείς κι η ΓΓΑ ενισχύει το ποδόσφαιρο και εκμεταλλευόμαστε την παρούσα στιγμή το γεγονός ότι ποδόσφαιρο δεν είναι αυτοδιοικούμενο”.
 
Όσο για τον χρονικό ορίζοντα; “Από το επόμενο πρωτάθλημα. Η εξάρτιση δεν μπορει να σταματήσει κι είναι όπλο μας τώρα για να επιβάλλουμε αυτά που πρέπει να επιβληθούν για να αποκατασταθεί η τάξη. Θέλουμε τους ίδιους κανονισμούς με ολόκληρη την Ευρώπη”.
 
Ακόμη αναφέρθηκε και τον επικείμενο τελικό μπάσκετ για τον οποίο δήλωσε: “H πολιτεία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ειρινική διεξαγωγή όχι μόνο του τελικού κυπέλλου, αλλά και των πλέι-οφ ποδοσφαίρου και μπάσκετ”.
Για να ξεκαθαρίσει: “Δεν βάζουμε στο ίδιο καζάνι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όπου κρίνει ότι πρέπει θα το ενισχύσει. Μιλάμε για ΟΠΑΠ, ΕΡΤ, κρατικές εταιρίες… Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, θα συνεχίσει να ενισχύεται όπου η ΓΓΑ χρίζει ενίσχυση.
 
Να διακοπεί το πρωτάθλημα; Δεν είναι είναι ευθύνη ούτε αρμοδιότητα της ΓΓΑ, ούτε υπαρχει το νομοθετικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο. Όλα μας προβληματίζουν και αναζητούμε τον καλύτερο και πιο δυναμικό τρόπο για την αντιμετώπιση της βίας.
 
Το να μείνουν οι ελληνικές ομάδες εκτός Ευρώπης, είναι ένα μήνυμα που δεχόμαστε. Τα αντιλαμβανόμαστε, τα εισπράτουμε, έστω και με καθυστέρηση”.
 
 
“Να υπάρχει κοινή τιμωρία”
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, τόνισε:”Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να μείνουν εκτός γηπέδων οι φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά. Να υπάρχει κοινή τιμωρία για τα επεισόδια που χαρακτηρίζονται είτε ευρείας κλίμακας, είτε εκτεταμένα και να υπάρχουν αυτόματοι κανονιστικοί μηχανισμοί στο θέμα διακοπής αγώνων”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε