Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Μοράις “ήθελε πάντα να έλθει στην Ελλάδα”

Ο Μοράις “ήθελε πάντα να έλθει στην Ελλάδα”

«Είχα βάλει… στόχο την Ελλάδα», είπε ο Ζοσέ Μοράις εννοώντας ότι ήθελε να δουλέψει στην πατρίδα μας.

Ο Ζοσέ Μοράις μιλώντας στο match programe για το σημερινό ματς με τον Πανιώνιο τόνισε ότι ήθελε να δουλέψε στην Ελλάδα για να δουλέψει, ενώ ανέφερε πως θέλει και μπορεί να ξανακάνει πρωταθλήτρια την ΑΕΚ.

Η συνέντευξή του στο match programme

«Είχα βάλει… στόχο την Ελλάδα»!

Για τον Ζοζέ Μοράις η ΑΕΚ -από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το ενδιαφέρον της- αποτέλεσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοίχημα. Έναν στόχο να αναλάβει την τεχνική της ηγεσία, που ο ίδιος μας αποκάλυψε, ότι υπήρχε στο μυαλό του εδώ και καιρό! Η Ελλάδα δεν του προέκυψε ξαφνικά και για αυτό δεν έφτασε απροετοίμαστος.

Το έπος του 2004 το οποίο έζησε από κοντά και παρακολούθησε από κοντά, η επιτυχημένη διαδρομή του Φερνάντο Σάντος στη χώρα μας και κυρίως στη νέα του ομάδα, το όνομα και οι φιλοδοξίες της ΑΕΚ, τα όσα συνάντησε από τις πρώτες του ώρες στα γραφεία της νέας του ομάδας, όλα αυτά υπήρχαν ακόμα στο μυαλό του, όταν μιλήσαμε μαζί του πολύ λίγα λεπτά μετά την υπογραφή στο συμβόλαιό του.

«Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω αλλά η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό μου είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον! Και όχι μόνο βεβαίως γιατί πρόκειται για μία υπέροχη χώρα! Αλλά και για το ποδόσφαιρό της! Έζησα μέσα από το γήπεδο την επιτυχία στο Euro του 2004. Είναι κάτι που μου είχε προξενήσει εντύπωση, όχι μόνο ως κάτι που χαρακτηρίστηκε θαύμα, αλλά και ως ποδοσφαιρικό επίτευγμα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είχα πάντα ενδιαφέρον για να δουλέψω εδώ» ήταν οι πρώτες κουβέντες που μας είπε, μόλις είχε τελειώσει με τα συνηθισμένα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες συστάσεις για την προπονητική του οντότητα έχουν ως αναφορά το πρόσωπο του Ζοζέ Μουρίνιο. Όπως είναι γεγονός ότι τον έχει επηρεάσει απόλυτα η συνεργασία μαζί του σε Πόρτο, Ιντερ, Ρεάλ Μαδρίτης και Τσέλσι. Δεν είναι και λίγο πράγμα να σε εμπιστεύεται επί πολλά συναπτά έτη ένας από τους κορυφαίους προπονητές του πλανήτη. Εστω και αν ο ίδιος δεν το χρησιμοποιεί ως διαβατήριο, αφού δείχνει να γνωρίζει καλύτερα από εμάς ότι στην ΑΕΚ καλείται να δώσει τα διαπιστευτήριά του ως πρώτος προπονητής. «Η καριέρα μου είναι πλέον αυτόνομη»!

«ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ»

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα για τον Ζοζέ Μοράις την περασμένη Τρίτη. Από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο, μετά από λίγο για την τελική συμφωνία στα γραφεία της ΠΑΕ, οι υπογραφές, η ανακοίνωση της συμφωνίας του και αμέσως δουλειά σε συνεργασία με τον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς για όλα τα ανοιχτά μέτωπα της νέας του ομάδας!

Μπήκε μέρα στα νέα γραφεία της ΑΕΚ στο Μαρούσι τα οποία τον εντυπωσίασαν και λίγο έλλειψε να φύγει μεσάνυχτα προετοιμάζοντας την πρεμιέρα του στα Σπάτα για την πρώτη του προπόνηση. Τα αντιμετώπισε όλα με παραδειγματική ηρεμία και με μία απίστευτη σιγουριά στον εαυτό του, χωρίς να βγάζει το παραμικρό ίχνος αλαζονείας.


Έδειχνε να θέλει να μάθει με τη μία όλες τις ιδιαιτερότητες μίας νέας δουλειάς που φάνηκε από την πρώτη στιγμή να την αντιμετωπίζει ως τεράστια πρόκληση στο δρόμο για την κορυφή ως πρώτος προπονητής και όχι στο πλευρό του Ζοζέ Μουρίνιο από το οποίο έφυγε όταν ολοκλήρωσαν μαζί την τελευταία τους αποστολή στον πάγκο της Τσέλσι.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι έδειξε να περιμένει την καχυποψία για την έλλειψη εμπειριών σε υψηλό επίπεδο ως πρώτος προπονητής. Από την πρώτη στιγμή έδειξε αποφασισμένος να δουλέψει για να κερδίσει τις αμφιβολίες βγάζοντας αυτοπεποίθηση με τεράστιο ρεαλισμό. Την νέα του ομάδα, πάντως, την έχει ήδη παρακολουθήσει σε όλα τα εφετινά παιχνίδια της αφού το να διαβάζει μία ομάδα αποτελεί το λόγο για τον οποίο ο Μουρίνιο τον έχει χαρακτηρίσει «ποδοσφαιρικό εγκέφαλο».

Το πρώτο πράγμα που τον ρωτήσαμε ήταν ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις που έκανε, όταν άκουσε για πρώτη φορά την πρόταση από την ΑΕΚ και το ενδεχόμενο να δουλέψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Για να μας απαντήσει με ηρεμία ότι για εκείνον ήταν κάτι σαν… πεπρωμένο!

«Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά είναι πολύς καιρός από τότε που άρχισα να παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα ποδοσφαιρικά πράγματα στη χώρα σας, εκτός του ότι την λατρεύω πολύ σαν χώρα. Θα σας πάω πίσω στο 2004 και στη μεγάλη επιτυχία της χώρας σας στο Euro που έγινε στην Πορτογαλία. Δεν είναι ότι παρακολούθησα τα πάντα από κοντά, ούτε η μεγάλη έκπληξη, αλλά η πρώτη μου στην ουσία γνωριμία με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω γιατί, αλλά από τότε είχα πάντα ενδιαφέρον και την επιθυμία να δουλέψω εδώ. Ήταν και η παρουσία του Φερνάντο Σάντος για πολλά συνεχόμενα χρόνια στην Ελλάδα, είναι και αυτό που μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον. Η επιτυχία του στη χώρα σας και κυρίως στον πάγκο της ΑΕΚ. Και από εκεί και πέρα δεν μου ήταν άγνωστη η νέα μου ομάδα. Πρόκειται για σύλλογο που είναι γνωστός και απολαμβάνει σεβασμού ως μία σημαντική ευρωπαϊκή ομάδα με υψηλές φιλοδοξίες και μεγάλες επιτυχίες κατά το παρελθόν. Μία ομάδα με φανατικούς οπαδούς, μία ομάδα που θέλει να επιστρέψει στην κορυφή, μία ομάδα που σου δίνει όλα τα εχέγγυα για να δουλέψεις. Όλα αυτά είναι στο μυαλό μου από την πρώτη στιγμή που έμαθα το ενδεχόμενο να αναλάβω την ομάδα. Δεν είναι και λίγα» μας είπε γελώντας χωρίς την παραμικρή διάθεση να ωραιοποιήσει καταστάσεις.

«Και από εκεί και πέρα καταλαβαίνετε ότι για εμένα η ΑΕΚ δεν αποτελεί μόνο πρόκληση για την προπονητική μου καριέρα και για όλα όσα έχω θέσει ως προσωπικούς στόχους. Ταυτόχρονα η ΑΕΚ αποτελεί για εμένα τεράστια ευθύνη και είμαι από τους ανθρώπους που τους αρέσει να εκπληρώνουν μέχρι το τέλος τις ευθύνες που αναλαμβάνουν. Μπροστά μου από εδώ και πέρα υπάρχει μόνο δουλειά. Είναι πολλά αυτά που με περιμένουν πλέον» πρόσθεσε ο Πορτογάλος προπονητής, ένα 24ωρο πριν πέσει στη… φωτιά με απόλυτη επίγνωση για την αποστολή του, αλλά και με περίσσευμα ψυχραιμίας.

«Είμαι άνθρωπος που συνεχώς ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο και ειδικά στην Ευρώπη. Και η ελληνική είναι μία από τις ευρωπαϊκές λίγκες. Είμαι ενήμερος για το τι συμβαίνει στην ΑΕΚ, παρακολουθούσα τους αγώνες, ξέρω για την ομάδα, όμως ποτέ δεν ξέρεις αρκετά, αν δεν αρχίσεις να δουλεύεις μαζί της. Περιμένω λοιπόν να αρχίσω δουλειά και να μπω για τα καλά μέσα στην ομάδα. Όσα είδα απ’ έξω, μου προκάλεσαν θετικές εντυπώσεις και ελπίζω αυτές οι εντυπώσεις να είναι σωστές» ήταν μία από τις πρώτες του ατάκες μετά τη συμφωνία του με την ΑΕΚ και ενώ σήμερα ετοιμάζεται να καθίσει για πρώτη φορά στον πάγκο της.

Το πρώτο που ξεκαθάρισε ο Ζοζέ Μοράις στα συζητήσεις του με τη διοίκηση της ΑΕΚ ήταν η… μάχη που πρέπει να δοθεί μέσα στα αποδυτήρια. Το δόγμα του είναι ότι «ο σεβασμός δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται» και αυτό που πιστεύει είναι ότι οι μάχες κερδίζονται όταν όλοι είναι ενωμένοι: «Όταν είμαστε όλοι μαζί, δεν είναι τίποτα αδύνατο. Η ομάδα έχει πολλά χρόνια να πάρει πρωτάθλημα και ο στόχος όλων είναι να την ξανακάνουμε πρωταθλήτρια. Πιστεύω σε όλους τους ανθρώπους του συλλόγου, πιστεύω στους οπαδούς και δεν είναι τίποτα αδύνατο, αν είμαστε ενωμένοι» ανέλυσε το πιστεύω του.

Ο Πορτογάλος προπονητής, που αποτέλεσε για πολλά χρόνια το δεξί χέρι του Ζοζέ Μουρίνιο σε κορυφαία ευρωπαϊκά club, ετοιμάζεται για μία ακόμα πρόκληση σε ένα καινούργιο περιβάλλον από τα πολλά που έχει βιώσει στη διάρκεια της λίαν ενδιαφέρουσας ποδοσφαιρικής του διαδρομής.

Ένα ακόμα ταξίδι ξεκινά για τον Ζοζέ Μοράις. Ο ίδιος το περιμένει ως το καλύτερο της μέχρι σήμερα καριέρας του. Η συνέχεια στο γήπεδο!

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε