Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ομπράντοβιτς: Κορυφαίος ο Διαμαντίδης, αδερφός μου ο Ίβκοβιτς

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού μίλησε για το φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης και την συνταγή που πρέπει να ακολουθήσει η ομάδα του για να περάσει το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Αναλυτικά, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μίλησε τουρκικό δίκτυο NTV  για:

-την περσινή πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα: «Πέρυσι όλοι έβλεπαν σαν μεγάλο φαβορί την Μπαρτσελόνα. Πήγαμε να παίξουμε σε μία καυτή ατμόσφαιρα στην Ισπανία. Είπα στους παίκτες μου πως είχαν την ευκαιρία να παίξουν το καλύτερο μπάσκετ που μπορούσαν. ‘Αν έχετε ελπίδες να περάσετε την Μπαρτσελόνα, να το δούμε’, τους είπε. Μετά την ήττα μας με μικρή διαφορά στο πρώτο ματς, τους είπα πως ‘είδατε ότι μπορείτε να κερδίσετε την Μπαρτσελόνα’. Και το κατάλαβαν. Ισοφαρίσαμε 1-1 σε ένα πολύ δύσκολο ματς και φέραμε τη σειρά στο ΟΑΚΑ. ‘Τους είπα ότι αφού νικήσαμε μία φορά την Μπαρτσελόνα, μπορούμε να το επαναλάβουμε στην έδρα μας. Είχαμε πάνω από 20.000 φιλάθλους στο γήπεδο στα δύο αυτά ματς. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, γιατί η Μπαρτσελόνα είναι πολύ καλή ομάδα, αλλά τα καταφέραμε. Ήταν έκπληξη για τους άλλους, αλλά όχι για μας».

-τη φετινή πρόκριση απέναντι στη Μακάμπι: «Στο Final 4 είναι δύο τελικοί. Με τη Μακάμπι παίξαμε μία σειρά πέντε αγώνων. Όλοι απόλαυσαν τους συγκεκριμένους αγώνες ανάμεσα σε δύο ιστορικές ομάδες. Η έκβαση κρίθηκε στις λεπτομέρειες και μόνο στο πρώτο παιχνίδι υπήρχε ξεκάθαρος νικητής.

-το πώς προετοιμάζει τον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας: «Με ρωτούν πολλοί αν έχω ετοιμάσει κάποια τρικ για την ΤΣΣΚΑ. Σε όλους δίνω την ίδια απάντηση: ένας προπονητής και οι συνεργάτες του δουλεύουν πολύ πιο ενδελεχώς για ένα μοναδικό ματς. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Πέρα από το δικό μας πλάνο, πρέπει να προσαρμοστούμε στις ανάγκες του αγώνα. Η προετοιμασία δεν αρκεί πολλές φορές και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αλλάξουμε τη στρατηγική μας στη διάρκεια του ματς. Δεν το κάνει μόνο ο Παναθηναϊκός αυτό, αλλά όλες οι ομάδες».

-τον Δημήτρη Διαμαντίδη: «Πιστεύω πως ο Διαμαντίδης είναι ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ήρθε στην ομάδα πριν οκτώ χρόνια και κάθε χρόνο γινόταν καλύτερος. Για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο πρέπει να είσαι συνεχώς διψασμένος. Η ατομική δουλειά είναι πολύ σημαντική. Ο Διαμαντίδης πηγαίνει για προπόνηση κάθε πρωί. Είναι ο πραγματικός ηγέτης αυτής της ομάδας, ο αρχηγός που αναγνωρίζουν όλοι και κάνει τη δουλειά μου πιο εύκολη. Όταν έχεις έναν παίκτη σαν τον Διαμαντίδη, μπορεί να εφαρμόζει τις ιδέες σου στο παρκέ. Είναι ένας πολύ καλός και ειλικρινής άνθρωπος. Γνωρίζει τη σημασία που έχει ο ίδιος για την ομάδα και σκέφτεται πάντα τους συμπαίκτες του και την ομάδα. Αυτός είναι ο Διαμαντίδης. Ένας ξεχωριστός παίκτης, αλλά και άνθρωπος».

-την παρουσία δύο ελληνικών ομάδων στο Final 4: «Η πρόκριση του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο Final 4 έδωσε μεγάλη χαρά στους Έλληνες. Είναι σημαντικό για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα αυτή την περίοδο».

-τη σχέση του με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς: «Είμαστε κάτι παραπάνω από απλώς καλοί φίλοι. Πρώτα από όλα, τον σέβομαι σαν άνθρωπο. Είναι σαν αδερφός μου. Επίσης πλέον έχουμε οικογενειακή σχέση, αφού είναι κουμπάρος μου. Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι στον Ολυμπιακό, κατάφερε να οδηγήσει μία νεανική ομάδα στο Final 4 αλλάζοντας τον τρόπο παιχνιδιού της. Πιστεύω πως είναι μεγάλο επίτευγμα. Είμαι πολύ χαρούμενος για τον Ίβκοβιτς και την πρόκριση στο Final 4. Κι εμείς ζήσαμε ανάλογες δυσκολίες το καλοκαίρι μέχρι η οικογένεια Γιαννακόπουλου να αποφασίσει να μείνει και να συνεχίσει με ένα φυσιολογικό μπάτζετ».

-τη σχέση του με τον Δημήτρη Ιτούδη: «Αν ο Ίβκοβιτς είναι αδερφός μου, ο Ιτούδης είναι ο μικρός μου αδερφός. Έχουμε την ίδια σχέση. Συνεργαζόμαστε τα τελευταία 13 χρόνια και τον είχα γνωρίσει λίγο πριν. Πλέον είμαστε κάθε μέρα μαζί. Μερικές φορές, όταν υπάρχουν διακοπές όπως τα Χριστούγεννα, του λέω αστειευόμενος ‘είμαι χαρούμενος που δεν θα σε δω για 3-4 μέρες’. Σέβομαι πολύ τον Δημήτρη. Με βοηθά πολύ. Πριν τις προπονήσεις και τους αγώνες συζητάμε για αρκετή ώρα για τις ιδέες μας για το παιχνίδι. Από την πρώτη μέρα που αρχίσαμε τη συνεργασία μας, του είπα πως ένας βοηθός προπονητή δεν πρέπει να συμφωνεί πάντα μαζί μου, αλλά πρέπει να ακούω και τις δικές του ιδέες. Γι’ αυτό κάποιες φορές στους αγώνες μάς βλέπετε να διαφωνούμε. Δεν τσακωνόμαστε, απλώς έτσι κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα. Ο Δημήτρης είναι πλέον έτοιμος να γίνει ένας καλός προπονητής. Αν το αποφασίσει, θα τον βοηθήσω με χαρά».

-τη νευρικότητα που έχει όταν είναι στον πάγκο: «Πάντα είμαι νευρικός. Σαν άνθρωπος όχι, αλλά δεν μπορώ να παρακολουθήσω απλά έναν αγώνα. Έτσι είναι η δουλειά μου και την αγαπώ. Σαν άνθρωπος εκτός γηπέδου είμαι τελείως διαφορετικός. Έτσι είναι ο τρόπος που κάνω τη δουλειά μου και δεν μπορεί να αλλάξει. Έτσι είμαι. Αν απλώς κάθεσαι και δεν αντιδράς καθόλου, δεν είναι καλό για κανέναν και ειδικά για την ομάδα μου, τον Παναθηναϊκό».

-τη σχέση του με τον κόσμο του Παναθηναϊκού: «Η δουλειά μας δεν έχει νόημα χωρίς τους φιλάθλους. Ο δεσμός μας είναι πολύ σημαντικός. Πάντα λέω ότι όλα τα τρόπαια που έχουμε πάρει είναι ένα ‘ευχαριστώ’ για αυτούς τους ανθρώπους. Είναι διαφορετικό για τους παίκτες να παίζουν σε γεμάτο γήπεδο, το να ξέρουν πως ο κόσμος είμαι εκεί για να τους υποστηρίξει. Η σχέση με τους οπαδούς μας είναι πολύ σημαντική. Ειδικά με τη ‘Θύρα 13’. Δίνουν ξεχωριστή βοήθεια στην ομάδα».

-τα ντέρμπι των «αιωνίων»: «Το ντέρμπι Ρεάλ-Μπαρτσελόνα αφορά δύο ομάδες από διαφορετικές πόλεις. Το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός είναι ντέρμπι ανάμεσα σε δύο ομάδες στην ίδια πόλη, όπως το Φενέρμπαχτσε-Γαλατάσαραϊ. Είναι ένα μεγάλο ντέρμπι. Πρέπει πριν από κάθε ματς να ηρεμούμε τον κόσμο. Είναι απλώς ένα παιχνίδι μπάσκετ. Μερικές φορές δεν υπάρχει το καλύτερο κλίμα. Ελπίζω όλα να κυλήσουν ομαλά φέτος».

-τη συνεργασία με τον Ιμπραήμ Κουτλουάι: «Ο Ίμπο είχε έρθει στην Ελλάδα για να παίξει αρχικά στην ΑΕΚ. Τότε δεν ήταν συνηθισμένο να έρθει κάποιος παίκτης από την Τουρκία στην Ελλάδα. Γρήγορα όμως ο κόσμος τού έδειξε την αγάπη του. Τον πήραμε στον Παναθηναϊκό και χαίρομαι που έπαιξε στην ομάδα μας. Μαζί πήραμε την Ευρωλίγκα στην Μπολόνια και ήταν ένας πολύ σημαντικός παίκτης. Σαν αθλητής όλοι ξέρουν ποιος είναι, αλλά και σαν άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Είμαι πολύ χαρούμενος που παραμένουμε φίλοι και του εύχομαι τα καλύτερα».

-την Τουρκία και τις ομορφιές της: «Μου αρέσει πολύ το τουρκικό φαγητό. Η Κωνσταντινούπολη είναι ξεχωριστή πόλη για μένα, αφού πριν από 20 χρόνια κατέκτησα με την Παρτιζάν την Ευρωλίγκα σαν προπονητής. Είναι ένα πολύ όμορφο μέρος κι έχω πολλούς φίλους εκεί».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε