Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Η κρίση χτυπάει το ελληνικό ποδόσφαιρο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Φτηνές μεταγραφές, μειώσεις στα υψηλά συμβόλαια, πτώση των χορηγιών και αύξηση της φορολογίας των ποδοσφαιριστών είναι οι πρώτες επιπτώσεις της κρίσης στο ανοχύρωτο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όταν επί χρόνια φτιάχνονται ειδικές ρυθμίσεις, διαδικασίες εκκαθάρισης και επινοούνται ένα σωρό άλλοι τρόποι για να γλιτώσουν ή έστω να διευκολυνθούν κάποιες ΠΑΕ που έχουν χρέη είναι επόμενο πως όταν ξεσπάσει η μπόρα θα σε βρει χωρίς ομπρέλα.

Όπου μπόρα βάλτε το απότομο πέρασμα της Ελλάδας στην οικονομική κρίση και την ψυχρότητα του ΔΝΤ που δεν κοιτάει μικροκομματικά συμφέροντα. Βάλτε απέναντι τις αμαρτίες χρόνων των ΠΑΕ είχαν καλομάθει με την Πολιτεία πάντα έτοιμη να συνδράμει και έχετε τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. 
Η ιστορία των “ρυθμίσεων χρεών” των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών αποτελεί την πιο κραυγαλέα μορφή διαπλοκής των εκάστοτε κυβερνήσεων με τους αθλητικούς παράγοντες. Χαμένο ήταν πάντα το κρατικό ταμείο και ευνοημένες πολλές ΠΑΕ.
Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι φανερά στις τέσσερις μεγαλύτερες ΠΑΕ. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ εμφανίζουν τεράστια ελλείμματα. Οι ιδιοκτήτες τους, τουλάχιστον των τριών πρώτων, ψάχνουν επενδυτές, σχεδιάζουν τη νέα σεζόν με παίκτες είτε ελεύθερους, είτε από τις ακαδημίες, είτε στην καλύτερη περίπτωση φτηνούς. Περιμένουν πτώση στα εισιτήρια διαρκείας και στα έσοδα από τους χορηγούς αλλά την χαριστική βολή τους έδωσε η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.
Η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα στην Ευρώπη στην οποία η αυτοτελής φορολόγηση διατηρούνταν. Οι ΠΑΕ που σχεδόν πάντα όταν κάνουν μεταγραφές επιβαρύνονται με το να πληρώσουν τον φόρο, απέδιδαν το 21,2% επί του ποσού των δόσεων συμβολαίων. Με το νέο φορολογικό νόμο που έχει άμεση ισχύ αυτό θα φτάνει το 40% και σε κάποιες περιπτώσεις θα το ξεπερνά.
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε