Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Μπασκόνια – Παναθηναϊκός: “Εξάστερο” διπλό! “Βλέπει” πλεονέκτημα το “τριφύλλι”

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε ονειρική εμφάνιση για τρία δεκάλεπτα στη Βιτόρια, “έπνιξε” τη Μπασκόνια με την σκληρή άμυνα του και παρά το γεγονός πως η εικόνα του ήταν τραγική στην τέταρτη περίοδο, πανηγύρισε το διπλό (63-72) σε μία εξαιρετικά δύσκολη έδρα, στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής της Euroleague.

Δείτε το LIVE του αγώνα

Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ εμφάνισε τάσεις αυτοκτονίας στην τέταρτη περίοδο, ωστόσο δεν πλήρωσε τα παιδαριώδη λάθη του και πανηγύρισε την τέταρτη εκτός έδρας νίκη του στη φετινή διοργάνωση, η οποία τον κράτησε ζωντανό στη μάχη της τέταρτης θέσης και του πλεονεκτήματος έδρας.

Οι “πράσινοι” ανέβηκαν στο 17-11 κι έπιασαν τη Φενέρμπαχτσε στην τέταρτη θέση, εκμεταλλευόμενοι την ήττα της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς από την Εφές Αναντολού. Το “τριφύλλι”, πάντως, υστερεί στην ισοβαθμία με τους Τούρκους κι αν τελείωνε σήμερα η κανονική περίοδος θα τερμάτιζε στην πέμπτη θέση και δεν θα είχε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Με 2/2 νίκες του Παναθηναϊκού στις εναπομείνασες αγωνιστικές (με ΤΣΣΚΑ εντός και Μακάμπι εκτός) και ένα… στροβοπάτημα της Φενερμπαχτσέ (με Ρεάλ εκτός και Μπαρτσελόνα εντός), το σύνολο του Τσάβι Πασκουάλ “τερματίζει” 4ο και “αρπάζει” το πλεονέκτημα της έδρας από τα… χέρια του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

Κορυφαίοι για τους “πράσινους” ήταν ο Σίνγκλετον με 18 πόντους και 8 ριμπάουντ, αλλά και ο Νικ Καλάθης με 8 πόντους, 6 ριμπάουντ κι 8 ασίστ, ενώ ο Μάικ Τζέιμς πρόσθεσε 11 πόντους, παίρνοντας την ομάδα στις πλάτες του στην τέταρτη περίοδο. Από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Φόιγκτμαν με 12 πόντους κι 7 ριμπάουντ.

Την επόμενη αγωνιστική ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί στο “Νίκος Γκάλης” την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ η Μπασκόνια θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει την Γαλατασαράι.

Να σημειωθεί πως στη Βιτόρια βρέθηκε και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με τη γυναίκα και τη μητέρα του. Ο ισχυρός άνδρας του “τριφυλλιού” ήταν γουρλής, μιας κι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος δυσκολεύεται μακριά από την έδρα του, πανηγύρισε την τέταρτο διπλό του στη διοργάνωση.

Η αμυντική προσήλωση του Παναθηναϊκού στο πρώτο δεκάλεπτο βοήθησε τους “πράσινους” να πραγματοποιήσουν ένα… ονειρικό ξεκίνημα. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας περιόρισαν στους 6 πόντους την Μπασκόνια σε αυτό το διάστημα, με τους Βάσκους να μην μπορούν να βρουν λύσεις από τα 6.75 (0/6 τρίποντα στο α’ δεκ.), τη στιγμή που “πράσιν”» δημιουργία, ριμπάουντ και inside game εκτόξευαν τη διαφορά για το “τριφύλλι”.

Με τον Καλάθη να δίνει ρυθμό και να “βγάζει” συνεργασίες με Σίνγκλετον (7π.) και Γκιστ (7π.) κοντά στο καλάθι, ο Παναθηναϊκός σήκωσε γρήγορα κεφάλι στο σκορ και στο 6΄ ο φωτεινός πίνακας έγραψε το 4-14. Όταν μάλιστα μπήκαν στην… εξίσωση και οι “τρίποντες-βόμβες” των Σινγλετον και Γκάμπριελ οι «πράσινοι» ξέφυγαν εκτόξευσαν τη διαφορά στους 18 πόντους (6-24 στο 10΄). Στο πρώτο πεντάλεπτο της δεύτερης περιόδου και με τον Καλάθη στον πάγκο για ανάσες ο Παναθηναϊκός υστέρησε στην κυκλοφορία της μπάλας και με τους Λάρκιν, Χάνγκα να βρίσκουν ρυθμό στην επίθεση οι Βάσκοι απάντησαν με επιμέρους σκορ 12-5 για να μειώσουν στο 15΄ στο -11 (18-29). Ο Πασκουάλ επανέφερε στο παρκέ τον Καλάθη και ο Παναθηναϊκός «έδεσε» και πάλι σε άμυνα και επίθεση, περιόρισε την κυκλοφορία της μπάλας των γηπεδούχων, και απάντησε με δικό του επιμέρους σκορ 3-8, για να πάρει το δρόμο προς τα αποδυτήρια με διαφορά ασφαλείας (+16, 21-37).

Με τον Καλάθη να συνεχίζει να δίνει ρεσιτάλ δημιουργίας και τους Φελντέιν, Σίνγλετον να ευστοχούν σε back to back τρίποντα ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν… αγχώθηκε στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, αλλά κατάφερε στο 25΄ να ξεφύγει ακόμη και με +22 (25-47). Κάποια λάθη βοήθησαν τους Βάσκους να τρέξουν ένα επιμέρους σκορ 12-4 και να μειώσουν σε 37-51, αλλά ο Γκάμπριελ ήταν εκεί για να γράψει στην εκπνοή το +17 (37-54) από τα 6.75.

Στον…επίλογο της αναμέτρησης η παραγωγικότητα του Παναθηναϊκού έκανε… φτερά (έμεινε στους 4 πόντους μέχρι το 35΄), τα λάθη έδιναν και… έπαιρναν με αποκορύφωμα το αντιαθλητικό του Γκιστ στον Ντιόπ και οι Βάσκοι πλησίασαν με απειλητικές διαθέσεις στο -8 (48-56). Ο Τζέιμς έδωσε ανάσες (4 σερί πόντοι), ενώ ο Φελντέιν από τα 6.75 χάρισε στην ομάδα του και πάλι διψήφια διαφορά (52-63 στο 37΄). Ο Αμερικανός γκανρτ με 2/2 βολές κράτησε το +10, αλλά νέα λάθη, αυτή τη φορά από τον Φελντέιν, έφεραν την ομάδα του Σίτο Αλόνσο και πάλι σε απόσταση αναπνοής (61-67, 39΄). Γκιστ και Καλάθης προσέφεραν επιθετικά (63-70), ο Λάρκιν αστόχησε σε κομβικό λέι απ και ο Σίνγκλετον με 2/2 βολές σφράγισε τη νίκη του Παναθηναϊκού.

Τα δεκάλεπτα: 6-24, 21-37, 37-54, 63-72.
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (Αλόνσο): Λάρκιν 7 (1), Βόιτμαν 12, Χανγκά 13, Μπουμπουά, Μπλάζιτς, Ντιόπ 7, Τίγι 2, Λαπροβίτολα 5 (1), Σενγκέλια 6, Μπάντιντζερ 11 (1), Λουζ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 18 (2 τρ., 8 ρ.), Νίκολς 2, Ρίβερς, Τζέιμς 11 (1), Παππάς 4, Φελντέιν 8 (2), Γκιστ 11 (1), Γκάμπριελ 6 (2), Μπουρούσης 4, Καλάθης 8 (6 ρ., 8 ασ., 2 κλ.).

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε