Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Πογέτ: Εξηγεί γιατί έφυγε απ’την ΑΕΚ και συμβουλεύει τον Μελισσανίδη

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Ο Γκουστάβο Πογέτ αν και βρίσκεται πολύ μακριά από την Ελλάδα, παραμένει καλά ενημερωμένος για την ΑΕΚ και το ελληνικό πρωτάθλημα. Μίλησε στη NOVA και σχολίασε την επερχόμενη κόντρα της Ενωσης με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο και όχι μόνο.

Ο Ουρουγουαανός κόουτς από την Κίνα, όπου βρίσκεται ως προπονητής της “Σανγκάη Σενχούα” περιέγραψε πόσο διαφορετικό είναι το κινεζικό πρωτάθλημα, τόνισε ότι δεν του έγινε πρόταση να μείνει στην ΑΕΚ και είπε ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης θα αποδείξει ότι θέλει να προοδεύσει κι άλλο η ομάδα αν κρατήσει τον Αραούχο. Το γεγονός ότι δεν ενισχυόταν η Ενωση -όπως τόνισε- ήταν ένας ακόμη λόγος που δεν ήθελε να μείνει στο “τιμόνι” της. 

Διαβάστε τη συνέντευξη του Γκουστάβο Πογέτ.

“Εδώ στην Κίνα τα πράγματα βελτιώνονται αργά. Είναι εντελώς διαφορετικά, δεν είναι καλύτερα ή χειρότερα, απλώς είναι διαφορετικά. Κάποια πράγματα είναι πολύ απλά για να προσαρμοστείς και κάποια άλλα πιο δύσκολα για να τα κατανοήσεις. Οι άνθρωποι δεν είναι λατίνοι, άρα έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής. Ο πληθυσμός είναι πάρα πολύ μεγάλος, μιλάμε για 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι και παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον τους για το ποδόσφαιρο δεν είναι το ίδιο με την Ευρώπη, λόγω του πληθυσμού τα γήπεδα γεμίζουν. Προσπαθούν να κάνουν σημαντικότερο σπορ το ποδόσφαιρο, επιχειρούν να το βάλουν στα σχολεία και μ’ αυτό τον τρόπο θέλουν να κάνουν πιο ισχυρή την Εθνική του ομάδα. Διαφορές υπάρχουν. Μέρα με τη μέρα είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο κόσμος το ποδόσφαιρο. Η σημαντικότητα των προπονήσεων, των αγώνων και των ταξιδιών.  Ορισμένα ταξίδια διαρκούν μια ολόκληρη μέρα, αλλάζουμε αεροδρόμια, 2-3 ώρες πτήσεις. Μπορείς να προπονηθείς στο γήπεδο που θα αγωνιστείς εκτός έδρας, όπως γίνεται και στα διεθνή παιχνίδια. Υπάρχει ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών που είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Οι περισσότερες ομάδες όπως και η δική μου έχουν τεράστιο ρόστερ. Εμείς για παράδειγμα έχουμε 32 ποδοσφαιριστές στην ομάδα. Αν είναι όλοι υγιείς είναι δύσκολο να κάνεις προπόνηση. Αν είχαμε 23-24 παίκτες θα μας έδινε την ευκαιρία να προπονηθούμε καλύτερα. Νομίζω ότι οι καλοί Κινέζοι ποδοσφαιριστές είναι άνω των 26-27 ετών. 

Η Ομοσπονδία προσπαθεί να αναδείξει νέους ποδοσφαιριστές, γι’ αυτό και υπάρχει ένας κανονισμός που σε κάθε ματς πρέπει να βρίσκεται στην ενδεκάδα τουλάχιστον ένας παίκτης κάτω των 23 ετών. Προσπαθούν να βγάλουν νέους παίκτες, γιατί η τελευταία καλή ποδοσφαιρική γενιά τους ήταν πριν από αρκετά χρόνια”.

Ποιος είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι σπουδαίοι παίκτες από την Ευρώπη, επιλέγουν να παίξουν στην Κίνα; Είναι μόνο τα χρήματα ο λόγος;

“Πριν από πέντε χρόνια οι παίκτες από την Ευρώπη πήγαιναν στην Κίνα αποκλειστικά λόγω των χρημάτων. Τώρα για παράδειγμα ήρθε εδώ ο Όσκαρ, ένας παίκτης 25 ετών, πολύ νέος ή και ο Όσκαρ Μαρτίνες, ένας Κολομβιανός 23 ετών. Είναι λίγο διαφορετικά. Δεν έρχεσαι στην Κίνα και «εξαφανίζεσαι». Το μεγαλύτερο παράδειγμα είναι ο Παουλίνιο. Παίζει εδώ τα τελευταία 2,5 χρόνια, καλείται στην Εθνική ομάδα της χώρας του και μάλιστα πέτυχε χατ τρικ κόντρα στην Εθνική της πατρίδας μου”.

Πως είναι να προπονείς έναν ποδοσφαιριστή της κλάσης του Κάρλος Τέβες; 

“Είναι εκπληκτικός. Μπορώ να σας πω πάρα πολλά πράγματα γι’ αυτόν. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Ένας πολύ καλός Κινέζος ποδοσφαιριστής, ο Σάο εκτελούσε τα κόρνερ πριν έρθει εδώ ο Κάρλος. Όταν ήρθε ο Τέβες και ανέλαβε να εκτελεί εκείνος τα κόρνερ στην προπόνηση, είπα στον Σάο να εκτελέσει κι εκείνος και μου απάντησε ότι είναι προτιμότερο να δω πως το κάνει ο Τέβες. Ο τρόπος που το κάνει ο Τέβες είναι εκπληκτικός. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο Τέβες εδώ. Τόσο για την ομάδα όσο και για τον κόσμο”.

Πως εξηγείτε την απόφαση του Μπράουν Ιντέγε να αφήσει τον Ολυμπιακό για να παίξει στην Κίνα;

“Δεν ήταν εύκολη απόφαση, οφείλουμε όμως να τη σεβαστούμε. Υπάρχει κάποιος λόγος για κάθε ποδοσφαιριστή, ώστε να πάρει την απόφαση να έρθει εδώ. Σίγουρα είναι τα χρήματα, η καριέρα και η στιγμή για να έρθει κάποιος στην Κίνα”.

Από τη στιγμή που φύγατε από την Ελλάδα γνωρίζετε τι συμβαίνει στην ΑΕΚ και γενικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

“Ξέρω τα πάντα από τη φετινή πορεία της ομάδας χωρίς όμως να έχω δει αγώνες της. Δεν είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω. Μιλάω με κάποιους στην Ελλάδα, με κάποιους παίκτες. Ξέρω τις αλλαγές των προπονητών, ξέρω ότι μετά από μένα έχουν περάσει ήδη τέσσερις προπονητές, αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο κι έτσι λειτουργούν τα πράγματα στην ΑΕΚ. Προσπαθώ να είμαι θετικός. Κοιτάζοντας την κατάσταση απ’ έξω μου φαίνεται ότι η ομάδα είναι ψηλά. Υπάρχουν πολλές αλλαγές και πολλά πράγματα που έχουν συμβεί.. Νομίζω πως υπάρχει συνέπεια και σίγουρα βελτίωση, αφού η ομάδα είναι στα ημιτελικά και θα παίξει με τον Ολυμπιακό στο κύπελλο. Θα είναι η στιγμή της αλήθειας για να αποδείξει η ομάδα πως αυτό που βλέπω εγώ ως βελτίωση είναι αλήθεια.

Για την κατάσταση στην ΑΕΚ μαθαίνω βέβαια και από τον Παναγιώτη Βούλγαρη, τον πρώην γυμναστή της ΑΕΚ, με τον οποίο συνεργαζόμαστε και στην Κίνα.  Συγγνώμη από τους υπόλοιπους, αλλά πιστεύω ότι ο Πάνος είναι ο καλύτερος γυμναστής. Είμαι πολύ χαρούμενος που τον έχω μαζί μου εδώ. Πολύ χαρούμενος γιατί αποδέχθηκε την πρόκληση να αφήσει έναν μεγάλο σύλλογο και να έρθει στην Κίνα για μια νέα εμπειρία. Ξέρω ότι είναι δύσκολο όταν φεύγεις από τη χώρα σου. Πόσο μάλλον όταν είσαι πολύ νέος. Έχω καταπληκτική σχέση μαζί του, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε επαγγελματικό. Είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα μου και την απόδοσή της, όπως ήταν και στην ΑΕΚ”.

 

 

Πιστεύετε ότι η ΑΕΚ μπορεί να πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά απέναντι στον Ολυμπιακό;

“Πιστεύω ότι μπορεί να προκριθεί η ΑΕΚ για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και ο άλλος επειδή πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός είναι χειρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ξέρω για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, έχασαν σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Ο κεντρικός τους μέσος πήγε στην Αγγλία, ο Ιντέγε αποχώρησε κι αυτό δείχνει ότι η ομάδα δεν είναι ίδια με πέρυσι. Θυμάμαι ότι την περσινή σεζόν είχαν πάνω από 20 ματς χωρίς ήττα. Φέτος έχουν ηττηθεί ήδη σε 4-5 παιχνίδια. Είναι ένας διαφορετικός Ολυμπιακός. Έχει σίγουρα μεγάλος πιθανότητες για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά τα ματς με την ΑΕΚ θα είναι τεστ. Νομίζω ότι η ΑΕΚ μπορεί να νικήσει και θα είναι σημαντικό κυρίως για τους ανθρώπους εκεί και τους παίκτες, όμως και ο Ολυμπιακός θέλει να αποδείξει στους φιλάθλους στην Ελλάδα και στον κόσμο ότι παραμένει η καλύτερη ομάδα”.

Ποια είναι τα συναισθήματα που τρέφετε για την ΑΕΚ, μετά τους λίγους μήνες παρουσίας σας στον πάγκο;

“Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ξέρει ο κόσμος ότι πριν έρθω είχα μια καταπληκτική προσφορά από τη Σουηδική Αραβία και την ίδια στιγμή από την Ελλάδα και την ΑΕΚ. Διάλεξα την ΑΕΚ γιατί ήθελα να κερδίζω. Δεν είχε να κάνει με τα λεφτά, δεν είχε να κάνει με το επαγγελματικό μέλλον. Ήμουν σε μια κατάσταση που χρειαζόμουν νίκες και είχα προαίσθημα ότι ήταν πιθανό να συμβεί. Η απόφασή μου ήταν σωστή, αφού ήταν φανταστικά εκεί. Κερδίσαμε πολλά παιχνίδια, αλλά είμαι λυπημένος για τον τρόπο που τελείωσε όλο αυτό. 

Κοιτάξτε τον Λουίς Ενρίκε. Είπε δημοσίως ότι θα αποχωρήσει από τη Μπαρτσελόνα και δεν απολύθηκε. Στο λόγο μου, το πρώτο μου email ήταν προς την ομάδα και ήξεραν ότι ήθελα να μείνω. Στη συνέχεια έπρεπε να γνωστοποιήσω και να ανακοινώσω τη δική μου θέση. Την αλήθεια. Το έκανα γιατί είμαι ειλικρινής. Ήμουν ο εαυτός μου σε ό, τι έχει να κάνει με την ομάδα. Αυτό δεν άρεσε στον κ. Μελισσανίδη. Καθένας από εμάς όμως είναι διαφορετικός. Έχω απόλυτο σεβασμό. 

Περίμενα για μήνες μια πρόταση, αλλά δε μου έγινε ποτέ, δεν μου πρόσφεραν τίποτα και ποτέ για να μείνω. Αυτό με απογοήτευσε γιατί νομίζω ότι το αξίζαμε, ο κόσμος ήθελε να μείνουμε και να δημιουργήσουμε κάτι πολύ ιδιαίτερο. Ήταν μια απόφαση που πήρε η ομάδα και την οποία σέβομαι. Πέρασα πολύ όμορφα και δεν ξέρω πολλά μέρη στον κόσμο που να μπορείς να ζήσεις όπως στη Γλυφάδα. Έζησα εκπληκτικά στη Γλυφάδα, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη. Ήταν υπέροχα για μένα και την οικογένειά μου. Ποιος ξέρει; Στο μέλλον ίσως επιστρέψω”.

Επειδή έχουν ακουστεί πολλά για τους λόγους που φύγατε από την ΑΕΚ, θα μας πείτε ποιος ήταν ο κυριότερος;

“Θα σας πω δύο λόγους «κλειδιά» για τους οποίους δεν έμεινα. Ο πρώτος είναι ότι δεν μου έγινε ποτέ κάποια πρόταση. Στο λόγο μου. Ούτε ένα ευρώ, ούτε 1 εκ. ευρώ. Κανένας δεν μου έκανε πρόταση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ήθελα να κερδίζω το πρωτάθλημα. Να ανταγωνιστώ τον Ολυμπιακό και να κατακτήσω το πρωτάθλημα. Για να γίνει αυτό έπρεπε να βελτιώσουμε την ομάδα. Έπρεπε να πάρουμε 2-3 παίκτες για να ενισχύσουμε περισσότερο αυτό που είχαμε δημιουργήσει τους προηγούμενους μήνες. Η κίνηση αυτή θα μας έδινε τη δυνατότητα να μειώσουμε την απόσταση απ’ τον Ολυμπιακό. Δεν είδα να γίνεται. Δεν ήταν εφικτό.

Δε μιλήσαμε ποτέ για οικονομικά. Όλοι οι παίκτες που ήταν στην ομάδα, τους οποίους είχε φέρει πέρυσι ο Μπράνκο (Μιλοβάνοβιτς) ήταν ελεύθεροι. Η ομάδα δεν είχε πληρώσει τίποτα για να τους αποκτήσει. Για να φέρεις όμως παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά πρέπει να τους αγοράσεις και μέχρι εμείς, λέω εμείς επειδή ακόμα νιώθω μέλος της ομάδας, μέχρι η ΑΕΚ ξοδέψει κάποια χρήματα για να φέρει ποδοσφαιριστές που θα είναι στη σωστή ηλικία της καριέρας τους και με τη σωστή νοοτροπία, να έρθουν στην Ελλάδα για να κάνουν τη διαφορά, θα είναι πολύ δύσκολο… 

Θα φέρω ένα παράδειγμα. Τον επιθετικό που έχει έρθει τώρα από την Λας Πάλμας, τον Σέρχιο Αραούχο, μπορεί η ΑΕΚ να τον αγοράσει; Γιατί αυτός θα κάνει τη διαφορά. Είναι άλλη μια ευκαιρία για τον κ. Μελισσανίδη να αποδείξει αν πραγματικά θέλει να κρατήσει αυτό τον παίκτη και να κάνει την ΑΕΚ καλύτερη την επόμενη χρονιά. Αυτές τις αποφάσεις τις παίρνει μόνο η διοίκηση. Οι υπόλοιποι πρέπει απλώς να τις αποδεχόμαστε. Για να δείξει η ΑΕΚ ότι μεγαλώνει, πρέπει την επόμενη χρονιά, αφού φέτος είναι πολύ δύσκολο, να είναι ανταγωνιστική για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αυτός είναι ο σημαντικότερος στόχος”.

Έχετε μετανιώσει για τον τρόπο που φύγατε από την ΑΕΚ;

“Όχι, εγώ ως άνθρωπος είμαι πολύ τυχερός γιατί μπορώ να διαλέξω τον τρόπο που ζω και ο τρόπος που διάλεξα να ζήσω με την οικογένειά μου είναι ειλικρινής. Μπορώ να λέω την αλήθεια και να κάνω το σωστό για μένα την οικογένειά μου. Αυτό που πρώτα έκανα με εχεμύθεια προς την ομάδα, μέσω mail, ήταν να την ενημερώσω ότι θα τελειώσει η σεζόν, θα προσπαθήσω να κερδίσω στους ημιτελικούς κυπέλλου, να προκριθούμε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ μέσω των πλέι οφ, αλλά μετά θα έφευγα. Αυτό ήταν κάτι που ο σύλλογος δεν μπορούσε να το αποδεχθεί. 

Πήρα μια απόφαση να φύγω όταν το ήθελα. Νομίζω ότι δεν είναι θέμα του κόσμου να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για μένα. Αποδείξαμε με τους συνεργάτες μου ποιοι είμαστε και πιστεύω ότι ξεκάθαρα αξίζαμε μια πρόταση από την ΑΕΚ. Χωρίς καμία αμφιβολία αξίζαμε μια πρόταση. Ξέρεις πως γίνεται. Μου κάνεις μια πρόταση, δεν μου αρέσει, σου απαντάω όχι ή διαπραγματευόμαστε. Αλλά αν δε γίνει πρόταση δεν μπορείς να διαπραγματευτείς. Υπάρχει και κάτι άλλο που θα ήταν καλό να ξεκαθαρίσω. Αν κάποιος πιστεύει ότι ζητήσαμε 4 εκατομμύρια ευρώ, ζει στη …Disneyland και όχι σ’ αυτό τον κόσμο”.

“ΜΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΩ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ”

Θα θέλατε να επιστρέψετε στην Ελλάδα; Είτε ως προπονητής της ΑΕΚ είτε σε κάποια άλλη ομάδα;

“Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δεν κλείνω ποτέ καμία πόρτα. Γνωρίζω καλά ποιος είμαι. Γνωρίζω καλά τι μπορώ να κάνω. Γνωρίζω αρκετούς παίκτες που είναι ακόμα εκεί, όπως και άλλους ανθρώπους που δουλέψαμε μαζί και ήταν φανταστικοί. Μπορώ να δώσω πολλά παραδείγματα. Έδωσα τα πάντα, είχα ξεχωριστές στιγμές όπως τα τρία ντέρμπι τα οποία θα τα θυμάμαι για πάντα. Κόντρα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ μέσα σε έναν μήνα. 

Το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι δεν έμεινα για να κατακτήσω το κύπελλο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκεί στην Ελλάδα, όπου έζησα για 7-8 μήνες. Φύγαμε με έναν τρόπο που έμοιαζε σαν να είναι από την …πίσω πόρτα και ήταν κάτι που δεν ήθελα. Είναι κάτι σαν την ταινία «Terminator». Θα επιστρέψουμε. Θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα γιατί ήταν πολύ όμορφα για μένα εκεί”.

Ο Παναγιώτης Βούλγαρης  που τον ακολούθησε στην Κίνα μίλησε για τη συνεργασία του με τον Πογέτ και για την ΑΕΚ:
“Η πρόταση όπως έχω ξαναπεί έγινε μέσα σ’ ένα πρωί. Ο Γκας μου έστειλε μήνυμα και μου ζήτησε να μιλήσουμε. Μιλήσαμε, είδαμε μαζί κάποια πράγματα, ενημέρωσα τους ανθρώπους της ΑΕΚ, αναλύσαμε τα πάντα και πήρα την απόφαση να έρθω. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να είσαι μακριά απ’ τη χώρα σου, αλλά έτσι είναι η δουλειά. Αν θες να κάνεις κάτι διαφορετικό, κάτι ξεχωριστό, αν θες να τεστάρεις τον εαυτό σου, να δεις τις δυνάμεις σου πρέπει να ρισκάρεις και να πάρεις κάποιες αποφάσεις. Έχω μια πολύ καλή συνεργασία με τον Γκας. Τον ευχαριστώ που με επέλεξε, τον ευχαριστώ που μ’ εμπιστεύεται. Έχουμε καλύτερη συνεργασία απ’ ότι στην πρώτη μας θητεία στην ΑΕΚ. Τώρα έχουμε γνωριστεί καλύτερα και δουλεύουμε καλύτερα. Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία η κουλτούρα της Κίνας, αλλά και η συνεργασία μου με τον Γκας. Ευχαριστώ πολύ τη διοίκηση της ΑΕΚ, τον πρόεδρο, τον κ. Μπάγεβιτς, τον κ. Δημητριάδη και όλους όσοι συνεργάστηκα στην ΑΕΚ. Δεν είναι ό, τι πιο εύκολο να αρχίζεις σε μια ομάδα και να αποχωρείς, αλλά επειδή με στήριξαν στην απόφασή μου, θέλω να τους ευχαριστήσω όπως βέβαια και την οικογένειά μου που είναι πάντα δίπλα μου”.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε