Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Μανωλάς: Μπορούμε να το πάρουμε αήττητοι

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Αισιόδοξος πως ο Ολυμπιακός μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα χωρίς ήττα εμφανίστηκε ο Κώστας Μανωλάς, ο οποίος μίλησε για την καθιέρωση του στην βασική ενδεκάδα αλλά και τα γέλια του με το Κάρολ όταν έμαθαν για το μεταξύ τους “επεισόδιο”.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Μανωλά στην εφημερίδα “Stadio”:

Σπουδαίο ματς εκείνο κόντρα στην Άρσεναλ την Τετάρτη. Ο Ολυμπιακός στάθηκε εξαιρετικά, παρά το τελικό αποτέλεσμα. Πώς ήταν η εμπειρία για εσένα;

Από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, το να έχεις τη δυνατότητα να παίξεις και να παίζεις σε ένα τέτοιο γήπεδο είναι κάτι το υπέροχο. Πρόκειται για ένα γήπεδο πραγματικό «θέατρο», όπως λέμε. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα, που είμαι ένας νεαρός ποδοσφαιριστής. Ως εμπειρία, ήταν κάτι μοναδικό, αναμφίβολα.

Στέκομαι, όμως, πολύ στο γεγονός ότι δεν καταφέραμε να κερδίσουμε τον αντίπαλό μας ή να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, εν γένει. Αν και παίξαμε καλό ποδόσφαιρο, δεν κατορθώσαμε να πάρουμε αυτό που μπορούσαμε. Για εμάς, όμως, το συγκεκριμένο παιχνίδι, πέρα από μεγάλη εμπειρία, ήταν και ένας «οδηγός» για τη συνέχεια. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίζουμε με αυτό τον ρυθμό, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε καλύτερα πράγματα στη συνέχεια του Champions League.

Πώς έζησες εσύ, μέσα από τον αγωνιστικό χώρο, αυτό το παιχνίδι που έκανε η ομάδα; Ειδικά στο πρώτο μέρος, αν δούμε και τη στατιστική εικόνα του ματς, ο Ολυμπιακός είχε επτά τελικές προσπάθειες, πέντε από τις οποίες πήγαν στον στόχο. Η Άρσεναλ είχε μία τελική προσπάθεια, την οποία όμως έκανε και γκολ.

Στο ποδόσφαιρο είναι γεγονός και κοινή παραδοχή ότι δεν κερδίζει ο καλύτερος. Οι Λονδρέζοι είχαν την κατοχή, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος με τις ευκαιρίες και έκλεψε και τις εντυπώσεις στο παιχνίδι. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να μετουσιώσουμε τις φάσεις μας σε γκολ, ενώ και σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαμε να είχαμε βγει μπροστά με καλύτερες αξιώσεις, για να σκοράρουμε. Έτσι είναι, όμως, συνήθως επικρατεί εκείνος που είναι πιο ικανός να βάλει το γκολ. Δεν καταφέραμε λοιπόν να κερδίσουμε τον αντίπαλό μας.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος στην Ευρώπη;

Σίγουρα το παιχνίδι με τη Μονπελιέ. Δεν πάμε μακριά. Εκεί θα επικεντρωθούμε στη συνέχεια. Να διεκδικήσουμε τη νίκη εκεί, και να δούμε από εκεί και πέρα τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε.

Από άποψη εμπειριών, πόσο πολύ σε βοηθούν τέτοια παιχνίδια να βελτιώνεσαι ως ποδοσφαιριστής και να αναπτύσσεις το ταλέντο που ήδη έχεις δείξει ότι διαθέτεις;

Το να παίζεις αντίπαλος με τέτοιους ποδοσφαιριστές είναι κάτι σπουδαίο. Το να έχεις απέναντί σου παίκτες όπως ο Καθόρλα, ο Ζερβίνιο, ο Γουόλκοτ, ο Βερμάελεν είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά για έναν νεαρό παίκτη όπως εγώ. Το να ζεις τέτοιες εμπειρίες, σε ένα γήπεδο με 70.000 κόσμο, σε κάνει να είσαι πιο δυνατός, να χτίζεις τον χαρακτήρα σου, ως ποδοσφαιριστής και ως άνθρωπος, και σε βοηθάει για τη συνέχεια, να γίνεσαι όλο και καλύτερος. Ο στόχος σου, άλλωστε, αυτός είναι: Να βελτιώνεσαι και να βοηθάς ολοένα και περισσότερο την ομάδα σου.

Ο κόσμος του Ολυμπιακού πιστεύει ότι η ομάδα μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα ακόμη και αήττητη! Εσύ τι πιστεύεις για αυτό;

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο στο ποδόσφαιρο. Το να κάνεις 30 ματς αήττητος σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, αλλά, παίζοντας όπως το έχουμε κάνει σε αυτές τις πέντε πρώτες αγωνιστικές, δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποιο πρόβλημα. Αν τερματίσουμε πρώτοι και αήττητοι, θα είναι ακόμη πιο σπουδαίο. Υπάρχει αυτή η πιθανότητα.

Έχεις αγγίξει κάποιες φορές το πρώτο σου γκολ σε επίσημο ματς. Περιμένεις τη στιγμή που θα το πετύχεις;

Περιμένω, πρώτα ο Θεός, να πετύχω και το πρώτο μου επίσημο γκολ με τη φανέλα του Ολυμπιακού και είμαι σίγουρος ότι, αν συνεχίσω να αγωνίζομαι βασικός, αργά ή γρήγορα θα έρθει και αυτό.

Ο Ολυμπιακός έχει δείξει ότι διαθέτει ποδοσφαιριστές που καλύπτουν οποιοδήποτε κενό εμφανιστεί από κάτι απρόοπτο. Τελευταίο παράδειγμα, ο Δημήτρης Σιόβας, ο οποίος έπαιξε αμυντικό χαφ στο «Emirates».

Σίγουρα ο Δημήτρης έκανε πάρα πολύ καλό παιχνίδι. Είναι σωστό αυτό το παράδειγμα. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα, έχει βάθος στο ρόστερ του, πάρα πολλούς ισάξιους ποδοσφαιριστές. Αυτό είναι πολύ καλό, γιατί υπάρχει και ο ανταγωνισμός, με την καλή έννοια πάντα, ανάμεσα στους παίκτες. Αυτό το πράγμα βοηθάει συνολικά την ομάδα.

Ποια η εμπειρία σου από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ως παίκτης του Ολυμπιακού;

Όταν είναι γεμάτο, είναι ένα γήπεδο… καμίνι! Όποιος αντίπαλος μπαίνει στο γήπεδο και βλέπει αυτόν τον υπέροχο κόσμο, νομίζω ότι πραγματικά… τρέμει. Πιστεύω ότι θα το βλέπουμε συνέχεια γεμάτο το γήπεδό μας, όμως πρώτα πρέπει εμείς να συνεχίσουμε τις καλές εμφανίσεις, ώστε ο κόσμος να θέλει να έρχεται διαρκώς στο γήπεδο για να μας βλέπει!

Η σταθερότητα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα τον έχει οδηγήσει στο «5 στα 5» στη Superleague. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτή η εικόνα;

Στην καλή ποιότητα των παικτών που έχουμε, αλλά και στην καθημερινή δουλειά που κάνουμε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Βλέπουμε ότι αγώνα με τον αγώνα παρουσιαζόμαστε καλύτεροι, πετυχαίνουμε και περισσότερα γκολ. Ο Ολυμπιακός είναι με διαφορά η πιο ποιοτική ομάδα στην Ελλάδα. Νομίζω ότι, εύκολα ή δύσκολα, το τέταρτο αστέρι θα ραφτεί στην επόμενη φανέλα του Ολυμπιακού!

Περισσότερο εύκολα φαίνεται μέχρι στιγμής παρά δύσκολα…

Δεν μπορείς να πεις ότι έχει τελειώσει κάτι ακόμη. Ο ΠΑΟΚ είναι τρεις βαθμούς πίσω μας, ο Πανιώνιος ακολουθεί, κάνοντας κι εκείνος το καλύτερο που μπορεί, αλλά ο Ολυμπιακός πιστεύω ότι ποιοτικά είναι πάρα πολύ καλύτερος και από τον ΠΑΟΚ, αλλά και από κάθε άλλη ομάδα του πρωταθλήματος, και έτσι θεωρώ ότι και φέτος ο τίτλος θα έρθει στον Ολυμπιακό.

Το τελευταίο διάστημα, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ σε εμπιστεύεται ολοένα και περισσότερο δίπλα στον Κοντρέρας. Νιώθεις ότι παιχνίδι με το παιχνίδι το δίδυμο αυτό «δένει»;

Σίγουρα μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα ο κ. Ζαρντίμ μου έχει δείξει εμπιστοσύνη και εγώ προσπαθώ καθημερινά μέσα από τις προπονήσεις να γίνομαι καλύτερος και να αποδίδω καλύτερα μέσα στο γήπεδο. Εκείνο που μετράει και θέλω περισσότερο είναι να μπορώ να παίζω καλύτερο ποδόσφαιρο και να βοηθάω την ομάδα μου, μέσα και από τη συνεργασία μου με τον Κοντρέρας, να κερδίζει κάθε παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα και πρέπει να κερδίζει κάθε παιχνίδι.

Πολλές φορές η δουλειά που γίνεται στην τακτική, αλλά συγκεκριμένα στο κομμάτι της άμυνας, περνάει στα… ψιλά. Πώς θα εξηγούσες στον κόσμο τη δουλειά που κάνετε καθημερινά στην αμυντική λειτουργία;

Καθημερινά δουλεύουμε στην τακτική. Αυτή χωρίζεται η επιθετική. Εμείς δουλεύουμε τη μία ημέρα στο ένα κομμάτι και την άλλη στο άλλο. Θέλει ξεχωριστή προσοχο κάθε τομέας. Οι λεπτομέρειες παίζουν μεγάλο ρόλο στο ποδόσφαιρο αυτό είναι κάτι που το ξέρουν όλοι. Παράλληλα, υπάρχει και το κομμάτι των στημένων φάσεων. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για το παιχνίδι μας, γιατί αν ρίξουμε μία ματιά στη στατιστική, ακόμη και το 50% των γκολ μπορεί να προέρχονται από στημένες φάσεις.

Πιστεύω ότι ήδη αρχίζει να φαίνεται στο γήπεδο και ήταν ακόμη πιο εμφανές στο ματς με την Άρσεναλ. Θεωρώ ότι στο μέλλον θα μπορέσει αυτό να είναι ακόμη πιο σαφές για τον κόσμο που μας παρακολουθεί στο γήπεδο.

Θα έλεγες ότι, σε προσωπικό επίπεδο, μαθαίνεις καθημερινά νέα πράγματα, αγωνιζόμενος δίπλα σε έναν έμπειρο ποδοσφαιριστή όπως είναι ο Πάμπλο Κοντρέρας;

Σίγουρα ο Πάμπλο είναι για εμένα ένας δάσκαλος. Το λένε και άλλοι ποδοσφαιριστές αυτό, όχι μόνο εγώ. Με βοηθάει πάρα πολύ, σε κάθε ματς, σε κάθε φάση. Μου μιλάει διαρκώς μέσα στο γήπεδο, με καθοδηγεί. Πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η χρονιά θα είναι πάρα πολύ καλή για εμένα, παίζοντας δίπλα σε έναν ποδοσφαιριστή όπως ο Κοντρέρας. Περιμένουμε, βέβαια, και τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, ο οποίος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο καλύτερος Έλληνας σέντερ μπακ. Πιστεύω πως όταν με το καλό επιστρέψει και εκείνος, θα μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

Ανέφερες τον Αβραάμ Παπαδόπουλο. Πώς ζείτε εσείς, τα υπόλοιπα παιδιά, την προσπάθεια που κάνει ο ίδιος καθημερινά για να επιστρέψει στην ενεργό δράση;

Εγώ που τον βλέπω καθημερινά καταλαβαίνω ότι ο Αβραάμ είναι ένας τεράστιος επαγγελματίας. Πρόκειται για σπουδαίο αθλητή, αλλά και ένα πάρα πολύ καλό παιδί, το οποίο από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στον Ρέντη με έχει βοηθήσει απίστευτα. Για εμένα, επαναλαμβάνω, είναι ο καλύτερος Έλληνας κεντρικός αμυντικός και εύχομαι να έχει ταχεία ανάρρωση και αυτός να είναι ο πρώτος και ο τελευταίος τραυματισμός του.

Παρατηρούμε εναλλαγές στη θέση του τερματοφύλακα. Πώς είναι η συνεργασία σου με τον Ρόι Κάρολ και τον Μπάλαζ Μέγιερι;

Και οι δύο είναι εξίσου καλοί! Ο Ρόι είναι ίσως λίγο πιο έμπειρος, ο Μπάλαζ είδαμε και πέρυσι ότι έκανε φοβερή χρονιά με τον Ολυμπιακό. Σε εμένα και τα δύο παιδιά παρέχουν την ίδια βοήθεια μέσα στο γήπεδο και έχω και με τους δύο εξίσου καλή σχέση. Είναι σημαντικό, όταν πρέπει να καθοδηγείς την άμυνα, να έχεις καλή σχέση με τους συμπαίκτες σου και να συνεννοείσαι. Όλα κυλούν πιο ομαλά όταν τα πράγματα είναι έτσι. Αυτό το παιχνίδι πρωταθλήματος φέρνει απέναντί σας μια καλή, οργανωμένη ομάδα, η οποία ξέρει να παίρνει αποτελέσματα.

Το έδειξε και απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ποια είναι η εικόνα που έχεις εσύ;

Πρόκειται για αξιόλογη ομάδα. Ο κ. Σάκης Τσιώλης, τον οποίο γνωρίζω πολύ καλά, είναι εξαιρετικός προπονητής. Είναι ο άνθρωπος που με έκανε επαγγελματία και τον έχω ζήσει. Ο τρόπος με τον οποίο προπονεί καθημερινά τον Αστέρα Τρίπολης, από πέρυσι κιόλας, φαίνεται. Η βελτίωση είναι σαφής. Προτιμά ιδιαιτέρως τις αντεπιθέσεις, στηριζόμενος στον Περόνε.

Έχεις αντιμετωπίσει ξανά τον Περόνε στο παρελθόν. Ποια είναι τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει;

Είναι ένας βραχύσωμος ποδοσφαιριστής. Όχι αργός, είναι αρκετά γρήγορος. Είναι καλός με την μπάλα στα πόδια, ξέρει να την κοντρολάρει και να τη μοιράζει στους συμπαίκτες του, ενώ δεν πρέπει να τον αφήσεις να έχει ένα σημείο αναφοράς. Θέλει να ακουμπάει στον αντίπαλο σέντερ μπακ. Όπως τον έχω αντιμετωπίσει και κατά το παρελθόν, έτσι θα το κάνω και τώρα.

Ο Ολυμπιακός τι πρέπει να κάνει, από την πλευρά του, για να συνεχίσει να κερδίζει, όπως έκανε μέχρι τώρα;

Ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει ως… Ολυμπιακός. Ως η καλύτερη ομάδα της Ελλάδας. Να μπει στο γήπεδο ως πρωταθλητής, με αυτόν τον αέρα. Πιστεύω ότι όλα τα παιδιά είμαστε σε κατάσταση να παρουσιάσουμε ακόμη καλύτερο ποδόσφαιρο από αυτό που παίξαμε κόντρα στην Άρσεναλ. Να πιέσουμε ψηλά, να δημιουργήσουμε φάσεις.

Όταν ένας αντίπαλος επιλέγει να πάει στις αντεπιθέσεις, φαίνεται πως αμυντικά δεν ταλαιπωρείστε πολύ. Σε αυτή την περίπτωση, πώς μπορείτε εσείς, τα σέντερ μπακ, να βοηθάτε στην επίθεση;

Όταν ο αντίπαλος παίζει στο μισό γήπεδο, βλέπουμε συνέχεια τα ακραία μπα κτου Ολυμπιακού, τον Τοροσίδη και τον Χολέβα ας πούμε, να ανεβαίνουν πολύ και να πιέζουν. Εμείς θα πρέπει να ανοιγόμαστε, να ζητάμε μπάλα και να τη μοιράζουμε γρήγορα, ώστε να αλλάζει η κατεύθυνση του παιχνιδιού μας και ο προσανατολισμός του Αστέρα. Έτσι θα επιδιώξουμε να βρούμε κενούς χώρους, για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες.

Η στήριξη του ενός παίκτη προς τον άλλο είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στον Ολυμπιακό;

Σίγουρα. Φαίνεται πάρα πολύ το ότι είμαστε δεμένοι. Το ότι είμαστε μία οικογένεια. Όταν είσαι έτσι, κοιτάς να βοηθάς τον συμπαίκτησου, και αυτό κάνουμε όλοιστον Ολυμπιακό. Έτσι πάει μπροστά μία ομάδα και σε εμάς δεν λειτουργεί κάπως διαφορετικά αυτό το πράγμα.

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας ένα περιστατικό που αφορούσε σε εσένα και έναν συμπαίκτη σου. Πιστεύεις ότι αυτό που βγαίνει στο γήπεδο, η καλή σχέση των παικτών, η καθοδήγηση του ενός προς τον άλλο, είναι η καλύτερη απάντηση;

Πραγματικά, η καλύτερη απάντηση δίνεται εκεί. Στο γήπεδο. Όλοι οι ποδοσφαιριστές είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας, όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο για τον Ολυμπιακό. Τώρα, το τι μπορεί να βγαίνει στη δημοσιότητα και να γράφεται δεν μας αφορά. Αιφνιδιάστηκα και εγώ, αλλά και ο Ρόι Κάρολ από αυτό το επεισόδιο που γράφτηκε πως είχαμε, και γελούσαμε εκείνο το πρωί στην προπόνηση. Ωστόσο, όταν το σκεφτήκαμε καλύτερα, συνειδητοποιήσαμε ότι είναι κάτι σοβαρό και για αυτό εμείς επιμένουμε να δίνουμε τις απαντήσεις μας στο γήπεδο.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε