Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Η επιστολή της ΑΕΚ στον Πρωθυπουργό – “Παράσιτα, κακοποιοί και παράνομο στοίχημα”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Η “Ένωση” έδωσε στην δημοσιότητα την επιστολή στον Πρωθυπουργό στην οποία αναφέρονται σοβαρές καταγγελίες για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Μετά τα τελευταία επαναλαμβανόμενα κρούσματα βίας, διαφθοράς και αναξιοπιστίας που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, ως μια από τις ιστορικότερες και μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες της Ελλάδας, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε προς εσάς και παράλληλα να παρακαλέσουμε για την άμεση και προσωπική παρέμβασή σας στην κατεύθυνση της άμεσης και ουσιαστικής εμπλοκής της Ελληνικής Πολιτείας προκειμένου να εκκαθαριστεί η κόπρος του Αυγεία που έχει συσσωρευτεί και απειλεί να μας καταπνίξει όλους.
 
Το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι ένας χώρος που όζει, όπου λαθροβιούν παρασιτικά και κακοποιά στοιχεία επιδιδόμενα σε ένα όργιο διαφθοράς υπό την πλήρη αδυναμία των θεσμικών οργάνων του ποδοσφαίρου να αντιδράσουν αλλά και την γενικευμένη πεποίθηση ότι στην Ελλάδα «έτσι λειτουργεί το σύστημα». Στην πραγματικότητα, στο ελληνικό ποδόσφαιρο μεταφέρθηκαν επί τα χείρω και διογκούμενες όλες οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας που οδήγησαν στην πλήρη κατάρρευση που ζούμε ως χώρα σήμερα: γενικευμένη ανομία, ευνοιοκρατία, μαύρο χρήμα, φορολογική ασυνέπεια, διαφθορά, εκβιασμοί, πεποίθηση ατιμωρησίας και όλα αυτά υπό το πλέγμα μιας γενικευμένης συνενοχής.
 
Όλα αυτά οδήγησαν στην πλήρη απαξίωση του λαοφιλέστερου αθλήματος στην Ελλάδα. Είναι διαπιστωμένο ότι με το ποδόσφαιρο – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – ασχολούνται στην Ελλάδα μερικά εκατομμύρια φίλαθλοι. Κυκλοφορούν οι περισσότερες αθλητικές εφημερίδες από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., ενώ υπάρχει και ένα τουλάχιστον συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές που επί της ουσίας στηρίζεται στο ποδόσφαιρο. Κι όμως, στα γήπεδα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας (Superleague) δεν συγκεντρώνονται κάθε εβδομάδα περισσότερες από 50.000 – 60.000 φίλαθλοι συνολικά. Ο λόγος είναι απλός και αφορά στη συνολική ηθική κατάρρευση του αθλήματος στα μάτια του φίλαθλου κόσμου.
 
Προσφάτως γίναμε μάρτυρες θλιβερών και πρωτοφανούς χαρακτήρα επεισοδίων σε ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, τα οποία μάλιστα έκαναν το γύρο του κόσμου για πολλοστή φορά. Εδώ και ενάμιση χρόνο φτάνουν συνεχώς στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συστάσεις από την UEFA αναφορικά με αγώνες με προκαθορισμένα για στοιχηματικούς σκοπούς αποτελέσματα σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, ενώ είναι παγκοίνως γνωστό ανάμεσα στους Έλληνες φιλάθλους ότι το Ελληνικό πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Κατηγορίας είναι ο παράδεισος του παράνομου στοιχηματισμού για όποιον έχει τις «κατάλληλες πληροφορίες». Τις τελευταίες εβδομάδες η κοινή γνώμη της χώρας (και όχι μόνο η φίλαθλη Ελλάδα) γίνεται μάρτυρας συνομιλιών παραγόντων που κυκλοφορούν πλέον ελεύθερα και στο διαδίκτυο και παντού, όπου ευθέως γίνεται λόγος για αλλοιώσεις αποτελεσμάτων αγώνων, για επηρεασμό διαιτητών ακόμα και σε διεθνή παιχνίδια, και ο κατήφορος δεν έχει τέλος.
 
Η εύκολη απάντηση σε όλα αυτά θα ήταν να πούμε όλοι μας ότι πρόκειται για ένα θέμα του ποδοσφαίρου το οποίο θα το λύσουν τα ίδια τα θεσμικά του όργανα. Αυτή υπήρξε η στάση στρουθοκαμήλου της Ελληνικής Πολιτείας όλα αυτά τα χρόνια, η οποία επέτρεψε να επωαστούν όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα που σήμερα μας απειλούν όλους, και είναι μια απολύτως εσφαλμένη στάση:
 
– Είναι εσφαλμένη διότι το ποδόσφαιρο στην ουσία επιχορηγείται και μάλιστα αδρά από την Ελληνική Πολιτεία μέσω της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. (δηλαδή με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων) με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η δε φημολογούμενη από πλευράς της πολιτείας συρρίκνωση ή εξάτμιση της επιχορήγησης δεν αποτελεί λύση, αντίθετα όπως καθίσταται σαφές πολλαπλασιάζει τη συμπτωματολογία αυτών το αθλητικών καρκινωμάτων.
– Είναι εσφαλμένη διότι η απαξίωση του ποδοσφαίρου ως εμπορικού προϊόντος με τεράστιους τζίρους και κύκλο εργασιών αποστερεί από το κράτος φορολογικά έσοδα που θα μπορούσε να έχει και τα οποία σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού θα μπορούσαν να είναι υπερπολλαπλάσια.
– Και τέλος, είναι εσφαλμένη διότι στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί η ελληνική κοινωνία σήμερα υπονομεύει στην πραγματικότητα το σύνολο των προσπαθειών της χώρας να βγει από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει.

Σε μια περίοδο που το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η κρίση της αξιοπιστίας της προς το εξωτερικό, αλλά και η προσπάθειά της να πείσει τους Έλληνες πολίτες στο εσωτερικό της χώρας για την αναγκαιότητα αλλαγής νοοτροπίας και τη μετάβαση σε ένα καθεστώς υπευθυνότητας, ευνομίας και σεβασμού των νόμων, αυτό που το ελληνικό ποδόσφαιρο αναδύει είναι ότι αφενός μεν στην Ελλάδα υπάρχει ένα «κλειστό» σύστημα που ανατροφοδοτείται και παράγει ατιμώρητο διαφθορά, σήψη και οργανωμένη και κατευθυνόμενη βία, οι οποίες μάλιστα επιβραβεύονται και με τίτλους εντός αγωνιστικών χώρων αλλά και με «τίτλους τιμής» των υπευθύνων, με την ανοχή της πολιτείας και χωρίς κανένας να απασχολείται, και αφετέρου ότι την στιγμή που το κράτος απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα των πολιτών και τον σεβασμό των νόμων και την αλλαγή νοοτροπιών για την έξοδο από την κρίση, την ίδια στιγμή ανέχεται την λειτουργία ενός διεφθαρμένου συστήματος αποφεύγοντας να ασχοληθεί μαζί του, ενδεχομένως χρησιμοποιώντας το σκόπιμα και ως βαλβίδα εκτόνωσης κοινωνικών εντάσεων.
 

Όπως αντιλαμβάνεστε κ. Πρωθυπουργέ, η Ελληνική Πολιτεία βγαίνει από τη συγκεκριμένη κατάσταση πολλαπλώς ζημιωμένη και σε ηθικό και σε υλικό επίπεδο. Και φυσικά δεν μπορεί να επιτρέψει να διαιωνίζεται μια κατάσταση η οποία προσβάλλει βάναυσα και το κύρος της χώρας και τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες. Δεν μπορεί κατά συνέπεια να μένει άλλο απαθής απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία ταλαιπωρούν και ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα. Για πολλά χρόνια το ελληνικό κράτος θεωρούσε ότι μπορούσε να αντιμετωπίζει αυτό το θέμα με παρεμβάσεις ήσσονος σημασία και νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες απλά ανέθεταν κάθε φορά στο λύκο περισσότερες εξουσίες για να φυλάει τα πρόβατα αποτελεσματικότερα! Το περίφημο νομοθετικά κατοχυρωμένο «αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου» κατέστησε το ποδόσφαιρο ένα άβατο που σήμερα στραγγαλίζει όλες τις υγιείς δυνάμεις μέσα στο κλίμα σήψης που επέτρεψε να ανατραφεί.
 
Νομίζουμε κ. Πρωθυπουργέ ότι αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για την παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας στο υψηλότερο επίπεδο, με την άμεση εμπλοκή σας στην κατεύθυνση της απόλυτης κάθαρσης στο χώρο του ποδοσφαίρου, εάν είναι ανάγκη και με θυσίες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στους προσεχείς μήνες η Ελληνική Πολιτεία πρόκειται να δώσει νέες άδειες στοιχηματισμού σε εταιρείες που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο. Η δραστηριοποίηση εταιρειών στο συγκεκριμένο αντικείμενο υπό το συγκεκριμένο καθεστώς που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο στην ουσία δεν θα είναι τίποτα άλλο από την επίσημη αδειοδότηση ενός μηχανισμού καταλήστευσης του ελληνικού λαού προς όφελος μερικών επιτηδείων.
 
Η Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. είναι μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες της χώρας και ένας από τους συλλόγους που έχουν υποστεί τις συνέπειες της διαφθοράς και των μεθοδεύσεων στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο, με απώλειες τίτλων και τεράστια οικονομική ζημία. Από πλευράς μας θα χαιρετίσουμε και θα συνδράμουμε κάθε πρωτοβουλία σας στην συγκεκριμένη κατεύθυνση την οποία και θεωρούμε πλέον επιβεβλημένη.
 
Με εκτίμηση,
Για την Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
Και Διευθύνων Σύμβουλος
Σταύρος Αδαμίδης».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε