Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η μοναδική γυναίκα μηχανικός στη Φόρμουλα 1!

Η Αντόνια Σκοτ στο γκαράζ της Lotus εν ώρα εργασίας
Η Αντόνια Σκοτ στο γκαράζ της Lotus εν ώρα εργασίας, ΦΩΤΟ REUTERS.

Αν και στην αρχή αντιμετωπίστηκε με αμφισβήτηση, η Αντόνια Σκότ δεν πτοήθηκε και πλέον απολαμβάνει το θαυμασμό των ανδρών συναδέλφων της.

Η 27χρονη Αντόνια Σκοτ έχει τα γενέθλια της την Κυριακή, αλλά δεν θα τα γιορτάσει με τις φιλενάδες της σε κάποιο κλάμπ. Θα σβήσει τα κεράκια στην τούρτα της ανάμεσα σε πτέρυγες, ελαστικά και δεκάδες άνδρες, μέσα στο γκαράζ της Lotus, καθώς είναι η μοναδική γυναίκα μηχανικός στην Φόρμουλα Ένα.

“Βλέπω τον εαυτό μου απλά σαν μια μηχανικό. Το φύλο δεν παίζει ρόλο και θέλω να ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και στο μέλλον”, είπε η νεαρή Αγγλίδα, που έχει πτυχίο μηχανολόγου-μηχανικού, από το Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ.

Η ευθύνη της σε κάθε αγώνα, είναι να αλλάζει την εμπρός πτέρυγα, αν χρειαστεί. Μια δουλειά που γίνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. “Την πρώτη φορά που το έκανα, κατά τη διάρκεια κάποιου πιτ στοπ, η καρδιά μου πήγαινε να σπάσει. Όμως, πρόκειται για μια απλή λειτουργία τελικά”, εξήγησε.

Οι συνάδελφοι της, την αποκαλούν… “Τόνι” και ίσως αυτό αποτελεί δείγμα ότι την έχουν αποδεχθεί απόλυτα. Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν έτσι στο παρελθόν. Κατά την περσινή θητεία της στην Τογιότα δεν αντιμετωπίστηκε όπως θα ήθελε. “Πολλοί από τους Άγγλους συναδέλφους μου δεν μου μιλούσαν καθόλου. Φέτος, ήρθαν και απολογήθηκαν λέγοντας ότι με είχαν περάσει για Γερμανίδα. Δεν είχε να κάνει με το ότι είμαι γυναίκα, αλλά με το ότι νόμιζαν ότι δεν ήμουν Αγγλίδα!”, είπε χαμογελώντας. 

“Καταλαβαίνω ότι είναι μια δουλειά που…κυριεύεται από το ανδρικό στοιχείο, αλλά όταν έκανα την αίτηση μου στη Lotus πάνω στην φόρμα υποβολής έλεγε: Φυλο: άνδρας ή γυναίκα; Συνεπώς, δεν είναι μόνο ανδρική δουλειά!”, κατέληξε.

Σχετικά με τη γυναικεία “φύση” της και το γεγονός ότι είναι σε απόσταση αναπνοής από τους οδηγούς, η Αντόνια Σκοτ, είναι αφοπλιστική: “Οι πιλότοι είναι όλοι κοντοί και…ιδρωμένοι. Δεν υπάρχει λόγος να είσαι κοντά τους. Τα μονοθέσια έχουν πιο πολύ ενδιαφέρον για μένα”, δήλωσε.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε