Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η ποδοσφαιρικη ετυμηγορία του Νότου

Η ποδοσφαιρικη ετυμηγορία του Νότου

Είχε πάντα το ποδόσφαιρο ένα μαγικό τρόπο, από τη μια να απλουστεύει και απο την αλλη να συμπυκνώνει την ουσία των πολιτικών ή κοινωνικών αντιπαραθέσεων.

Ακόμη τη δύναμη να παραμερίζει τα μείζονα και να ελαφρύνει τα φυχικά φορτία που δημιουργούν δυσάρεστες καταστάσεις .

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το οψιμοκαλόκαιρο του 1974 , λίγες εβδομάδες μετα την τραγωδία στην Κύπρο κι ενώ ακόμη
δεν είχε λυθεί εντελώς η κατάσταση επιστράτευσης , τη στιγμή που αντίκρυσα τον Γκερντ Μίλερ ως τουρίστα στην πλατεία του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη.

Με το φόβο του πολέμου ζωντανό για παιδί και νωπά τα πένθη των κοντοχωριανών, πού έχασαν παιδιά στην κατάριψη των μεταγωγικών πάνω απο τη Λευκωσία, πήρα αυτόγραφο απο τον δεινο κανονιέρη που μόλις είχε ολοκληρώσει το μουντιάλ. Το περιέφερα με τέτοιο ενθουσιασμό , ικανό να μου στερήσει το μάθημα στο φροντιστήριο των Αγγλικών.

Μερικά χρόνια αργότερα ο πόλεμος Αργεντινών και Αγγλων για τα Φόκλαντς δεν σταμάτησε το ποδόσφαιρο ,
ούτε ο φριχτός πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας , που εδωσε αργότερα περισσότερες εθνικές ομάδες στην Ευρώπη.

Και να τώρα που η οικονομική κρίση σαρώνει , απειλεί την Ευρωζώνη και διχάζει τον πλούσιο Βορά
απο τον Μεσογειακό Νότο , ο ποδοσφαιρικός ανταγωνισμός γιατρεύει απωθημένα. Παρηγορεί και εκδικείται , συνεγείρει
και αποθεώνει.Τόσες χιλιάδες ανθρωποι ήθελαν να δουν την καγκελάριο να λυπάται εξ αιτίας μιας ποδοσφαιρικής αποτυχίας και μάλιστα απέναντι σε ομάδα του Νότου.

Με την δική μας ομάδα η Μέρκελ χειροκρότησε αρκετά το σφυροκόπημα , αλλα τα δάκρυα κύλησαν βαρια στα πρόσωπα των Γερμανών όταν ο υιοθετημένος Γκανέζος και πολιτογραφημένος Ιταλός Μάριο ,ναρκοθέτησε τα πάντσερ.

Ο Αφρικανός ήρωας του Ευραπαικού Νότου θυμίζει τους μύθους των σκλαβων του Κολοσσαίου, που στραγγάλιζαν τις τίγρεις των αυτοκρατόρων.Και γίνεται ένας στάρ παγκοσμίου φήμης , που βάζει στην ποδοσφαιρική φιλολογία απο γιαγιάδες και νοικοκυρές μέχρι κοριτσόπουλα του life style.Ειδικώς το δεύτερο γκόλ της Ιταλίας στον ημητελικό ,
με τον αγαλματένιας ακινησίας πανυγηρισμό του Μπαλοτέλι και την σε δυο φάσεις κατάρρευση του τερματοφύλακα Νόιερ , είναι σκηνές που θα περάσουν στίς πρώτες σελίδες της ιστορίας των γιούρο.
Ακόμη ένα κρίνεται απόψε και είναι του Νότου ετσι κι αλλιώς ,που αισθάνεται πως παίρνει συνολικά μια ποδοσφαιρική εκδίκηση έναντι των ευροφυλάκων της Φρανκφούρτης , του Αμστερνταμ και της Στοκχόλμης.
Παρεμπιπτόντως ένας 16χρονος Ελληνας είναι δευτερος, πριν τον τελικό , στον επίσημο διαγωνισμο πρόβλεψης της Ουέφα (predictor) για την  εξέλιξη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.Πρώτος μετξύ δεκάδων χιλιαδων συμμετεχόντων είναι ένας Ισπανός αλλα θα πάρει το κύπελλο;

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε