Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Στογιάκοβιτς αναλύει τη ζωή και την καριέρα του

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Ο Πέτζα που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το καλοκαίρι απάντησε σε ερωτήσεις φιλάθλων και αποκάλυψε τα μυστικά του.

Ο Στογιάκοβιτς φιλοξενήθηκε στο Sport24 και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του έθεσαν οι φίλαθλοι. Δεν δίστασε να αποκαλύψει ακόμη και τον τρόπο που “έριξε” τη γυναίκα του, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν σκέφτεται στην παρούσα φάση να ασχοληθεί με την ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

 
Ποια είναι η ομάδα της καρδιάς σου;
 
“Είναι φυσιολογική η απάντηση! Στον ΠΑΟΚ ωρίμασα ως παίκτης και στην πόλη της Θεσσαλονίκης ως άνθρωπος. Με προετοίμασε για το μεγάλο βήμα που έκανα στην Αμερική. Το εκτιμώ πολύ και σέβομαι και την ομάδα και την πόλη”.
 
Πέτζα θα ασχοληθείς με την ΚΑΕ ΠΑΟΚ;
 
“Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον, για έναν συγκεκριμένο λόγο. Προτεραιότητα για μένα έχει η οικογένεια κι αυτή τη στιγμή ζούμε στην Αμερική. Θα ήθελα κάποια στιγμή να ασχοληθώ με το μπάσκετ. Αλλά δεν ξέρω ακόμα με ποιον τρόπο και από ποια θέση. Ελπίζω όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ αλλά και για τις άλλες ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα να βρεθεί μια λύση και να επανέλθει μια ισορροπία”.
 
Ποιος είναι ο ολοκληρωμένος παίκτης της γενιάς σου;
 
“Θα έλεγα ότι ο πιο ολοκληρωμένος παίκτης της γενιάς μου είναι ο Κόμπι Μπράιαντ. Έχει σημαδέψει αυτά τα χρόνια ως σημαία του ΝΒΑ. Ήταν ο ηγέτης της νέας γενιάς μετά την αποχώρηση του Μάικλ Τζόρνταν. Αυτή είναι η γνώμη μου”
 
Τι είχε το Ντάλας που δεν είχε το Σακραμέντο και κατακτήσατε το δαχτυλίδι;
 
“Είχε πιο πολύ τύχη. Όπως και στην προηγούμενη ερώτηση, δεν μπορείς να συγκρίνεις τις δύο ομάδες. Ίσως ο Νοβίτσκι να ήταν -ως πρώτο βιολί- πιο προετοιμασμένος για τα μεγάλα πράγματα. Αυτή ήταν η διαφορά”.
 
Πες μας για τον άνθρωπο Νοβίτσκι;
 
“Ο Νοβίτσκι είναι ένας πολύ απλός άνθρωπος. Αφοσιωμένος στον αθλητικό και συγκεκριμένα στο μπάσκετ. Ένα πράγμα που έχω καταλάβει τους μήνες που ήμουν συμπαίκτης του, είναι ότι όχι μόνο στο γήπεδο -αλλά και έξω από αυτό- αφοσιώνεται στο μπάσκετ και προσπαθεί πολύ. Αυτό τον ξεχώρισε”.
 
Ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχε στην καριέρα του;
 
“Όσο για τον καλύτερο συμπαίκτη που είχα στην καριέρα μου; Θα έλεγα τον Βλάντε Ντίβατς, για ένα συγκεκριμένο λόγο: είναι συμπατριώτης μου και με βοήθησε πολύ στην αρχή της καριέρας μου. Δούλεψε η χημεία μας μες στο γήπεδο και γίναμε πολύ στενοί φίλοι εκτός γηπέδου και τηρούμε αυτή τη φιλία μέχρι τώρα”.
 
Τζόρνταν ή Κόμπε;
 
“Να απαντήσω και στην ερώτηση για τον Τζόρνταν και τον Κόμπι… Πάντα ένας παίκτης που τελειώνει την καριέρα του θα έλεγα ότι το όνομα του μετράει με κάποιο τρόπο περισσότερο… Θα έλεγα ότι ο Κόμπι θα είναι ότι πιο κοντινό θα υπάρξει μετά τον Τζόρνταν σε ταλέντο, αλλά και στη δυνατότητα που έχει να πάρει ανά πάσα στιγμή το παιχνίδι πάνω του”.
 
Για τη συμμετοχή του στο All Star Game το 2003;
 
“Ναι ήμουν παρών στο All-Star toy 2003. Ήταν η 2η συμμετοχή μου σε All-Star. Ήταν ένα από αυτά που θα μείνουν στην ιστορία. Αν το θυμάται ο κ. Νίκος ο Τζόρνταν είχε βάλει το τελευταίο καλάθι, αλλά η Δύση το ισοφάρισε κι έτσι δεν μπόρεσε να τελειώσει την καριέρα του όπως έγινε στο Σικάγο με το σουτ στη Γιούτα. Η γνωριμία μου πάντως ήταν συγκλονιστική όταν τον συνάντησα στους Ουίζαρντς”.
 
Για τον ιδιοκτήτη των Μάβερικς;
 
“Ναι ήμουν παρών στο All-Star toy 2003. Ήταν η 2η συμμετοχή μου σε All-Star. Ήταν ένα από αυτά που θα μείνουν στην ιστορία. Αν το θυμάται ο κ. Νίκος ο Τζόρνταν είχε βάλει το τελευταίο καλάθι, αλλά η Δύση το ισοφάρισε κι έτσι δεν μπόρεσε να τελειώσει την καριέρα του όπως έγινε στο Σικάγο με το σουτ στη Γιούτα. Η γνωριμία μου πάντως ήταν συγκλονιστική όταν τον συνάντησα στους Ουίζαρντς”.
 
Πόσα σουτ έκανε την ημέρα;
 
“Από τα 14 μέχρι τα 25 έκανα πάντα πάνω από 500. Αλλά 500 εύστοχα! Προπόνηση! Επανάληψη. Ακούγεται απλό, αλλά αυτή είναι η ουσία. Γιατί μεγάλωσα σε μια χώρα που έδινε μεγάλη σημασία στις μικρές ηλικίες στα βασικά: στο σουτ, στην πάσα. Μας έλεγαν ότι για να μάθεις κάτι πρέπει να το κάνεις 1.000 φορές. Δεν θα ξυπνήσεις ξαφνικά και να ξέρεις να σουτάρεις.
 
Ένας αθλητής, ειδικά ο μπασκετμπολίστας, όταν σταματάει την καριέρα του πιο πολύ σκέφτεται τα πράγματα που δεν έκανε. Εννοείται ότι είμαι περήφανος για την καριέρα μου, αλλά σκέφτομαι τι δεν έχω κάνει καλά. Και τι θα μπορούσα να έχω κάνει καλύτερα. Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις τώρα που σταμάτησα το μπάσκετ”.
 
Για το buzzer beater με τον Ολυμπιακό;
 
“Το θυμάμαι ως μια κίνηση δικιά μου. Δεν μπορώ να πω ότι ήξερα ότι θα το βάλω. Απλά στο προηγούμενο παιχνίδι της σειράς στο ΣΕΦ θα μπορούσα να σουτάρω, αλλά αποφάσισα τότε να δώσω πάσα. Κι είχα πει μέσα μου ότι ως ο καλύτερος παίκτης της ομάδας ότι έπρεπε να πάρω τη φάση πάνω μου. Σημασία έχει ότι ο καλύτερα προετοιμασμένος παίκτης έχει περισσότερες πιθανότητες να το βάλει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίζει ρόλο κι η τύχη”.
 
Αν οι Έλληνες παίκτες έχουν θέση στο NBA;
 
“Για την ερώτηση του Γιάννη: είναι μια ερώτηση που πρέπει να τεθεί συγκεκριμένα και ξεχωριστά σε κάθε αθλητή που έχει επιθυμία να κάνει κάτι ξεχωριστό στην καριέρα του, να βάζει δηλαδή καινούργιος στόχους. Δεν έχει να κάνει δηλαδή με τη νοοτροπία ή τη χώρα προέλευσης. Έχει σημασία ο χαρακτήρας”.
 
Τις διαφορές στο ευρωπαϊκό και αμερικάνικο τρόπο παιχνιδιού;
 
“Εννοείται ότι το επίπεδο είναι εντελώς διαφορετικό. Οι πρώτες εντυπώσεις που είχα εγώ, είναι ότι το παιχνίδι είναι πιο γρήγορο κι οι παίκτες είναι καλύτεροι αθλητές. Ότι το παιχνίδι βασίζεται περισσότερο σε ατομικές προσπάθειες, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε ταλαντούχους παίκτες να ξεχωρίζουν. Δεν φρενάρεται η δημιουργικότητα των παικτών από τους προπονητές”.
 
O καλύτερος παίκτης στον κόσμο;
 
“Ο Τζέιμς είναι για μένα ο καλύτερος παίκτης του κόσμου. Οι δυνατότητες του είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτά που δείχνει σε κάποια παιχνίδια στα οποία έχει δεχτεί κριτική. Είναι για μένα ο καλύτερος παίκτης, αλλά πάλι εξαρτάται από αυτόν. Οι μεγάλοι παίκτες κρίνονται από τις λεπτομέρειες κι η δική του καριέρα θα κριθεί από τα παιχνίδια που θα πάρει πάνω του και τα δαχτυλίδια που θα κατακτήσει”.
 
Η γνώμη του για τον Διαμαντίδη και τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους;
 
“Τον Διαμαντίδη τον είχα γνωρίσει όταν ήταν έφηβος στον Ηρακλή. Από τότε φαινόταν ότι θα τα καταφέρει. Έχει σημαδεύσει την πορεία του Παναθηναϊκού κι είναι ένας παίκτης που ξεχωρίζει στην Ευρώπη. Με τον Σαρούνας ήμασταν συμπαίκτες στην Ιντιάνα. Είναι κλασικός Ευρωπαίος πλέι-μέικερ, μου θυμίζει πολύ τον Σάσα Τζόρτζεβιτς κι από τον τρόπο παιχνιδιού του κι από τον τρόπο που καθοδηγεί την ομάδα. Έχει αποδείξει, όπως κι ο Διαμαντίδης, ότι είναι νικητής”.
 
Αληθεύει ότι ο ΠΑΟΚ έπαιζε σύστημα σταυρό;
 
“Χάχα, το είχα ακούσει τότε που έπαιζα στον ΠΑΟΚ. Την είχαν βγάλει οι… πρώην συμπαίκτες μου στον ΠΑΟΚ, ότι ο Σβι Σερφ ήθελε να παίρνω τη μπάλα στην κορυφή και μετά όλοι οι άλλι να ανοίγουν και να κάνουν τον σταυρό τους”.
 
Γιατί το νούμερο 16;
 
“Στον ΠΑΟΚ και στον Ερυθρό Αστέρα φορούσα το 8. Όταν πήγα στο ΝΒΑ πίστευα ότι θα χρειαστώ διπλή προσπάθεια για αυτό και πρόσθεσα άλλο ένα 8άρι. Ήταν ένα νούμερο διαφορετικό, περίεργο. Δεν το είχαν πολλοί όταν πήγα το ’98”.
 
Καλύτερος αμυντικός που έχει αντιμετωπίσει;
 
“Δεν θα ξεχώριζα έναν παίκτη ως τον καλύτερο αμυντικό, αλλά μια ομάδα. Το Σαν Αντόνιο! Οι Σπερς μου είχαν δημιουργήσει τα περισσότερα προβλήματα. Ο αμυντικός μπορεί να ξεχωρίσει μόνο αν παίζει σε μια καλή αμυντική ομάδα. Και συνήθως οι αμυντικοί είναι αυτοί που είναι “περιορισμένοι” σαν παίκτες. Έχουν δηλαδή μόνο αυτό το ρόλο, όπως ο Μπρους Μπόουεν”.
 
Σε ποια ομάδα του ΝΒΑ θα πήγαινες;
 
“Τώρα; Τώρα έχω γεράσει πια! Νομίζω ότι είναι πια αργά για αυτές τις σκέψεις. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Είμαι από τους ανθρώπους -κι έτσι ήμουν ως παίκτης- που είναι πιστοί και αφοσιωμένοι. Έτσι ήμουν στις ομάδες που έπαιζα. Δεν νομίζω ότι “the grass is greener on the other side”.
 
Η άποψη του για τον Ντέρεκ Ρόουζ;
 
“Για μένα ο Ντέρικ Ρόουζ είναι ο καλύτερος πλέι-μέικερ στο ΝΒΑ. Παλιά έλεγαν το ίδιο για τον Κρις Πολ και τον Ντερόν Ουίλιαμς. Πλέον σε αυτή τη θέση τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη θέση παίζουν ο Ρόουζ κι ο Ουέστμπρουκ. Ξεχωρίζω τον Ρόουζ γιατί είναι πιο ελεγχόμενος στις κινήσεις του. Ο Ουέστμπρουκ, νομίζω ότι δεν έχει ωριμάσει για τη θέση του κι αυτό πιστεύω ότι θα παίξει ρόλο στα πλέι-οφ. Ο Ρόουζ είναι στο ίδιο επίπεδο με τον Τζέιμς”.
 
Ποιους θεωρεί τους 5 κορυφαίους σουτέρ όλων των εποχών στο ΝΒΑ;
 
“Θα έλεγα πρώτα τον Ρέι Άλεν. Ο Λάρι Μπερντ, ο Ρέτζι Μίλερ, ο Γκλεν Ράις κι ο Ντελ Κέρι”.
 
Κινείται επιχειρηματικά στη Θεσσαλονίκη. Για δήμαρχος κάποια στιγμή το σκέφτεται;
 
“Όχι δεν το σκέφτομαι… Απλή η απάντηση”.
 
Ποια ομάδα θα πάει στον τελικό του ΝΒΑ;
 
“Πιστεύω από τη Δύση η Οκλαχόμα. Από την Ανατολή θα έλεγα ή το Μαϊάμι ή το Σικάγο, εξαρτάται βέβαια από το πόσο υγιής θα είναι οι Μπουλς”.
 
Σακραμέντο, Νεα Ορλεανη, Ιντιάνα, Τορόντο ή Ντάλας. Ποιά πόλη προτιμάς;
 
“Το Σακραμέντο ήταν η πρώτη πόλη που συνάντησα. Έμεινα εκεί 8 χρόνια. Δεν ήξερα τότε για κάποια καλύτερη πόλη ή για κάποια καλύτερη ομάδα. Πέρασα πάρα πολύ ωραία κι έχω δημιουργήσει πολλές φιλίες. Ακόμα πηγαίνω εκεί. Η ζωή της Αμερικής δεν συγκρίνεται με τη ζωή στην Ευρώπη για έναν ξένο”.
 
Σκέφτηκες ποτέ να γυρίσεις στην Ελλάδα; Είχες πρόταση;
 
“Δεν ασχολήθηκα ποτέ. Υπήρχαν κάποιες φήμες, αλλά δεν ξέρω για ποιο λόγο και πως βγήκαν στην επιφάνεια. Από τη στιγμή που σταθεροποιήθηκα στο ΝΒΑ δεν σκέφτηκα ποτέ την επιστροφή στην Ευρώπη. Από το 2000 είχα μια σταθερή πορεία, ένα σημαντικό ρόλο και πίστευα ότι το ΝΒΑ είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο. Ακόμη το πιστεύω, δηλαδή”.
 
Για τον Ντιρκ Νοβίτσκι;
 
“Ναι είναι πάρα πολύ απλός άνθρωπος. Πολύ μαζεμένος και κλειστός χαρακτήρας. Όπως είχα πει στην προηγούμενη απάντηση είναι πολύ αφοσιωμένος και θα έλεγα ότι είναι ένας από τους Ευρωπαίους που θα πρέπει τα νέα παιδιά να αντιγράψουν”!
 
Γιατί σταμάτησες από την Εθνική;
 
“Δεν υπήρχε επαφή! Απλά έτσι μπορώ να το πω. Η Ομοσπονδία της Σερβίας, από τότε που ξεκίνησα, πάντα ήταν μες στην αναστάτωση. Δεν υπήρχε ηρεμία για το ποιος θα είναι πρόεδρος ή ποιος θα είναι προπονητής. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπήρχε επικοινωνία με τους παίκτες. Δεν υπήρχε κάποια διαφωνία ή κάτι άλλο. Απλά δεν υπήρχε επαφή. Κι αυτό είναι άσχημο για τους παίκτες που από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει την επιθυμία να παίξουν για τη Σερβία.
 
Προσωπικά λυπάμαι πάρα πολύ που λειτούργησα πιο πολύ σαν πεισματάρης, παρά σαν μια λογική σκέψη να εκμεταλλευτώ τα καλύτερα χρόνια της καριέρας μου. Τώρα που είμαι 8-9 χρόνια μεγαλύτερος το γνωρίζω”.
 
Ντούντα ή Ζέλικο;
 
“Δεν θα μπορούσα να τους ξεχωρίσω. Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος ήταν προπονητές μου για μεγάλο διάστημα. Κι οι δύο έχουν κάνει σπουδαία πράγματα στην καριέρα τους. Είναι μια συζήτηση περισσότερο για τους φιλάθλους. Τους εκτιμώ και τους δύο ως προπονητές”.
 
Έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τα BBQ των Αμερικανών ή τελικά νομίζουν ότι ξέρουν να ψήνουν;
 
“Πιστεύω ότι εγώ είμαι ο καλύτερος ψήστης! Όσο για τη διαφορά Αμερικής-Ευρώπης στο ψήσιμο, η απάντηση εξαρτάται από τον άνθρωπο. Κάθε κουζίνα είναι διαφορετική. Ως Σέρβος που έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, προτιμώ αυτή την κουζίνα. Αλλά, nothing like american ribs”!
 
Μετάνιωσες που σταμάτησες φέτος την καριέρα σου;
 
“Δεν το έχω μετανιώσει. Το έλεγα και στους φίλους μου και στην οικογένεια μου ότι όταν δεν μπορέσω να είμαι στο επίπεδο που έχω συνηθίσει να είμαι θα σταματήσω. Τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα λόγω των τραυματισμών που είχα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η προετοιμασία για τους αγώνες: να καταφέρνω να είμαι έτοιμος για τα ματς. Στο τέλος δεν το άντεξα ούτε σωματικά, ούτε πνευματικά”.
 
Ποιος είναι ο καλύτερος τίτλος;
 
“Κάθε τίτλος είναι ξεχωριστός. Θα γυρίσω πίσω σε μια άλλη απάντηση. Πάλι λέω ότι εγώ προσωπικά δεν σκέφτομαι τόσο πολύ αυτές τις επιτυχίες. Πιο πολύ σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να έχω πιο πολλές επιτυχίες. Ποιες χρονιές θα μπορούσα να έχω κάνει καλύτερο. Να είχα παίξει με την Εθνική το 2004 και το 2005. Να μπορούσα να έχω κάνει περισσότερα”.
 
Για την σειρά με τους Λέικερς και τη διαιτησία;
 
“Σαν αθλητής δεν είμαι τέτοιας νοοτροπίας. Δεν κατηγορώ ποτέ τους διαιτητές για εκείνη τη σειρά με τους Λέικερς. Είχαμε σαν ομάδα την ευκαιρία κι εγώ προσωπικά είχα αυτή την ευκαιρία να πάρουμε την πρόκριση. Γκρεμίστηκε τότε ο κόσμος από κάτω μας. Είναι αλήθεια ότι το σκεφτόμαστε ακόμη μέχρι σήμερα. Προχωρήσαμε στην καριέρα μας, αλλά δεν καταφέραμε ποτέ να βρεθούμε για διάφορους λόγους (όπως οι τραυματισμοί) να επιστρέψουμε σαν ομάδα στο ίδιο επίπεδο”.
 
Ο Αντρέι θα παίξει στον ΠΑΟΚ όταν μεγαλώσει; Ταιριάζει πολύ το “Stojakovic” στην ασπρόμαυρη.
 
“Ο γιος μου είναι 7.5 χρονών και είναι πολύ φανατικός οπαδός του ΛεΜπρόν Τζέιμς και του Ντουέιν Ουέιντ. Παρότι τους είχαμε κερδίσει πέρσι στους τελικούς, πιστεύω ότι μέσα του υποστήριζε τους Χιτ. Είναι λογικό γιατί βρίσκεται σε ένα σπίτι που μιλάει συνέχεια για μπάσκετ. Μακάρι, μακάρι. Το ελπίζω”.
 
O καλύτερος προπονητής του ΝΒΑ;
 
“Εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος έχει συνηθίσει την απάντηση, αλλά πιστεύω ότι τη διαφορά στο ΝΒΑ κάνει ο Πόποβιτς στο Σαν Αντόνιο. Όταν το όνομα του βγαίνει στην επιφάνεια όλοι ξέρουμε ότι είναι καλός προπονητής κι ότι έχει κερδίσει τέσσερα πρωταθλήματα. Αλλά είναι σημαντικό το πως καταφέρνει να ξεπερνά τόσα προβλήματα, τόσους τραυματισμούς, αλλά και την ηλικία της ομάδας και να διατηρεί την ομάδα του μες στις 5-6 καλύτερες του ΝΒΑ”.
 
Ποιος Έλληνας παίκτης θα μπορούσε να κάνει καριέρα στο NBA, και πως αντιμετώπισαν οι Αμερικανοί την ήττα τους από την Εθνική το 2006 στο Μουντομπάσκετ;
 
“Εγώ πιστεύω ότι από το 2000 και μετά (το καταλαβαίνω επειδή ήμουν συμπαίκτης με τον Κρις Πολ) τρέφει σεβασμό στους Έλληνες μπασκετμπολίστες. Το κατάλαβα και όταν ήρθε ο Σπανούλης στο Χιούστον το 2007. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω παρακολουθήσει το ελληνικό πρωτάθλημα για να ξέρω ποιος από τους νεαρούς παίκτες έχει τη δυνατότητα να παίξει στο ΝΒΑ. Δεν έχω τη δυνατότητα να τους παρακολουθήσω για να ξέρω”.
 
Ποια είναι η άποψη του για τον Άντελμαν;
 
“Ο κόουτς Άντελμαν έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην καριέρα μου. Ήμασταν 8 χρόνια μαζί. Έχει μια φιλοσοφία την οποία ακολουθεί ως και τώρα. Δεν πιστεύω, πάντως, ότι παίρνει τον σεβασμό που του αξίζει”.
 
Ποιοι είναι οι big three του ΝΒΑ;
 
“Τα τρια φαβορί είναι οι Μπουλς, οι Χιτ κι οι Θάντερ. Το πρωτάθλημα νομίζω ότι θα το πάρουν οι Χιτ. Τους Λέικερς δεν μπορούμε να τους ξεγράψουμε. Έχουν στις τάξεις τους τον πιο clutch παίκτη της εποχής μου. Οι Μάβερικς όπως καταλαβαίνω είναι στη φάση να ξαναχτίσουν την ομάδα. Έχουν ταλέντο, αλλά δεν ξέρω αν μπορούν να κάνουν κάτι ξεχωριστό”.
 
Από τους λίγους παίκτες που φεύγεις από το NBA αμέσως μετά την κατάκτηση του. Πιστευεις ότι θα μπεις Hall of fame;
 
“Δεν ξέρω ποια είναι τα κριτήρια για να μπει ένας παίκτης στο Hall-of-Fame. Τελευταία ανοίγει την πόρτα του στο ΝΒΑ και περνάει ένας Ευρωπαίος. Φέτος έχω δει τη λίστα των 10 υποψηφίων από την Ευρώπη. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μια διαφορετική πιο ξεχωριστή διαδικασία. Η λίστα με τους 10 παίκτες (για φέτος) έχει ξεχειλίσει πιστεύω. Θα έπρεπε να είναι πιο κλειστό. Με θυμώνει ότι επειδή είναι αμερικάνικο οι Ευρωπαίοι δεν παίρνουν τον ίδιο σεβασμό. Κάποιος Ευρωπαίος μπορεί να έχει προσφέρει περισσότερα από έναν παίκτη που έχει 15.000 πόντους κι ήταν 3-4 φορές all-star”.
 
Παρακολουθείς άλλα αθλήματα;
 
“Ναι! Βλέπω τένις πάρα πολύ. Έχω και λόγο, επειδή υπάρχουν συμπατριώτες που πάνε πολύ καλά. Όχι μόνο ο Τζόκοβιτς. Πάντα ήμουν φαν του τένις. Από τον Ιούνιο είμαι και παίκτης του τένις! Κάνω προπόνηση κανονικά”.
 
θα ήθελες να μεγαλώσουν τα παιδιά σου, Ελλάδα (Θεσ/νίκη) ή Αμερική;
 
“Πιστεύω ότι είναι σημαντικό ειδικά για τα παιδιά που ζουν στην Αμερική και η καταγωγή τους είναι από αλλού, να γνωρίζουν τις ρίζες τους και να παίρνουν αυτές τις αξίες. Εμείς ως γονείς προσπαθούμε να τους δώσουμε την καλύτερη ζωή και να τους προετοιμάσουμε για τον σκληρό κόσμο που υπάρχει έξω”.
 
Η Αμερική κατέστρεψε την χώρα σου στο πόλεμο κι όμως εκείνη σου έδωσε την ευκαιρία μέσω NBA. Ποια είναι τα συναισθήματά σου γι’ αυτή τη χώρα;
 
“Πάντα μπορείς να ξεχωρίζεις την πολιτική μιας χώρας και τη νοοτροπία ενός λαού. Η γνώμη μου για τους Αμερικάνους πολίτες είναι ότι είναι ο πιο φιλότιμος λαός. Τα πολιτικά συμφέροντα της Αμερικής σε όλο τον κόσμο είναι κάτι που εμείς οι απλοί άνθρωποι θα το συζητάμε και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα”.
 
Με ποιον ποδοσφαιριστή θα παρομοίαζες τον εαυτό σου; Επίσης, τι ομάδα είσαι στην Σερβία;
 
“Με τον Στάνκοβιτς! Στη Σερβία υποστηρίζω τον Ερυθρό Αστέρα”.
 
Τι πιστεύεις ότι λείπει από τη σημερινή εθνική Σερβίας;
 
“Πιστεύω ότι οι παίκτες αυτή τη στιγμή, από ότι έχω παρακολουθήσει τους τελευταίους μήνες και μαθαίνω από τους φίλους μου που είναι παράγοντες στην ομάδα, δεν στερούνται ταλέντου. Πιστεύω ότι στην πορεία αυτοί οι παίκτες χάνονται. Πρέπει να δούμε τι φταίει. Φταίνε οι γονείς, οι ατζέντηδες, οι προπονητές, οι ίδιοι οι παίκτες;”.
 
Τι μουσική ακούει ο ίδιος; Τι ακούν οι (πρώην) συμπαίκτες του;
 
“Επειδή ήμουν τόσα χρόνια στην Αμερική και να μην ήθελα να ακούσω, άκουγα… Η απάντηση είναι το κλασικό ραπ. Ο 2Pac ακόμα ζει!”.
 
H γνώμη σου για τον Κουφό;
 
“Πιστεύω ότι έχε βρεθεί σε μια ομάδα που ξέρει να τον χρησιμοποιεί και μπορεί να εκμεταλλευτεί το ταλέντο του. Το στυλ της ομάδας του ταιριάζει. Ο ρόλος που του δόθηκε”.
 
Πως “‘έριξε” την Καμηλά;
 
“Την έχω γνωρίσει στο αεροδρόμιο! Την είδα να κάθεται στην καφετέρια και την πλησίασα. Της είπα ποιος είμαι, που παίζω, τι αμάξι οδηγώ κι αυτό ήταν”.
 
Γκασόλ ή Νοβίτσκι;
 
“Κι οι δύο είναι ξεχωριστοί! Θα έλεγα ότι ο Ντιρκ είναι ο καλύτερος Ευρωπαίος όλων των εποχών στο ΝΒΑ. Κι ο Γκασόλ είναι απίστευτο ταλέντο. Είναι διαφορετικοί παίκτες. Κι οι δύο είναι φαβορί”.
 
Ποιά θεωρείς την καλύτερη Ελληνική ομάδα και γιατί;
 
“Η απάντηση είναι φυσιολογική. Ως ουδέτερος μπορώ να πω ότι τα τελευταία 15 χρόνια ο Παναθηναϊκός έχει κάνει την πιο σταθερή πορεία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μπορούμε να πούμε ότι είναι η καλύτερη ομάδα της τελευταίας 10ετίας”.
 
Τα παιχνίδια της regular season πολλές φορές φαίνονται αδιάφορα έτσι είναι ή οι ομάδες τα βλέπουν σαν προπόνηση για τα play off; Λογικά δε προλαβαίνουν να προετοιμαστούν για το κάθε ματς ξεχωριστά λόγω ταξιδιών.
 
“Δεν θα συμφωνήσω. Όντως υπάρχουν πολλά παιχνίδια. Πιστεύω ότι ένας αθλητής ή μια ομάδα δεν έχει έναν διακόπτη να λέει “τώρα είμαι χαλαρός” και “σε δέκα λεπτά θα είμαι συγκεντρωμένος και θα παίξω το καλύτερο μου μπάσκετ”. Οι καλές ομάδες έχουν μια σταθερή πορεία. Οι μικρές ομάδες έχουν αυτή τη νοοτροπία: μπορεί να κερδίσουν τους Λέικερς το Σάββατο, να πάνε στα μπουζούκια όλη τη βδομάδα και την επόμενη φορά να χάσουν από το Μιλγούοκι. Παίζει ρόλο η νοοτροπία της ομάδας. Φέρνω ως παράδειγμα τους Λέικερς, τους Σπερς, τους Μάβερικς πο τα τελευταία χρόνια έχουν σταθερά πάνω από 50 νίκες. Είναι σημαντική η σταθερότητα”.
 
Πέτροβιτς ή Πρέλεβιτς;
 
“Ο Μπάνε μέχρι κάποια χρόνια ήταν ο ηγέτης. Αλλά είναι όμως η φυσιολογική ροή του μπάσκετ. Οι αθλητές έχουν ημερομηνία λήξης. Πάντα υπάρχουν νέα και καλύτερα παιδιά και πρέπει να το αποδεχτούμε. Ο Ντράζεν τον πρόλαβα όταν ήμουν πιτσιρικάς. Ήταν ένα είδωλο της χώρας τότε. Αν είμαστε λογικοί η απάντηση είναι Ντράζεν. Ήμασταν συμπαίκτες με τον Μπάνε. Έχει κάνει σπουδαία καριέρα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη”.
 
Γιατί ήρθες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή;
 
“Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Ελλάδα επειδή το ΝΒΑ μαζί με την Αμερικάνικη Πρεσβεία και την Ελληνιική Κυβέρνηση (Υπουργείο Υγείας, Εξωτερικών , Παιδείας) κάνουν μια φιλανθρωπική προσπάθεια να δώσουν στον κόσμο να καταλάβει και να ενημερώσουμε πως μπορούμε να προστατευτούμε οι ίδιοι και τα παιδιά μας από τη σύγχρονη δουλεία.
 
Από τις έρευνες προκύπτει ότι το εμπόριο λευκής σαρκός είναι το 2ο μεγαλύτερο έγκλημα παγκοσμίως, αποφέροντας πάνω από 32 εκ. δολάρια το χρόνο! Είναι μια στατιστική που μπορούμε ως πολίτες να σταματήσουμε. Μπορούμε να ενημερωθούμε και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας. Μόνο ένας από 100.000 εγκληματίες καταδικάζονται για αυτά τα αδικήματα. Η Ελλάδα λόγω θέσης πρέπει να προστατευτεί”.
 
Ποιο είναι το μεγαλύτερο ταλέντο της Σερβίας αυτή τη στιγμή; Ο Τεόντοσιτς ας πούμε;
 
“Αυτή τη στιγμή ένα πράγμα που συζητιέται στη Σερβία είναι ότι ως χώρα εκτός από τον Τεόντοσιτς και τον Κρστιτς δεν έχει παίκτες που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες τους. Είναι απογοητευτικό. Για αυτό και θα γυρίσω στην προηγούμενη ερώτηση. Η Ομοσπονδία πρέπει να ασχοληθεί από τη βάση κι η πορεία των νέων να είναι σταθερή. Ίσως φταίει για αυτό κι η κατάσταση στη χώρα και πολλοί νεαροί παίκτες κυνηγούν τα λεφτά από νωρίς και δεν εξελίσσονται”.
 
Όντως τι πρέπει να κάνω εγώ για να ρίξω ένα μοντέλο; Να έχω λεφτά και καλό αυτοκίνητο;
 
“Εσύ καταρχήν πρέπει να ξυριστείς! Αλλά ήταν μια πλάκα αυτό που είπα πριν. Εννοείται ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όπως κάθε απλή γνωριμία, έτσι κι εγώ την Αλέκα γνωριστήκαμε μέσω φίλων”.
 
Πέτζα να σε ρωτήσω μπορείς να χρήσεις τον Μάρκο Κέσελ διάδοχό σου;
 
“Έχω ακούσει για τον Κέσελ ότι έχει καλά προσόντα και ελπίζω να έχει σωστή εξέλιξη”.
 
Πέτζα καλησπέρα, ποιο παιχνίδι(από αυτά που έχεις γνωρίσει την ήττα) από όλη την καριέρα σου θα ήθελες να σου δινόταν η ευκαιρία να ξαναπαίξεις; ένα από NBA και ένα από Ευρώπη αν μπορείς.
 
“Εύκολο! Είναι το 7ο ματς στους τελικούς της Δύσης με τους Λέικερς. Από την Ευρώπη εί ναι το 5ο ματς των τελικών με τον Παναθηναϊκό σε ένα ουδέτερο γήπεδο όμως”.
 
Ο στόχος ενός NBAer είναι το δαχτυλίδι. Οι στόχοι ενός άντρα στην ηλικία σου ποιοί είναι;
 
“Πιστεύω το να είσαι σωστός σύζυγος και σωστός πατέρας στη σημερινή εποχή είναι δύσκολο. Προσπαθώ κάθε μέρα να είμαι όλο και καλύτερος στην οικογένεια μου”.
 
Έχεις ζήσει δύσκολα χρόνια στη Σερβία. Έχεις κάτι να πεις στους Έλληνες που ζορίζονται όσο ποτέ λόγω της κρίσης;
 
“Θα έλεγα ότι είναι διαφορετικές οι συνθήκες. Ζήσαμε τον πόλεμο! Η χώρα μας διαλύθηκε λόγω πολέμου. Όλες οι χώρες που έγιναν ανεξάρτητες ζορίστηκαν στην αρχή. Ακόμα η Σερβία μετά από 20 χρόνια υποφέρει. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να πλησιάσει κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρ και πιστεύω ότι στα τελευταία χρόνια φαίνεται η διαφορά.
 
Για τους Έλληνες τι να πω; Βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Σε μένα που ζω στο εξωτερικό έρχεται μια πιο αρνητική εικόνα, ειδικά από τα ελληνικά ΜΜΕ. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουν είναι να μείνουν στάσιμοι, να μη σταθούν στο τι έφτιαξε μόνο, αλλά να κοιτάξουν μπροστά και να φέρουν την Ελλάδα εκεί που ήταν. Πάντως αυτά που δείχνουν τα ελληνικά media σε κάνουν να αναρωτιέσαι. Σε τρομάζουν… “.
 
Tζαμπάρ, Γιούινγκ, Σακ, Τhe dream
 
“Για μένα προσωπικά Ολάζουον! Γιατί ήταν ένας από τους λίγους -όπως κι ο Νοβίτσκι- που έχουν χωρίς μεγάλη βοήθεια από άλλο αστέρι καταφέρνει να κερδίσουν ένα πρωτάθλημα”.
 
Τα έχω με μία Σέρβα και συ με Ελληνίδα. Ψήνεσαι για τετράδα για καφέ;
 
“Ναι ψήνομαι. Δίνω ραντεβού από τώρα! 15 Ιουνίου αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης”.
 
Ποιά είναι φέτος η αγαπημένη σου τηλεοπτική σειρά και ποιά η καλύτερη κινηματογραφική ταινία που είδες;
 
“Αγαπημένη μου σειρά είναι το Entourage κι η καλύτερη ταινία του Tower Heist”.
 
Τι έφταιξε το 2004 και δεν έγινε το three-peat στον διαγωνισμό τριπόντων;
 
“Φταίνε τα παπούτσια μου. Χάχα. Δεν ήταν η μέρα μου. Φόρεσα, βέβαια και διαφορετικά παπούτσια από ότι είχα συνηθίσει”.
 
Η γνώμη του για τον Ντέιβιντ Στερν;
 
“Πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος κομισάριος όχι μόνο στο μπάσκετ, αλλά σε όλα τα επαγγελματικά αθλήματα στην Αμερική. Έχει καταφέρει να ανεβάσει το ΝΒΑ σε απίστευτα μεγέθη”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε