Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

“Μόνο η ΦΙΦΑ μπορεί να ανοίξει τους φακέλους”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Για το θέμα των αδειοδοτήσεων μίλησε ο διευθυντής του αρμόδιου τμήματος της ΕΠΟ, Γιώργος Δημητρίου χαρακτηρίζοντας “κατάρα” την ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Αναλυτικά, μιλώντας στον NOVAΣΠΟΡ fm 94.6 αναφέρθηκε :
 
– στο γεγονός ότι αποβλήθηκε τρεις φορές από τις διαδικασίες: “Ακούστηκε ότι θέλω να παίξω το ρόλο του Ντι Πιέτρο. O χαρακτηρισμός είναι τιμητικός και όχι δυσφημιστικός. Αν σε μένα αποδίδεται ο ρόλος του εισαγγελέα, αναρωτιέμαι ποιος ο ρόλος της άλλης πλευράς. Δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση. Ισχύει μόνο για τα μέλη, εγώ αποτελώ διάδικο. Δεν είχε κανένα τέτοιο δικαίωμα ο κ. Γυφτάκης”.
 
– στην εισήγησή του στις περιπτώσεις Ηρακλή, Πανιωνίου και ΟΦΗ και το θέμα του Ολυμπιακού Βόλου με τον Μπουλούτ: “Δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω. Δεν έγινε ουδέποτε σε διεθνές ή εθνικό όργανο καταγγελία ή προσφυγή. Για ποια αμέλεια μιλάμε και για ποια στραβά μάτια στην περίπτωση Μπουλούτ; Οι αποφάσεις από το Τμήμα Αδειοδότησης ελέγχονται ετησίως από την UEFA. Και τα προηγούμενα χρόνια όλα ήταν νομότυπα και το ίδιο θα γίνει και φέτος. Είναι πάγια πρακτική ο έλεγχος. Το Τμήμα έχει διπλή πιστοποίηση και ISO και από την ίδια την UEFA”.
 
– στις πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες: “Το θέμα με τις ενημερότητες αφορά άλλο τμήμα. Είναι έγγραφα που υποβάλλονται και για την αδειοεδότηση. Ενδέχεται κάποιο τέτοιο έγγραφο να κατατέθηκε στο Τμήμα Δελτίων και όχι σ’ εμάς. Υπάρχει όμως έκθεση του ορκωτού λογιστή της ΠΑΕ που πρέπει να αναφέρει αν υπάρχουν οφειλές και πώς αυτές τακτοποιήθηκαν”.
 
– στην Παναχαϊκή και το θέμα της πλαστής ενημερότητας: “Η Παναχαϊκή δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα αδειοδότησης. Αφορά μόνο ομάδες Super League για την παραμονή και την έξοδό τους στην Ευρώπη και Football League για την άνοδο. Δεν είναι δικό μας θέμα”.
 
– στην περίπτωση του ΟΦΗ: “Για να μην λάβει την άδεια, σαφέστατα υπήρχαν προβλήματα. Για λόγους εμπιστευτικότητας δεν μπορώ να πω. Για μας είναι κατάρα η ρήτρα εμπιστευτικότητας. Μπορεί ο καθένας να επιτίθεται, να συκοφαντεί και να λέει ό,τι θέλει χωρίς εμείς να μπορούμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια και να βάλουμε ορισμένα πράγματα στη σωστή τους βάση, επειδή δεσμευόμαστε απέναντι στις ομάδες και στην UEFA. Μόνο η UEFA έχει δικαιοδοσία να ανοίξει φακέλους. Δεν χρειάζεται να καλέσει η κακή ΕΠΟ τους Ευρωπαίους, επεμβαίνει από μόνη της, όπως έκανε και στην περίπτωση του ΟΦΗ”.
 
– στις διαρροές για το σκεπτικό των αρνητικών αποφάσεων: “Σαν από θαύμα οι διαρροές αφορούν μόνο την άλλη πλευρά, αυτή του κ. Γυφτάκη, εκείνη των ομάδων που δεν πήραν άδεια. Δεν βγαίνει ποτέ το σκεπτικό της δικής μας πλευράς. Είναι μια «ενδιαφέρουσα» πρόταση το να υπήρχαν διαρροές και για τις ελλείψεις των φακέλων”.
 
– στις εφέσεις Ηρακλή και Πανιωνίου και τις διαφορετικές αποφάσεις που βγήκαν: “Η δική μου εισήγηση και πέρσι για τον Ηρακλή ήταν αρνητική. Φέτος έκανα το ίδιο και με τον Πανιώνιο. Δεν μπορώ να έχω άποψη για τον Πανιώνιο γιατί και σε αυτή τη διαδικασία είχε φροντίσει να με αποβάλει ο κ. Γυφτάκης. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει σύμπνοια στην Επιτροπή. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να αποβάλλεται ο εισαγγελέας επειδή έχει διαφορετική γνώμη. Είναι πλήρως παράτυπο να αποβάλομαι επειδή δεν είναι αρεστή η γνώμη μου. Ας την άκουγαν και ας την απέρριπταν”.
 
– στο αν έχει δεχθεί παρεμβάσεις στο έργο του: “Δεν έχω δεχθεί καμία ενόχληση, παρέμβαση ή πίεση από την ΕΠΟ. Εκτός της ΕΠΟ δέχθηκα απειλές και πιέσεις, αλλά δεν είμαι από αυτούς που υποκύπτουν. Το μόνο που μπορώ να πω για τον ΟΦΗ είναι ότι ο ίδιος άνθρωπος ήταν στην ίδια θέση και πέρσι όταν πήραν την άδεια”.
 
– στην εφαρμογή του συστήματος αδειοδότησης και τα σκληρά κριτήρια: “Είχαμε εισηγηθεί ως ΕΠΟ να υπάρξει μια ήπια και σταδιακή εφαρμογή του συστήματος, όμως στη συνέχεια αποφασίσθηκε να υπάρξει πλήρη εναρμόνιση με όσα ισχύουν στην UEFA. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ ήθελε να δώσει έμφαση στο τι θα ακολουθήσει και με συνέντευξη Τύπου ήθελε να δώσει σε όλους να καταλάβουν ότι η στρατηγική θα είναι εναρμονισμένη με την αντίστοιχη της UEFA. Μετά από 5 λεπτά όμως άρχισαν να τον ρωτούν για κασέτες. Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Στη Ρουμανία η ομάδα που ήρθε δεύτερη και θα έβγαινε Champions League υποβιβάστηκε και δεν έγινε τίποτα. Μόνο στην Ελλάδα άρχισαν όλοι να μιλάνε για σενάρια, σκοτεινές δυνάμεις, χωρίς να μπορεί κανείς να αποδείξει τίποτα ή να επικαλεστεί κάποιο στοιχείο”.
 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε