Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Κον – Μπεντίτ: «Αποκορύφωμα της γελοιότητας» η συνάντηση Σαρκοζί – Ανρί

Την ώρα που ο Σαρκοζί είχε συνάντηση με τον αρχηγό της εθνικής ομάδας
Την ώρα που ο Σαρκοζί είχε συνάντηση με τον αρχηγό της εθνικής ομάδας, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό. ΦΩΤΟ REUTERS
Από μια πλαϊνή πόρτα του κτιρίου μπήκε χθες στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Τιερί Ανρί για να αναλύσει το ναυάγιο των «Μπλε» µε τον Νικολά Σαρκοζί.

 

Ωστόσο, σε αυτό που η εφηµερίδα «L’ Εquipe» χαρακτηρίζει «κρατική υπόθεση», η πιο ανησυχητική διάσταση είναι οι βολές ορισµένων πολιτικών κατά των (µαύρων) ποδοσφαιριστών για έλλειψη πατριωτισµού.
 
Η απόφαση του γάλλου προέδρου να συναντηθεί µε τον σούπερ σταρ της εθνικής οµάδας την ίδια ηµέρα που εκατοµµύρια πολίτες κατέβαιναν στους δρόµους για να εκφράσουν τη διαφωνία τους στην προωθούµενη µεταρρύθµιση του συνταξιοδοτικού συστήµατος, συγκέντρωσε τα αιχµηρότατα σχόλια της αντιπολίτευσης. 

Την ώρα που 200 πόλεις συγκλονίζονταν από τις διαδηλώσεις, ο πρόεδρος άλλαζε το πρόγραµµά του για τη συνάντηση µε τον Ανρί και η υπουργός Αθλητισµού ζητούσε την παραίτηση του επικεφαλής της ποδοσφαιρικής οµοσπονδίας. Για τη συνάντηση, ο πρόεδρος ακύρωσε προγραµµατισµένη συνάντηση µε µη κυβερνητικές οργανώσεις ενόψει συνόδου της Οµάδας των 20.

 
«Είµαι πολύ ευτυχής για το γεγονός ότι δέχθηκε τον Τιερί Ανρί αλλά σήµερα θα έκανε καλύτερα να δεχθεί τα συνδικάτα», δήλωσε αναφερόµενη στο ραντεβού µε τον Σαρκοζί η επικεφαλής των γάλλων Σοσιαλιστών Μαρτίν Οµπρί. 

Ακόµη πιο αιχµηρός, ο ηγέτης των Πράσινων ευρωβουλευτών Ντανιέλ Κον – Μπεντίτ έκανε λόγο για «αποκορύφωµα της γελοιότητας». Οπως είπε, δουλειά του πρόεδρου της Δηµοκρατίας είναι να ασχολείται µε τα προβλήµατα των Γάλλων και όχι να βάζει τάξη στην ποδοσφαιρική οµοσπονδία. Ο άλλοτε Κόκκινος Ντάνι δεν άφησε ασχολίαστη τη συνάντηση του Σαρκοζί µε τον Ανρί. «Θα έπρεπε να συναντηθούν;» τον ρώτησε δηµοσιογράφος. «Για να παίξουν καµιά πρέφα; Γιατί όχι;», ήταν το δηκτικό του σχόλιο.

 
Η αποστολή των «Μπλε» προσγειώθηκε χθες στο Παρίσι µε την αστυνοµία να λαµβάνει µέτρα υπό τον φόβο των αντιδράσεων από θερµόαιµους ποδοσφαιρόφιλους. Κάποιοι από αυτούς συνέχισαν το ταξίδι τους µε ιδιωτικά τζετ προς άλλους προορισµούς. Οπως αποδείχθηκε κανείς δεν είχε όρεξη να υποδεχθεί τους αστέρες του γαλλικού ποδοσφαίρου. Ωστόσο, το κλίµα που έχει δηµιουργηθεί από τις επιθετικές δηλώσεις κάποιων πολιτικών και την απόφαση του προέδρου να αναγάγει ένα αθλητικό ναυάγιο σε θέµα ύψιστης εθνικής σηµασίας είναι πολύ βαρύ.
 
Μαζί µε τα πυρά της αντιπολίτευσης, το συνδικάτο των ποδοσφαιριστών εκτόξευσε τις δικές του βολές κατηγορώντας τους πολιτικούς για «λαϊκιστικές υπερβολές» και εκτιµώντας ότι «τα όρια έχουν ξεπεραστεί».
 
«Συζητάµε για το ποδόσφαιρο σαν να πρόκειται για το µέλλον της Γαλλίας την ώρα που η χώρα υποφέρει από την οικονοµική κρίση.
 
Είµαστε έτοιµοι να συστήσουµε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή. Γιατί όχι κι ένα έκτακτο δικαστήριο; Γιατί να µην καταφύγουµε στην γκιλοτίνα;», αναφέρει το σωµατείο των γάλλων ποδοσφαιριστών σε µια ανακοίνωση που κινείται ανάµεσα στην ανησυχία και την αγανάκτηση.
 
Δεν είναι γνωστό εάν ο Ανρί συμμερίζεται αυτή την άποψη. Οταν ο πρώτος σκόρερ των «Μπλε» έφτασε στο αεροδρόµιο, τον περίµεναν άνδρες της προεδρικής φρουράς για να τον οδηγήσουν µε κρατικό αυτοκίνητο απευθείας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
 
Ο Ανρί πήγε, συζήτησε και απήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις για τα συµπεράσµατα της συζήτησης ή για το φλέγον θέµα του γαλλικού ποδοσφαίρου. Μια ηµέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος είχε συναντηθεί µε τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, την υπουργό Αθλητισµού Ροσελίν Μπασελό και την υφυπουργό Ραµά Γιαντέ. «Ο αρχηγός του κράτους ζήτησε από τους υπουργούς να δεσµευθούν ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτή την καταστροφή σύντοµα θα πάρουν το µάθηµά τους», δήλωσε εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου, ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι ποδοσφαιριστές δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ για πριµ.
 
Αυτό ήταν το δεύτερο πράγμα που ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρόεδρος.
 
Κατηγορούν τους παίκτες για έλλειψη πατριωτισμού!
 
Η ανησυχία για το έκτακτο δικαστήριο και την γκιλοτίνα που εξέφρασε το σωµατείο των γάλλων ποδοσφαιριστών δεν είναι αδικαιολόγητη. Οπως επισηµαίνουν οι «Νew Υork Τimes», πολλές από τις αντιδράσεις για το ναυάγιο της εθνικής οµάδας στο Μουντιάλ επικεντρώθηκαν στην έλλειψη πατριωτισµού των διεθνών και στην καταγωγή µερικών από αυτούς από µετανάστες. Ο Αλέν Φινκιελκρότ, ένας φιλόσοφος που έχει επικρίνει επανειληµµένα την αποτυχία της ένταξης των µεταναστών στη γαλλική κοινωνία, συνέκρινε τους παίκτες µε τους νεαρούς που εξεγείρονται στα προάστια του Παρισιού.
 
«Εχουµε πλέον την απόδειξη ότι η γαλλική οµάδα δεν µοιάζει καθόλου µε οµάδα, αλλά µε µια συµµορία από χούλιγκαν που γνωρίζουν µόνο τον νόµο της µαφίας», δήλωσε στο ραδιόφωνο. Κάποιοι βουλευτές έφτασαν στο σηµείο να χαρακτηρίσουν τους ποδοσφαιριστές «αποβράσµατα», «ταραχοποιούς» και «ανθρώπους που στο κεφάλι τους έχουν ρεβίθια αντί για µυαλό». 

Ακόµη και ο υπουργός Παιδείας Λικ Σατέλ επέκρινε τον, γεννηµένο στη Σενεγάλη, αρχηγό της οµάδας Πατρίς Εβρά για το γεγονός ότι πριν από την έναρξη των αγώνων δεν τραγουδούσε τη Μασσαλιώτιδα. «Οταν φοράς τα εθνικά χρώµατα της Γαλλίας, πρέπει να είσαι υπερήφανος», υποστήριξε στο πάνελ ενός τηλεοπτικού τοκ σόου. Η προειδοποίηση της Φαντελά Αµαρά, υφυπουργού αρµόδιας για τα προάστια, ότι από τη φορτισµένη συζήτηση για τις επιδόσεις των «Μπλε» στα γήπεδα «κτίζουµε µια λεωφόρο για το Εθνικό Μέτωπο», φαίνεται µέχρι στιγµής να πέφτει στο κενό. 

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε