Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

“Κακώς έπαιξε φέτος στην Ευρώπη η ΑΕΚ”

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Η έκθεση του πειθαρχικού επιθεωρητή της UEFA “καίει” την ΑΕΚ η οποία γνώριζε από τα τέλη Σεπτέμβρη τι θα ακολουθούσε.

Παππάς: Δεν ανέχομαι να διασύρεται άλλο η ΑΕΚ

Όπως δημοσιεύει το GOAL , ο Ζαν Σαμουέλ Λεμπά στην εξασέλιδη έκθεση του αναφέρει τα οικονομικά “κενά” που έχει η ΑΕΚ και κάνει μάλιστα λόγο για αντικανονική συμμετοχή της ομάδας στο φετινό Europa League.

Τα σημεία που δεν είχαν γίνει γνωστά από την εισήγηση του Ζαν Σαμουέλ Λεμπά:

1) Υποστηρίζει ξεκάθαρα και με εξαιρετικά σκληρό τρόπο ότι η ΑΕΚ κακώς συμμετείχε στην εφετινή διοργάνωση του Europa League αφούσε καμία περίπτωση δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και από την έκθεση Λεμπά προκύπτει ότι ακόμα και στην περίπτωση που είχε καταφέρει να προκριθεί στους «32» της διοργάνωσης, ο αποκλεισμός της τουλάχιστον από τη συνέχεια της ευρωπαϊκής σεζόν (κίνδυνο που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ) θα ήταν δεδομένος!
 
«Το ερώτημα που μπαίνει είναι κατά πόσο η ΑΕΚ έπρεπε να πάρει άδεια για να παίξει στην εφετινή διοργάνωση του Europa League. Σε κάθε περίπτωση πειθαρχική ποινή πρέπει οπωσδήποτε να παρθεί για την αποτυχία της ομάδας να σεβαστεί τις προϋποθέσεις του άρθρου 65 και 66 του κανονισμού. Η ΑΕΚ άντλησε οικονομικά οφέλη συμμετέχοντας στο Europa.

Για αυτό το λόγο εκτός από την κύρια τιμωρία, στην ομάδα επιβάλλεται πρόστιμο ένα μέρος από το έσοδο που εξασφάλισε (σ.σ. προφανώς αναφέρεται στο πρόστιμο των 150.000 ευρώ που έχει εισηγηθεί και όχι σε περαιτέρω παρακράτηση του μπόνους της UEFA).

Eίναι απαράδεκτο για ομάδες να υποτιμούν σε τέτοιο βαθμό τις προϋποθέσεις του financial fair play. Oταν τέτοιες ομάδες παίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όχι μόνο υποβαθμίζουν την εικόνα του ποδοσφαίρου, αλλά θέτουν και σε κίνδυνο τον νέο κανονισμό ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες και σε εκείνες που σέβονται τους κανονισμούς.

Υπάρχει εξάλλου και ο κίνδυνος για αυτές τις ομάδες να χρεοκοπήσουν στη διάρκεια της διοργάνωσης κάτι που επίσης θα προκαλούσε μεγάλο πλήγμα στην εικόνα της διοργάνωσης» αναφέρει επί λέξει ο Ζαν Λεμπά, στο τελευταίο κομμάτι της εισήγησής του, πριν προτείνει τον τριετή αποκλεισμό της Ενωσης από τα κύπελλα Ευρώπης.

Πρόκειται σαφέστατα για τη χειρότερη αναφορά που έχει υπάρξει για την ΑΕΚ από επιθεωρητή ή συνολικά παράγοντα της UEFA σε όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκής της ιστορίας! Μία αναφορά που θα πρέπει να προκαλεί ισόβια αισχύνη σε εκείνους που την προκάλεσαν με την αδιαφορία, την αδυναμία ή την ανικανότητά τους.
2) Υποστηρίζει ότι η ΑΕΚ βρίσκεται στην ουσία σε καθεστώς οικονομικής κατάρρευσης από τη στιγμή που το σύνολο των χρεών της που το υπολογίζει στα 21 εκατ. ευρώ ξεπερνά το μπάτζετ της εφετινής χρονιάς που το προσδιορίζει στα 18 με 19 ευρώ! Ο τρόπος που το αναφέρει στην τρίτη σελίδα της εισήγησής του όταν και κάνει παράθεση των πραγματικών περιστατικών είναι ενδεικτικός και της έκπληξης του Ελβετού δικηγόρου.
3) Κατηγορεί την ΑΕΚ ότι ενώ γνώριζε τη δυσμενή της οικονομική κατάσταση από τις 30 Ιουνίου του 2011 όχι μόνο δεν έδειξε το παραμικρό σημάδι βελτίωσης, αλλά δεν έκανε καν προσπάθεια για να δείξει καλυτέρευση της κατάστασής της παρά μόνο απέκτησε13 νέους παίκτες το καλοκαίρι! 
Το τελευταίο σημείο μπορεί και να αποτελεί ίχνος ελπίδας για την ΑΕΚ αφού φαίνεται ξεκάθαρα πως στην παρούσα φάση η UEFA είναι έτοιμη να δώσει συγχωροχάρτι σε ομάδες που ναι μεν έχουν παραβιάσει τον κανονισμό του financial fair play, αλλά έχουν τουλάχιστον καταφέρει να μπουν σε ρότα επανόρθωσης. Κάτι που μέχρι σήμερα η ΑΕΚ δεν έχει κάνει, πέραν του συναγερμού του νυν προέδρου της, Ανδρέα Δημητρέλου, που τρέχει εκτός κι εντός μήπως προλάβει να σώσει την παρτίδα.
4) Aπό το report του Ζαν Σαμουέλ Λεμπά που απεστάλη προς την πειθαρχική επιτροπή της UEFA στις 31 Ιανουαρίου και κοινοποιήθηκε στην ΑΕΚ (μαζί με όλη τη δικογραφία της υπόθεσης) στις 6 Φεβρουαρίου προκύπτουν ξεκάθαρα και τα νούμερα της ντροπής που προκάλεσαν την παραπομπή της Ενωσης.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ΑΕΚ στις 30 Ιουνίουαντιμετώπιζε το πρόβλημα των 102.000 ευρώ ως χρέος σε άλλες ομάδες από μεταγραφές και 2.109.000 ευρώ σε υπαλλήλους (συμπεριλαμβάνονται και οι παίκτες), ΙΚΑ και Εφορία.
Στις 2 Σεπτεμβρίου το πάνελ αποφάσισε ότι η ΑΕΚ πρέπει να παρακολουθηθεί πιο στενά με το νέο καθεστώς του monitoring, στις 23 Σεπτεμβρίου ζήτησε επιπρόσθετα στοιχεία περιμένοντας να έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα του Ιουνίου και στις 17 Οκτωβρίου μέσω ΕΠΟ η τότε διοίκηση του Σταύρου Αδαμίδη έδωσε νέα οικονομικά στοιχεία που άφησαν άναυδη την επιτροπή του financial fair play.
Αντί για εξάλειψη του χρέους των περίπου 2,2 εκατ. ευρώ από τον Ιούνιο, η ΑΕΚ παρουσίασε: 368.000 ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη προς άλλες ομάδες από μεταγραφές. Στα 7.712.000 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε υπαλλήλους, ΙΚΑ και Εφορία. Επιπρόσθετα η ΑΕΚ παρουσίασε ακόμα 13.171.000 ευρώ από παλιά χρέη και 218.000 από επίδικα χρέη!
Το ακόμα πιο ανησυχητικό για την ΑΕΚ είναι η εκτίμηση που κάνει στην αναφορά του ο Ζαν Λεμπά ότι από τότε μέχρι σήμερα η λογική λέει πως η οικονομική κατάσταση για την «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ θα έχει επιδεινωθεί με πολλές από τις υποχρεώσεις της στο μεταξύ να έχουν και αυτές καταστεί ληξιπρόθεσμες…

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε