Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μπιτσαξής: “Υπάρχουν…σκιές, αλλά ας μην προδικάζουμε τίποτα”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού τόνισε ότι δεν θα πρέπει να βγάλει κανείς συμπεράσματα, από τη στιγμή που η έρευνα για τα “ύποπτα” ματς είναι σε εξέλιξη. “Τίποτα δεν μπαίνει κάτω από το χαλί”, υπογράμμισε.

Ο Πάνος Μπιτσαξής μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Sentra 103,3”, για το θέμα των ημερών με τα “ύποπτα” και τόνισε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση οι προσημειωμένοι αγώνες και ο παράνομος στοιχηματισμός, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν φοβάται να βάλει τα “χέρια του στην φωτία”.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πάνου Μπιτσαξή:

«Να μην προδικάζουμε τίποτα. Υπάρχουν αυτή την στιγμή πράγματι “σκιές” μεγάλες, οι οποίες θα πρέπει να διαλυθούν, κυρίως από την κατεύθυνση του συντεταγμένου ποδοσφαίρου, το οποίο αν θέλει να επιβιώσει από αυτές τις “σκιές”, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να τις διαλύσει και να οργανώσει τη δραστηριότητά του σε μία υγιή βάση. Φυσικά χωρίς να βγάζουμε έξω τις ευθύνες της Πολιτείας», τόνισε αρχικά ο γ.γ.Α. και συνέχισε: «Υπάρχουν 39 παιχνίδια τα οποία σταδιακώς έχει αποστείλει η UEFA με διάφορους βαθμούς υπόνοιας. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι και τα 39 θα αποδειχθεί ότι είναι διεφθαρμένα ή ύποπτα. Οπωσδήποτε όμως είναι μία βαριά “σκιά” και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Δεν ξέρω αν θα καταλήξει η έρευνα σε συμπεράσματα ή σε φορολογικά και ποινικά θέματα. Εγώ ένα ξέρω, ότι εμείς δεν διστάσαμε και τα χέρια μας να βάλουμε στην φωτιά και να ανοίξουμε αυτό το ζήτημα. Έχει ζητηθεί από την Εισαγγελία η ποινική διερεύνηση του θέματος».

Στη συνέχεια ο Πάνος Μπιτσαξής υπογράμμισε:
«Η υπηρεσία ειδικών έλεγχων συνεχίζει με πολύ εντατικούς ρυθμούς προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του επαγγελματικού αθλητισμού και των οικονομικών του αθλητισμού. Δεν είναι όμως μόνο η ΓΓΑ, είναι και η ΕΠΟ που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Επειδή εγώ δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες ή να παραμυθιάζω τον κόσμο δεν είναι ένα εύκολο θέμα ο παράνομος στοιχηματισμός και οι προσημειωμένοι αγώνες. Επομένως υπάρχει ένα πεδίο δύσκολα εξιχνιάσιμης εγκληματικότητας. Το ζήτημα είναι ότι εμείς το ψάχνουμε, ενώ πριν από εμάς υπήρχε ένα “πέπλο σιωπής”. Τώρα δεν υπάρχει “πέπλο σιωπής”, υπάρχει κάθε μέρα η πεποίθηση ότι τα πάντα ερευνώνται και δεν μπαίνει τίποτα κάτι κάτω από το χαλί».

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί καθυστέρησης αποστολής του φακέλου από την ΕΠΟ, ο κ. Μπιτσαξής είπε:
«Δεν αποδίδω ιδιαίτερη σημασία, είναι υπερβολικά τα γραφόμενα. Έχουν διαβιβαστεί στην εισαγγελία με τρεις μηνυτήριες αναφορές, τον Δεκέμβριο του 2009, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2010, συνολικά 24 παιχνίδια. Αυτά ονομάστηκαν στην δημοσιογραφική γλώσσα ως φάκελοι, αλλά στην πραγματικότητα έρχνονταν σταδιακά. Έτσι συγκεντρώθηκε λοιπόν ένας αριθμός παιχνιδιών στην ΕΠΟ το καλοκαίρι, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Μουντιάλ. Επιπλέον υπάρχει και ένα θέμα νομικής μελέτης, γιατί δεν κάνεις απλή διαβίβαση ενός θέματος στην Εισαγγελία. Η διαβίβαση προς την Εισαγγελία και η υποβολή μίας μηνυτήριας αναφοράς είναι πολύ σοβαρή ενέργεια. Γίνεται λοιπόν και μία νομική ανάλυση των φακέλων, δεν σημαίνει ότι κάθε χαρτί που παίρνεις το στέλνεις στην Εισαγγελία. Κοιτάς αν έχει σοβαρότητα και αν αυτό το χαρτί συνιστά απλή ένδειξη τέλεσης εγκλήματος για να το στείλεις στην Εισαγγελία».

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι: «… όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Ο τελευταίος άνθρωπος που θα προδικάσει το αποτέλεσμα μίας εν εξέλιξη έρευνας θα είμαι εγώ. Η έρευνα αυτή είναι πολύπτυχη, αφορά πολλούς τομείς, όπως προσυνεννοημένα παιχνίδια και θέματα φορολογικά. Τα φορολογικά δεν είναι τόσο “άχρωμα” όσο κάποιος πιστεύει. Οι έρευνες είναι πολύπτυχες και καμιά φορά οι φορολογικές συνέπειες μπορεί να είναι και σοβαρότερες από τις ποινικές».

Οσον αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ποδοσφαίρου, ο Πάνος Μπιτσαξής εκτίμησε ότι:
«… με τις εισαγγελικές παρεμβάσεις αποκαθίσταται η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Η αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου βάλλεται κυρίως από τους ίδιους τους παράγοντες. Αυτό είναι σημαντικό ζήτημα για το ίδιο το ποδόσφαιρο. Η ΓΓΑ δεν ασχολείται μόνο με το ποδόσφαιρο, διότι υπάρχει και ο υπόλοιπος ελληνικός αθλητισμός τον οποίο δεν βαρύνουν αυτές οι “σκιές” και αποδεικνύει καθημερινά ότι στέκεται όρθιος σε πολλά επίπεδα. Πριν λίγες ημέρες είδαμε τρεις κωπηλάτες μας να γυρνούν με μετάλλιο, σημαντικότατη διάκριση για τον ελληνικό αθλητισμό. Επομένως η υπερδιόγκωση αυτών των φαινομένων ότι ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός σχετίζεται με φαινόμενα παράνομου στοιχηματισμού αγώνων ή φαινομένων διαφθοράς αδικεί το συνολικό εθνικό αθλητικό γίγνεσθαι».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε