Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μπουμσόνγκ: Ο ανθρωπος που έλυσε την “εξίσωση” της ζωής

Ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ δεν είναι ένας συνηθισμένος ποδοσφαιριστής. Πρόκειται για μια μαθηματική διάνοια με φιλανθρωπική δραστηριότητα, που “ταξιδεύει” με κλασική μουσική.

Σε ηλικία 15 ετών αναγκάστηκε να φύγει από το Καμερούν, μαζί με την μητέρα του και τους 5 μικρότερους αδελφούς του και να μεταναστεύσουν στη Γαλλία, όταν το εργοστάσιο στο οποίο εργαζόταν ο πατέρας του έβαλε “λουκέτο”. “Όταν απολύθηκε ο πατέρας μου μπήκα στον κόσμο των μεγάλων. Εκείνη η μέρα άλλαξε τη ζωή μου. Όλα κατέρρευσαν στην οικογένεια μου και έγινα άντρας”, είχε πεί σε συνέντευξη του στην Αγγλία, πριν απο 4 χρόνια.

Η φτώχεια που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια ήταν σκληρή, για τον Μπουμσόνγκ. “Κοιμόμουν στο ίδιο δωμάτιο με τα αδέλφια μου και η μητέρα μου στο σαλόνι”, είχε αποκαλύψει. “Σύντομα έχασα την παιδική μου αθωότητα, γιατί έπρεπε να βοηθάω τη μητέρα μου κάνοντας δουλειές που θα έκανε ένας μεγάλος. Έγινα πιο σκληρός”.

Η μητερα του Μπουμσόνγκ με τους αδελφούς του, Γιανίκ και Ισαάκ.

“Προδότης”…ή προδομένος;

Όταν ήταν 12 ετών, απορρίφθηκε από ακαδημία ποδοσφαίρου στο Καμερούν, από την οποία αργότερα βγήκαν μεγάλα “αστέρια”, όπως ο Γκέρεμι. Απογοητευμένος στράφηκε…για παρηγοριά στο βόλεϋ. Άλλωστε ήταν οικογενειακό τους, καθώς τόσο η μητέρα του, όσο και ο πατέρας του είχαν αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα βόλεϋ της χώρας. “Πάντα ήξερα ότι θα επέστρεφα στο ποδόσφαιρο”, λέει ο 31χρονος.

Στη Γαλλία, το ταλέντο του αναγνωρίστηκε. Λόγω ύψους(1,91μ) τον προσέγγισε η ομάδα μπάσκετ Αντίμπ, αλλά απέρριψε την πρόταση και πήγε στην ερασιτεχνική ομάδα Palaiseau, από την οποία “ξεπήδησε” λίγα χρόνια αργότερα ο Τιερί Ανρί, με τον οποίο ο Μπουμσόνγκ διατηρεί φιλικές σχέσεις.

Η Εθνική Γαλλίας ήρθε το 2003 και τότε χαρακτηρίστηκε “προδότης” από τους Καμερουνέζους…από τους οποίους είχε προδοθεί στα παιδικά του χρόνια.

Απάντηση με… φιλανθρωπία!

Ο Μπουμσόνγκ δεν άφησε ποτέ την απόρριψη να τον γεμίσει με πίκρα. Η απάντηση του ήρθε όταν δημιούργησε το φιλανθρωπικό ίδρυμα ADNA, με το οποίο βοηθά τους φτωχούς και ανήμπορους στην επαρχία Λιτοράλ του Καμερούν.

Πάνω από όλα η μόρφωση.

Το ταλέντο του μπορεί να του άφηνε υποσχέσεις για πολλά χρήματα, αλλά ο ίδιος δεν άφησε τα πράγματα στην τύχη τους. Παράλληλα με το ποδόσφαιρο δούλευε σε εργοστάσιο και φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Χάβρης. Μάλιστα, πολλές φορές έφευγε από την προετοιμασία της ομάδας του για να μην χάσει τις εξεταστικές του. Ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ πέρα από τα ποδοσφαιρικά του βραβεία, έχει κρεμασμένο σε τοίχο του σπιτιού του, το πτυχίο του στα μαθηματικά. “Έχω περάσει από δύσκολες και φτωχές ημέρες και πάντα πίστευα ότι η μόρφωση είναι εφόδιο”, λέει.

Οικογενειακές στιγμές υπό τους ήχους κλασικής μουσικής!

Η οικογένεια είναι το παν. Το έμαθε από πολύ μικρός και πάντα ήθελε να έχει την δική του. Ο Μπουμσόνγκ γνώρισε την Ζιλιέτ πριν από 10 χρόνια, όταν αγωνιζόταν στην Οσέρ και μαζί της έχει αποκτήσει 3 παιδιά.

Όταν έχει ελεύθερο χρόνο επιδιώκει να τον περνάει με την οικογένεια του, να ακούει κλασική μουσική, ενώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον για βιβλία ιστορίας.
Ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ με τη σύζυγο του, Ζιλιέτ

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, ένας διανοούμενος έρχεται στην Παιανία για να δώσει λύσεις, όχι σε μαθηματικά προβλήματα, αλλά στα μετόπισθεν του Παναθηναϊκού.

“Ανακοίνωσε” Μπουμσόνγκ ο Νιόπλιας

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε