Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών: 42.195 μέτρα πορείας στο μέλλον

Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών: 42.195 μέτρα πορείας στο μέλλον

Αξίες που χαρακτηρίζουν έναν αγώνα μοναδικό. Ένα γεγονός που ξεπερνά τη σημασία του αθλητικού δρώμενου, άμεσα ταυτισμένο με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Ειρήνη.
Δημοκρατία.
Προσπάθεια.
Συμμετοχή.
Ισότητα.
Άμιλλα.
Κληρονομιά.

Ως αθλητικό γεγονός, ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών έχει ιδιαίτερη σημασία και διεθνή εμβέλεια, έχοντας λάβει από την IAAF τον χαρακτηρισμό «Gold».

Ως κομμάτι της Ιστορίας, η Ιδέα του Μαραθωνίου πηγάζει από τη Μάχη του Μαραθώνα. Μια μάχη με ξεχωριστή ιστορική βαρύτητα, καθώς έθεσε τα όρια μεταξύ Ανατολής και Δύσης και διαφύλαξε τον πολιτιστικό και πνευματικό πλούτο της πόλης των Αθηνών και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού γενικότερα. Η διαδρομή του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών είναι η ίδια που διένυσε ο ήρωας οπλίτης για να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης στους Αθηναίους, ξεψυχώντας αμέσως μετά.

Σε αθλητικό, ιστορικό και κοινωνικό επίπεδο ο Μαραθώνιος συνδέεται με την «αναγέννηση» της Ολυμπιακής Ιδέας, αποτελώντας ένα από τα αγωνίσματα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896, με πρώτο νικητή τον Σπύρο Λούη. Για να διευρύνει περαιτέρω το μήνυμά του με την πορεία ειρήνης του βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963.

Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών είναι μια διαδρομή ξεχωριστή:

Είναι η αυθεντική διαδρομή που ακολούθησε ο Αθηναίος αγγελιοφόρος για να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης. Δεν αποτελεί προϊόν σχεδιασμού για τη διεξαγωγή του αθλήματος, κατά το πρότυπο των υπολοίπων μαραθωνίων. Είναι η γνήσια διαδρομή του πρώτου Μαραθωνίου, όπως αυτή «χαράχθηκε» από την ιστορική συγκυρία.
Αυτή η αυθεντικότητα είναι που την καθιστά και την πλέον δύσκολη διαδρομή. Μία πορεία όπου οι κλίσεις αυξομειώνονται ακανόνιστα, ακολουθώντας τη γεωμορφία της Αττικής Γης, γεγονός που απαιτεί από τους δρομείς στρατηγική, αυτοπειθαρχία και αντοχή.
Είναι μια διαδρομή που θέλει ψυχή.

Η διαδρομή αυτή κινείται παράλληλα με την πορεία της Ελλάδας στον χρόνο. Ξεκινώντας από τη Μάχη που το 490 π.Χ. έσωσε τη χώρα και την Ευρώπη από τους βαρβάρους, για να την ξανασυναντήσει την στιγμή της αναγέννησης του Έθνους και να την ακολουθήσει στην πορεία προς το μέλλον.

Η ΟΠΑΠ Α.Ε., στα 53 χρόνια της ιστορίας της, έχει διανύσει τη δική της πορεία, στηρίζοντας άμεσα το νεότερο ελληνικό αθλητισμό: συμβάλλοντας στην απόκτηση των σύγχρονων υποδομών, ενισχύοντας όλες τις αθλητικές διοργανώσεις και όλα τα αγωνίσματα, υποστηρίζοντας τους αθλητές, δίνοντας την ευκαιρία στο φίλαθλο κοινό να παρακολουθεί αγώνες υψηλού επιπέδου. Πάντα συνεπής στον βασικό της στόχο, που είναι η μετατροπή της επιχειρηματικής της ανάπτυξης σε προσφορά ουσίας στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του περιβάλλοντος.

Σε αυτήν την χρονική στιγμή η ΟΠΑΠ Α.Ε. ενώνει τις δυνάμεις της με το Μαραθώνιο Κίνημα, αναλαμβάνοντας ρόλο ως Μέγας Χορηγός του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών για το διάστημα 2011 – 2016.

Με σκοπό να υποστηρίξει την εξέλιξή του κατά τρόπο που να ωφελεί τη χώρα και τη διάδοση των αξιών του προς όφελος της κοινωνίας. Με την επιθυμία να φωτίσει ακόμη περισσότερο ένα αθλητικό γεγονός όπου σημασία δεν έχει η τελική κατάταξη, αλλά η συμμετοχή, και όπου το αποτέλεσμα είναι, πάνω από όλα, θέμα ψυχικού σθένους.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε