Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ο ΠΣΑΤ καταδικάζει την επίθεση στον Τσαλτίδη

Ο ΠΣΑΤ καταδικάζει την επίθεση στον Τσαλτίδη

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την εισβολή οπαδών του Άρη στα δημοσιογραφικά θεωρεία του “Κλ. Βικελίδης” στον αγώνα με τον Πλατανιά και την επίθεση στον δημοσιογράφο, Χρύσανθο Τσαλτίδη, εξέδωσε ο ΠΣΑΤ.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) καταδικάζει και ταυτόχρονα καταγγέλλει την εισβολή οπαδών του Αρη στα δημοσιογραφικά θεωρεία του «Κλεάνθης Βικελίδης» και την επίθεση στο συνάδελφο Χρύσανθο Τσαλτίδη, μέλος του Συνδέσμου και της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) στη διάρκεια του αγώνα Αρης-Πλατανιάς. Η εισβολή και η επίθεση στο συνάδελφο, έγινε στη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου με αποτέλεσμα να διακοπεί η μετάδοση στον ραδιοφωνικό σταθμό «Libero» που εργάζεται ο Χρύσανθος Τσαλτίδης, του οποίου η περιπέτεια δεν τέλειωσε εκεί, αφού παρέμεινε εγκλωβισμένος στο γήπεδο υπό τις απειλές οπαδών και με σοβαρό κίνδυνο για τη σωματική του ακεραιότητα για αρκετή ώρα μετά τη λήξη του αγώνα και τελικά φυγαδεύτηκε με την παρέμβαση της αστυνομίας.

Είναι προφανές ότι οι πρακτικές των τραμπούκων που έχουν παρεισφρήσει στο χώρο του ποδοσφαίρου δεν θα καταφέρουν να φιμώσουν την ελευθεροτυπία, ούτε να τρομοκρατήσουν τους αθλητικούς συντάκτες.

Είναι ξεκάθαρο ότι άμεσα οι φορείς που εμπλέκονται στο χώρο του ποδοσφαίρου οφείλουν να συνεργαστούν ώστε να αποβάλλουν από τις τάξεις του αθλήματος άτομα που καταφεύγουν σε τραμπούκικες πρακτικές και που δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα και θέση στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Είναι ακόμη προφανές ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα πρέπει να μένουν ατιμώρητες. Για το λόγο αυτό ο ΠΣΑΤ –σε συνεργασία και με την ΕΣΗΕΜΘ- προσφεύγουν σε όλες τις αρμόδιες αρχές και να ζητήσουν την παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για την επίθεση στο συνάδελφο, αλλά και για την εισβολή οπαδών στα δημοσιογραφικά θεωρεία που είναι χώρος εργασίας των εκπροσώπων του Τύπου.

Σε αυτή, μάλιστα, την περίπτωση, οι δράστες δεν ήταν άγνωστοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, όπως συνέβη σε προηγούμενες επιθέσεις κατά αθλητικών συντακτών, αλλά έκαναν ότι έκαναν και έδρασαν ως χούλιγκαν σε κοινή θέα και άρα είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός τους και η σύλληψή τους προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Για μια ακόμη φορά καλούμε τη διοργανώτρια αρχή Super League να εφαρμόσει (ως οφείλει) αυστηρά όλες τις σχετικές διατάξεις, ασφαλούς προσέλευσης, εργασίας και αποχώρησης των αθλητικών συντακτών από τα γήπεδα όλης της χώρας. Οι γηπεδούχες ΠΑΕ καλούνται επίσης να θωρακίσουν σε κάθε αγωνιστική τους χώρους υπηρεσιών τύπου ως έχουν υποχρέωση.

Ανακοίνωση για την επίθεση που δέχθηκε ο συνάδελφος, εξέδωσε και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καταδικάζει την άνανδρη επίθεση, που δέχθηκε ο δημοσιογράφος Χρύσανθος Τσαλτίδης, κατά την διάρκεια του αγώνα Άρης-Πλατανιάς Χανίων, την ώρα που ασκούσε τα καθήκοντά του με αποτέλεσμα να διακοπεί η ραδιοφωνική μετάδοση του σταθμού στον οποίο εργάζεται.

Τα κρούσματα βίας κατά αθλητικών συντακτών διαρκώς αυξάνονται στην Ελλάδα, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να κινητοποιήσει επιτέλους όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, καθώς και την πολιτεία, η οποία θα πρέπει να αναζητήσει όχι μόνον τους φυσικούς αυτουργούς αυτών των επιθέσεων αλλά και τους ηθικούς. Τέτοιου είδους επιθέσεις αποτελούν ευθύ πλήγμα κατά της δημοσιογραφίας αλλά και της ελευθεροτυπίας.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το νόμο, κάθε αθλητικός φορέας φέρει την ευθύνη για την ασφάλεια των δημοσιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στους οποίους οφείλει να παρέχει κάθε διευκόλυνση.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προστατευθεί ο δημοσιογραφικός κόσμος από ανάλογες τακτικές και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους εμπλέκονται σε παρόμοια περιστατικά βίας».

Τέλος καλούμε τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να πράξουν τα δέοντα γιατί τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα βίας κατά αθλητικών συντακτών εγκυμονούν καταστάσεις που πολύ πιθανόν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε