Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

“Μήτσο βάλε 30”! – Πανέτοιμος ο ΠΑΟ για το έκτο

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αστειευόμενος τόνισε πως θα ζητήσει καλύτερη απόδοση από τον Διαμαντίδη κόντρα στην Μακάμπι, ενώ ο Ντέιβιντ Μπλατ χαρακτήρισε τον Παναθηναϊκό ως “την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης”. Διαβάστε τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου του τελικού της Ευρωλίγκας. Χωρίς προβλήματα η προπόνηση των “πράσινων”.

MVP της Ευρωλίγκας ο Διαμαντίδης

Όσα τους ενώνουν και όσα τους χωρίζουν – ΠΑΟ VS Μακάμπι με την “γλώσσα” των αριθμών

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ από τους ημιτελικούς της Παρασκευής και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Δείτε το βίντεο με το TOP 5 των ημιτελικών

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την προετοιμασία του για τον έβδομο τελικό της ιστορίας του χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μίλησε στους παίκτες του για το ματς κόντρα στη Μακάμπι αλλά μεγαλύτερη ανάλυση θα υπάρξει πριν τον αγώνα.

Όμορφες εικόνες στο Παλάου Σαν Ζόρντι την ώρα που τελείωσε η προπόνηση του Παναθηναϊκού και στο γήπεδο μπήκε η Μακάμπι.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης είχε θερμό τετ α τετ με τους διεθνείς παίκτες του τριφυλλιού.

Νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου Μπλατ και Ομπράντοβιτς ήταν απολαυστικοί:

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που βρισκόμαστε σε έναν ακόμη τελικό. Υποφέραμε πολύ για να φτάσουμε εδώ, αλλά χάρη στη δουλειά μας τα καταφέραμε. Για να πάρουμε τον τίτλο θα πρέπει να είμαστε καλύτεροι από χθες. Θα πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη και να ελέγξουμε καλύτερα τα ριμπάουντ. Η Μακάμπι έδειξε χθες πόσο καλή ομάδα είναι. Εμείς με την προπόνηση θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα λάθη μας».

Για την απόδοση του Διαμαντίδη (σε ερώτηση δημοσιογράφου αν περιμένει καλύτερο τον αρχηγό της ομάδας σε σχέση με τον ημιτελικό) είπε: «Ίσως θα πρέπει να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους του Διαμαντίδη. Αύριο θα έχει 30 πόντους, 15 ασίστ και 10 ριμπάουντ. (γέλια). Ο Διαμαντίδης είναι ένας παίκτης που κάθε στιγμή κάνει το καλύτερο για την ομάδα. Ίσως να μην έβαλε πολλά καλάθια, αλλά κάθε στιγμή ξέρει τι πρέπει να κάνει. . Είναι αδύνατον να παίζεις στο Final Four και να είσαι πάντα καλός. Όλοι μιλούν για τον τελικό του 2007 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά δεν είναι έτσι».

«Η Μακάμπι είναι ομάδα με πολύ ταλέντο, με καλούς παίκτες, που παίζουν σκληρή άμυνα. Έχουν τον Σχορτσανίτη που είναι πολύ δυνατός στο inside game. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι καλή άμυνα και εμείς θα πρέπει να οργανώσουμε καλά την επίθεσή μας».

«Στην αρχή της σεζόν η προπόνηση ήταν για να φτάσουμε στα προημιτελικά. Παίξαμε πολύ καλά εκεί και για μας ήταν πολύ σημαντικό γιατί όλοι έλεγαν πως η Μπαρτσελόνα ήταν το φαβορί. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που φτάσαμε στο Final 4. Όμως είχαμε πει ότι στόχος μας δεν ήταν να περάσουμε την Μπαρτσελόνα, αλλά να πάρουμε τον τίτλο».

Για τον Νικ Καλάθη είπε: «Περάσαμε πολύ χρόνο μαζί του, τόσο εγώ όσο και συμπαίκτες του όπως οι Διαμαντίδης και Τσαρτσαρής, για να του πούμε τι θέλουμε από αυτόν. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που παίζει σε αυτό το επίπεδο. Χθες έπαιξε πολύ καλά κι ελπίζω να παίξει κι αύριο εξίσου καλά».

Για τις παλιές αναμετρήσεις με τη Μακάμπι και τον χαμένο τελικό του 2001 στη Σουπρολίγκα: «Θυμάμαι τον τελικό του 2001 κόντρα στη Μακάμπι και την ήττα μας. Οι αντίπαλοί μας είχαν παίξει πολύ καλά και μας είχαν κερδίσει δίκαια. Πρέπει, όμως, να θυμάστε κι άλλα παιχνίδια. Τον τελικό του 2000, τους ημιτελικούς του 2002 και 2005».

Για τις διαφορές του φετινού Σχορτσανίτη με τα προηγούμενα χρόνια και την αντιμετώπισή του, είπε: «Η πρώτη διαφορά είναι πως δεν παίζει με τα κόκκινα, αλλά με τα κίτρινα (γέλια). Είναι μία καλή ερώτηση για τους παίκτες. Τον ξέρουμε καλά, έχουμε παίξει αντίπαλοι πολλές φορές. Θα επαναλάβουμε πράγματα που κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια».

Αναφορικά με το πώς αισθάνεται που βρίσκεται σε έναν ακόμη τελικό, δήλωσε: «Αισθάνομαι καλά (γέλια). Διασκεδάζω τα πάντα κάθε ημέρα, σε κάθε προπόνηση. Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ».

Για την παρουσία του στον πάγκο του Παναθηναϊκού για 12 χρόνια τόνισε: «Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η δουλειά, αλλά και πόσο μας αρέσει. Να δουλεύουμε, δηλαδή, για τον Παναθηναϊκό. Έχουμε παίξει 24 τελικούς κι έχουμε πάρει τους 20. Είναι δύσκολο να πεις κάτι εναντίον της ομάδος. Την πρώτη χρονιά μου, το 1999, πήραμε το τρόπαιο και κανείς δε μπορεί να γκρινιάξει. Η οικογένεια Γιαννακόπουλου με εμπιστεύεται».

Για το θάνατο του παγκοσμίου φήμης Ισπανού γκολφερ, Σεβε Μπαγεστέρος, είπε: «Τα συλλυπητήριά μου. Ήταν μεγάλος αθλητής. Γνώριζα πως ήταν άρρωστος καιρό και λυπάμαι πολύ».

Ντέιβιντ Μπλατ (προπονητής Μακάμπι): «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φτάσαμε στον τελικό. Ο τελικός είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων. Αυτά τα παιχνίδια ανήκουν πλέον στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και περιμένω αύριο ένα τέτοιο ματς. Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα με μεγάλη εμπειρία, σπουδαίο προπονητή, συνέπεια και ποιότητα, που την έχουν οδηγήσει τόσες φορές στην κορυφή. Εμείς δεν έχουμε τόσους παίκτες να παίζουν καιρό μαζί, όπως ο Παναθηναϊκός, αλλά δεθήκαμε γρήγορα. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, όπως τον τραυματισμό του Πέρκινς, όμως οι παίκτες μου έδειξαν χαρακτήρα, αποδέχτηκαν το σύστημά μου και τα καταφέραμε. Στον τελικό απέναντι στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης μπορούν να συμβούν τα πάντα. Θέλουμε να γίνει ένα καλό παιχνίδι και να το ευχαριστηθούν όλοι».

«Κάποιοι έλεγαν μετά την ήττα μας στη Βιτόρια από την Κάχα Λαμποράλ ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε μακριά. Αυτό όμως ήταν ένα κεφάλαιο. Εμείς κοιτάμε τη γενικότερη εικόνα. Η Ευρωλίγκα δεν είναι 100 μέτρα, αλλά ένας μαραθώνιος. Όσοι κοιτούν μόνο ένα μέρος, κάνουν κουταμάρα. Πρέπει να συνεχίσεις στην ίδια γραμμή, στη φιλοσοφία σου, καθημερινά να δουλεύεις για να βελτιώνεσαι για να βοηθήσεις την ομάδα σου».

«Υπάρχει διαφορά στην εμπειρία. Ιστορικά δεν υπάρχει γιατί αμφότερες οι ομάδες είναι συνεπείς τα τελευταία χρόνια. Ήμασταν πολύ καλοί όλη τη χρονιά. Δεν μπορούμε ξαφνικά να ανακαλύψουμε τον τροχό. Ο Παναθηναϊκός είχε επιτυχία στη διάρκεια των ετών για διαφορετικούς λόγους. Αυτό που ξεχωρίζει και αποτελεί μάθημα για όλους στο χώρο του μπάσκετ παγκοσμίως, είναι η συνέχεια, στους προπονητές. Έχει τον καλύτερο προπονητή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και παίζουν σωστό μπάσκετ. Ελπίζω ο γιος μου να γίνει τόσο καλός παίκτης και να τον στείλω στον Ζέλικο να παίξει μαζί του (γέλια). Το στυλ των ομάδων διαφέρει, αλλά αυτό συνηθίζεται. Οι προπονητές κοιτούν τι είναι αποτελεσματικό και τι όχι. Όταν βλέπουν πως κάτι λειτουργεί, το εφαρμόζουν. Σημασία έχει σε έναν αγώνα ποιος θα κάνει καλύτερα αυτό που ξέρει να κάνει. Σπάνια παρουσιάζεται μία τέτοια τακτική που θα αλλάξει τελείως το αποτέλεσμα».

Για την ημέρα πένθους στο Ισραήλ την Κυριακή, είπε: «Ευχαριστούμε πολύ την Ευρωλίγκα, τους χορηγούς, τα ΜΜΕ, την πόλη της Βαρκελώνης και τους συλλόγους για την κατανόηση που έδειξαν στην ιδιαιτερότητα της ημέρας. Είναι μία από τις πιο σημαντικές επετείους. Ελπίζω να μη φτάσουμε σε μία κατάσταση που θα έχουμε τέσσερις παρατάσεις και υπερβούμε το ωράριο μπαίνοντας σ την ώρα του πένθους. Πιστεύω πως το παιχνίδι θα γίνει κανονικά. Αν καθυστερήσει πολύ να τελειώσει το ματς, θα πρέπει να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση».

Αναφορικά με τη συμβολή του Σοφοκλή Σχορτσανίτη στη Μακάμπι, είπε: «Ο Σοφοκλής βοήθησε πολύ σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ήταν πολύ σημαντικός για το παιχνίδι μας. Τον υποδεχτήκαμε πολύ καλά, τον καλωσορίσαμε με έναν θετικό τρόπο κι εκείνος ανταποκρίθηκε με εξαιρετικό τρόπο. Είναι σπουδαίος τύπος, μας αρέσει πολύ και αν μια φορά δεν είναι όπως πρέπει, όλοι τυχαίνει να έχουν μια κακή μέρα. Κι εγώ το ίδιο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τον έχουμε στην ομάδα μας».

Για τη διαφορά που υπάρχει σε αριθμό τίτλων ανάμεσα σε αυτόν και τον Ντέιβιντ Μπλατ, είπε: «Είπα και πριν ότι η σπουδαιότητα των προπονητών δε βασίζεται σε κάτι συγκεκριμένο. Το σημαντικό είναι πώς παίζουν κι αν το κάνουν σωστά. Ήταν καλύτερος παίκτης από εμένα. Είναι μάχη των παικτών. Το θέμα είναι να φέρω την ομάδα σε ένα σημείο που να μπορεί, όπως χθες, να μιλήσει άλλη μία μεγάλη ομάδα. Είναι μια μάχη που δεν μπορώ να κερδίσω. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει κατακτήσει εκατομμύρια τίτλους κι εγώ είμαι πλέον πολύ μεγάλος για να τον φτάσω».

Κώστας Τσαρτσαρής: «Είμαστε ένα βήμα πριν το βασικό μας στόχο, την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Αντιμετωπίζουμε μία ομάδα που προέρχεται από πολύ σπουδαία σεζόν. Αν θέλουμε να κερδίσουμε πρέπει να βελτιωθούμε σε κάποιους τομείς. Έχουμε την εμπειρία και τα στοιχεία που χρειάζονται για να φτάσουμε στον τίτλο».

Για το γεγονός ότι διεκδικεί τον τίτλο ο συμπαίκτης του στην Εθνική, Σοφοκλή Σχορτσανίτη: «Κι εμείς όμως είμαστε εδώ για να κερδίσουμε. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε εμείς πρωταθλητές και να μην αφήσουμε τη Μακάμπι ή τον Σοφοκλή να κερδίσουν. Καταλαβαίνω πως και ο Σοφοκλής θέλει να κάνει το ίδιο».

Σχολιάζοντας την απόδοση του Νικ Καλάθη στον ημιτελικό, είπε: «Δεν εκπλήσσομαι από τον Νικ. Προσπαθεί κάθε μέρα. Προσπαθεί να βρει νέα πράγματα για εκείνον και την ομάδα. Βελτιώνεται διαρκώς. Έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του».

Τσακ Έιντσον (παίκτης Μακάμπι): «Θα είναι ένας σπουδαίος τελικός και χαιρόμαστε που θα πάρουμε μέρος σε αυτόν. Όταν βρίσκεσαι σε αυτό το επίπεδο, αντιμετωπίζεις πάντα μία ομάδα τόσο υψηλού επιπέδου, όσο ο Παναθηναϊκός».

Για τη σύγκριση με τον Διαμαντίδη λόγω του στυλ παιχνιδιού τους: «Σας ευχαριστώ πολύ. Είστε πολύ γενναιόδωρος. Καλύτερη είναι μια ασίστ, παρά ένα καλάθι».

Για το ρόλο του μετά τον τραυματισμό του Πέρκινς: «Όταν μια ομάδα χάνει τον δεύτερο καλύτερό της παίκτη θα πρέπει να βρει λύσεις. Πρέπει να είναι ενωμένη. Το να χάσουμε τον Ντορόν ήταν μεγάλη απώλεια. Όμως όλοι είμαστε ενθουσιασμένοι που φτάσαμε ως εδώ και ένας επιπλέον λόγος που θέλουμε να κερδίσουμε είναι για να του αφιερώσουμε τον τίτλο. Αισθανόμαστε άσχημα που δεν μπορεί να αγωνιστεί σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι».

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε