Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κοκκαλάκης: Υπήρξαν συνδυασμένες επιθέσεις

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας μίλησε για καλά οργανωμένες επιθέσεις οπαδών, που είχαν σαν αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία επεισοδίων στο ντέρμπι “αιωνίων”, αναφέρθηκε στους δυο τραυματίες αστυνομικούς, ενώ αναφέρθηκε και στις κάμερες ασφαλείας του ΟΑΚΑ που ΔΕΝ δουλεύουν.

Ο Θανάσης Κοκκαλάκης μίλησε στον “NovaΣΠΟΡ FM 94,6” για:

-την αντιμετώπιση των χθεσινών επεισοδίων: «Δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα είχαμε συνεχείς επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων κοντά ή μακριά από την εγκατάσταση. Υπήρξε συνδυασμένη επίθεση εναντίον τους, με αποτέλεσμα να σπάσουν τις θύρες και αρκετοί οπαδοί να παρεισφρήσουν. Είχαμε αντιπερισπαστικές κινήσεις με επιθέσεις σε άλλα σημεία του γηπέδου, ώστε να αποσπώνται οι αστυνομικές δυνάμεις. Δεν κάνουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις, πάμε να πάρουμε κάποια μέτρα ασφάλειας και μάλιστα σε έναν αγώνα που δεν υπήρχαν οπαδοί της άλλης ομάδας. Ο αριθμός των αστυνομικών ελαχιστοποιείται στα επεισόδια, γιατί η ένταση επεισοδίων εξαναγκάζουν να υπάρχει δράση μόνο από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Έπρεπε να συγκρατήσουμε αρκετές εκατοντάδες οπαδών και παράλληλα να επιτηρούμε διάφορες ομάδες που επιτίθονταν σε διαφορετικά σημεία του γηπέδου. Μιλάμε για στρατούς νέων παιδιών που δεν έχουν άλλο πράγμα στο μυαλό τους από το να πάνε στο γήπεδο και να τα κάνουν μπάχαλο». 

-το αν θα άλλαζε εκ των υστέρων ο σχεδιασμός της αστυνομίας: «Δεν είναι θέμα αν θα αλλάζαμε κάτι στον αστυνομικό σχεδιασμό… Στις ανθρώπινες διαδικασίες, από τη στιγμή που υπήρχε πρόθεση να γίνουν επεισόδια, ήταν βέβαιο πως θα υπάρξουν». 

-τις διαθέσιμες δυνάμεις της αστυνομίας: «Για έναν αγώνα που δεν υπήρχαν φίλαθλοι των δύο ομάδων, διατέθηκε ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών όχι μόνο για το γήπεδο, αλλά σε όλη την Αττική. Μιλάμε για έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό. Έγινε μία τεράστια συνδυασμένη αστυνομική επιχείρηση μακριά από την εγκατάσταση για να προφυλάξουμε τους οπαδούς. Φτάσαμε στο σημείο να χρησιμοποιούμε πολλαπλές διμοιρίες με ιδιαίτερο προστατευτικό εξοπλισμό για να κάνουμε διαχείριση της αποτροπής των χειροτέρων». 

-τους τραυματισμούς αστυνομικών και τις συλλήψεις: «Ένας αστυνομικός έχει σοβαρότατο κάταγμα στο χέρι κι ενδεχομένως να χρειαστεί πολλαπλά χειρουργεία για να δούμε σε τι βαθμό μπορεί να επανέλθει, ενώ ένας ακόμη έχει σοβαρότατα εγκαύματα. Η ζωή τους δεν κινδυνεύει στην παρούσα φάση. Κάποιες οργανωμένες ομάδες ανθρώπων κατέβηκαν με αποκλειστικό σκοπό να οργανώσουν επεισόδια. Είχαμε 23 συλλήψεις για κατοχή βομβών μολότοφ και επιθέσεις κατά αστυνομικών, ενώ προσήχθησαν άλλα 57 άτομα». 

-το αν έπαιξαν ρόλο τα επεισόδια που έγιναν μία εβδομάδα πριν σε κεντρικό σύνδεσμο οργανωμένων του Παναθηναϊκού: «Η ελληνική αστυνομία είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, δεν παίρνει θέση κανενός παρά μόνο την εφαρμογή του νόμου. Το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν ταξικό εχθρό την αστυνομία, αυτό είναι κάτι που αφορά τους ίδιους. Η αστυνομία όταν καλείται να δηλώσει την παρουσία της και να επέμβει σε κάποιον χώρο, δεν θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το χρονικό σημείο που συμβαίνει κάτι. Δεχτήκαμε καταγγελίες, αλλά είχαμε και αντίληψη ότι γίνονταν κάποια πράγματα εκτός νόμου εκεί. Σε καμία περίπτωση δεν έχει αυτό χαρακτήρα κατά των οπαδών του Παναθηναϊκού. Δεν μπαίνουμε στη λογική των χρονικών γεγονότων». 

-τις κάμερες ασφαλείας στο ΟΑΚΑ: «Οι περισσότερες κάμερες είναι κατεστραμμένες και αρκετές είναι προβληματικές. Δεν έχουν σύστημα καταγραφής και δεν δουλεύουν. Αυτό είναι θέμα της διεύθυνσης του ΟΑΚΑ. Ό,τι υλικό είναι διαθέσιμο από οποιαδήποτε κάμερα δουλεύει, θα ληφθεί υπόψη για το δικονομικό υλικό. Όμως τα τεχνικά μέτρα δεν είναι αυτά που πρέπει. Το ΟΑΚΑ μπορεί να είναι ένα γήπεδο που στολίζει τον αθλητισμό, αλλά για τέτοιους είδους εκδηλώσεις ίσως θα πρέπει να εξεταστεί αν πρέπει να χρησιμοποιείται».

Τι συνέβη στο ΟΑΚΑ: Η θέση της αστυνομίας

Οι χούλιγκανς κέρδισαν, το ποδόσφαιρο “πέθανε” – Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός σε σκηνικό ζούγκλας – Διακόπηκε το ντέρμπι της “ντροπής”Δείτε το χρονικό της ντροπής με φωτογραφίες και video

Δείτε ΦΩΤΟ και VIDEO από τα επεισόδια στο ντέρμπι “αιωνίων”

Βαλβέρδε: Δεν υπάρχουν λόγια

Κατσουράνης: Κάποιοι θέλουν αυτό το χάος

Φερέιρα: Λυπάμαι για τα όσα έζησα

Καζίμ: Φεύγουμε αλλά αν μας πετύχει μία απ’τις βόμβες…

Το NewsIt κατέγραψε την εικόνα του ΟΑΚΑ μετά τον…πόλεμο

Ζήτησε συγγνώμη η ΠΑΕ:Ντροπή για την ιστορία του Παναθηναϊκού

Ολυμπιακός: Να στηρίξουμε όλοι το ελληνικό ποδόσφαιρο

“Υπάρχουν περισσότεροι από 10 τραυματίες αστυνομικοί”

Μπιτσαξής: Θα δούμε αν θα αναβάλλουμε την αγωνιστική

1000 οπαδοί αποθέωσαν την αποστολή του Ολυμπιακού (ΦΩΤΟ)

Η ανακοίνωση της NOVA για τα επεισόδια

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε