Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Η πιο μεγάλη ώρα της Εθνικής! Παίζει ημιτελικό με Ουγγαρία

Η πιο μεγάλη ώρα της Εθνικής! Παίζει ημιτελικό με Ουγγαρία

Ο Γιάννης Φουντούλης βρήκε την κατάλληλη φράση για να περιγράψει τι ακριβώς σημαίνει για τους παίκτες της εθνικής υδατοσφαίρισης των ανδρών ο σημερινός (21:30) ημιτελικός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης, με αντίπαλο την Ουγγαρία: «Το παιχνίδι που ονειρευόμαστε από μικροί!».

 Πραγματικά, η προοπτική μίας αναμέτρησης με την παραδοσιακότερη δύναμη του παγκοσμίου πόλο, στο εμβληματικό κολυμβητήριο «Αλφρεντ Χάγιος», μπροστά σε 7.000 θεατές απόλυτα εξοικειωμένους με το εθνικό σπορ της Ουγγαρίας, με «έπαθλο» μία θέση στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αποτελεί το ιδανικό σενάριο. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν ένας ποδοσφαιριστής να παίζει ημιτελικό Μουντιάλ με τη Βραζιλία στο «Μαρακανά»!

Το σενάριο θα γίνει φυσικά ιδανικότερο, αν η ελληνική ομάδα καταφέρει να πάρει τη νίκη και το «εισιτήριο» για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου. Αποστολή δύσκολη, αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι η εθνική μετράει τρεις ήττες σε ισάριθμους ημιτελικούς Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων, οι δύο εκ των οποίων από τους Μαγυάρους: 9-8 στην παράταση, το 2003 στη Βαρκελόνη, και 7-6 το 2005 στο Μόντρεαλ. Συνολικά, από όλους τους ημιτελικούς που έχει παίξει σε μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Παγκόσμιο Κύπελλο, World League), το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει καταφέρει να επικρατήσει μόνο στον έναν, το μακρινό 1997 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αθήνας, όταν νίκησε -κατά σύμπτωση- την Ουγγαρία με 8-4, πριν ηττηθεί στον τελικό από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η εθνική μετράει μόνο ήττες στις εννέα αναμετρήσεις της με τους Μαγυάρους σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και αθροιστικά τους έχει νικήσει μόλις έξι φορές σε 83 αναμετρήσεις!

Αυτά λέει η ιστορία, η οποία όμως δεν… παίζει πόλο (ή οποιοδήποτε άλλο σπορ). Μέσα στον αγωνιστικό χώρο του «Αλφρεντ Χάγιος» σήμερα το βράδυ, άλλοι παράγοντες θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο για την έκβαση του αγώνα. Οι δυσκολίες είναι δεδομένες και η Ουγγαρία είναι το λογικό φαβορί, όμως η εθνική που κατατρόπωσε προχθές στον προημιτελικό το Μαυροβούνιο δεν υστερεί πάρα μόνο έναντι της ανίκητης Σερβίας. Αν οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου μπορέσουν να επαναλάβουν ανάλογη εμφάνιση, σε άμυνα και επίθεση, έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν ότι θα ανατρέψουν τα προγνωστικά, ιδιαίτερα αν οι Ούγγροι αγχωθούν παίζοντας μέσα στην έδρα τους. Όσο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα διατηρεί την αυτοσυγκέντρωσή του, μένει κοντά στο σκορ και κρατάει χαμηλά το ρυθμό του αγώνα, οι πιθανότητές του θα αυξάνονται. Στο τέλος, η μπάλα θα ζυγίζει πολύ παραπάνω για τους γηπεδούχους…

Στον άλλο ημιτελικό, που θα αρχίσει στις 11 μ.μ., κοντράρονται η Σερβία και η Κροατία. Τα ζευγάρια της τετράδας είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα του 2005, στο Μόντρεαλ, όταν η εθνική έχασε από την Ουγγαρία, αλλά στο «μικρό» τελικό νίκησε την Κροατία και κατέκτησε το πρώτο μετάλλιό της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε