Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πατέρας: Έδωσα τα πάντα στον Παναθηναϊκό

ΦΩΤΟ EUROKINISSI.
ΦΩΤΟ EUROKINISSI.

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού κράτησε ακόμη μία φορά κλειστά τα χαρτιά του όμως ουσιαστικά έκανε τον απολογισμό του έργου του στα δύο χρόνια που διοίκησε την ΠΑΕ.

Ο Λέτο “ψήνει” το Σκόκο να πάει στον Παναθηναϊκό

Ο Νικόλας Πατέρας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News που κυκλοφορεί την Κυριακή και αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα παρουσία του στην προεδρία της ΠΑΕ. Τόνισε ότι αφιέρωσε τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του στον Παναθηναϊκό ενώ δεν θέλησε να αποκαλύψει τις προθέσεις του για το μέλλον.

Σε λίγες ημέρες, δηλαδή, μετά τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Τι πρόκειται να γίνει σε αυτό το συμβούλιο, το οποίο είναι καθοριστικό για το μέλλον της ομάδας
;

“Η θητεία μου λήγει τον επόμενο μήνα όπου θα φέρω στο διοικητικό συμβούλιο την εισήγηση του Αντωνίου για την επόμενη σεζόν και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι και του Δ.Σ. να αποφασίσει τι θα κάνει. Στο συμβούλιο θα κάνω κάποιες εισηγήσεις και θα δώσω απαντήσεις. Δεν έμαθα στη ζωή μου να τελώ υπό κηδεμονία κανενός, ούτε να αμφισβητούμαι για τις προθέσεις μου. Όταν μου ζητήθηκε να αναλάβω το 2008, ούτε να αγοράσω τον Παναθηναϊκό ήθελα, ούτε να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο ήθελα, ούτε μπελάδες να βάλω στο κεφάλι μου να βάλω ήθελα. Μου ζήτησαν να αναλάβω στην πιο δύσκολη εποχή για τον σύλλογο, εν μέσω εμφυλίου πολέμου, με αρνητική ψυχολογία στην ομάδα μέσα, σε κλίμα δυσπιστίας. Είχα μόλις ολοκληρώσει την πώληση του στόλου μου και ήθελα μια περίοδο ηρεμίας, για να ξαναγυρίσω στην ναυτιλία, όταν θα περνούσε η οικονομική κρίση. Αυτά τα δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό αφιέρωσα τη ζωή μου, ψυχή και σώματι, γιατί μου το ζήτησαν οι φίλοι, οι μέτοχοι της ομάδας και έβλεπα την απογοήτευση στα μάτια των φιλάθλων μας για την κατάσταση πού είχε δημιουργηθεί από τα αγωνιστικά προβλήματα, τα διοικητικά προβλήματα και το παρασκήνιο. Θεωρώ ότι έκανα καλά τη δουλειά μου στην ομάδα και θα παραμείνω κοντά της στο μέλλον και θα την βοηθήσω οπότε χρειαστεί.”

Ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα μετά από έξι χρόνια. Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι στην πορεία της ομάδας σας;

“Το πιο δύσκολο στην μάχη του πρωταθλήματος ήταν να παραμείνει η ομάδα συγκεντρωμένη στους στόχους που είχαμε θέσει εξ αρχής, να κρατηθεί η ενότητα μέσα στο διοικητικό συμβούλιο, μεταξύ των μετόχων και να κρατήσουμε τους φιλάθλους κοντά στην ομάδα παρά τα δύο – τρία αποτυχημένα αποτελέσματα στην Ευρώπη και στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.”

Ο Παναθηναϊκός διεκδικεί και το Κύπελλο. Ο στόχος ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος ή, θα επιτευχθεί και με το Κύπελλο
;

“Ο Παναθηναϊκός είναι καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί και να διεκδικεί όλους τους τίτλους. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και έχει μεγάλη ιστορία και κυνηγάει όλους του τίτλους, όπως και αυτόν του Κυπέλλου.”
 Έχετε δηλώσει ότι δεν θα συνεχίσετε στον Παναθηναϊκό αν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα, όπως η αμφισβήτηση που δέχεστε από τους άλλους μετόχους και κυρίως από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, με τον οποίο όπως έχετε παραδεχτεί δεν έχετε καλές σχέσεις, καθώς και από τον Γιαννακόπουλο. Έχετε αποφασίσει αν φύγετε ή, αν θα μείνετε;
“Δεν θα ήθελα να συζητήσω αυτό το θέμα, τουλάχιστον, στην παρούσα φάση, διότι έχουμε μπροστά μας τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος κι αν μπούμε σε μια τέτοια κουβέντα κινδυνεύουμε να αποπροσανατολιστούμε από τον στόχο μας που είναι η κατάκτηση του τροπαίου.”
 Για το θέμα της κακοδιαχείρισης που κατηγορείστε, τι απαντάτε;
“Στο Δ.Σ. του Μαρτίου οι εκπρόσωποι του Γιάννη Βαρδινογιάννη είπαν πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Όταν, όμως, υπάρχουν διαρροές για κακοδιαχείριση επί τέσσερις μήνες, ίσως και περισσότερους και δεν διαψεύδονται επίσημα από την πλευρά Βαρδινογιάννη, τότε υπάρχει πρόβλημα.”

Η πλευρά Βαρδινογιάννη αφήνει να εννοηθεί ότι διαχειριστήκατε σε δύο χρόνια 160 εκ. ευρώ. Είναι έτσι
;
“Μπήκαν στην ομάδα 63 εκ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 5 εκ. ευρώ πήγαν σε υποχρεώσεις της προηγούμενης διοίκησης και 10 εκ. ευρώ στη ΓΗΠΕΛ. Αλλά 5 εκ. ευρώ δαπανήθηκαν για τα συμβόλαιο ποδοσφαιριστών που θα έπρεπε να είχαν ανανεωθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Διαχειριστήκαμε τα υπόλοιπα που πήγαν σε μεταγραφές και σε υποχρεώσεις της ομάδας την διετία που πέρασε.”

Μεγάλη εταιρεία έχει αναλάβει την αποτίμηση της ομάδας και διενεργεί και ελέγχους στα οικονομικά. Σας ενοχλεί που γίνεται έλεγχος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός
;
“Κάθε έλεγχος σε μια εταιρεία είναι ευπρόσδεκτος και πόσο μάλλον στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στην οποία όλα τα διευθυντικά στελέχη (σ.σ. γενικός διευθυντής, εμπορικός διευθυντής, οικονομικός διευθυντής, διευθυντής ποδοσφαίρου κ.α.) έχουν προσληφθεί από τον μεγαλομέτοχο, άρα υπάρχει εμπιστοσύνη προς τα πρόσωπα τους.”

Στο συμβούλιο του Μαρτίου αποφασίσατε να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ υπάρχει και το παθητικό των 15 εκ. ευρώ. Ποια είναι η άποψη σας
;
“Στο διοικητικό συμβούλιο εξηγήσαμε ότι λόγω του ότι δεν μπορέσαμε πέρσι να μπούμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, χάσαμε έσοδα 15-20 εκ ευρώ και είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψουμε αυτή την ζημιά. Αν προκρινόμασταν δεν θα είχαμε ταμειακό έλλειμμα, θα ήταν ίσα βάρκα, ίσα νερά.”

Οι ΠΑΕ γενικά είναι κερδοφόρες ή ζημιογόνες
;
“Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι και ήταν ζημιογόνα, όπως άλλωστε η πλειοψηφία των ΠΑΕ στην Ελλάδα και όποιος βάζει λεφτά σε μια ποδοσφαιρική ομάδα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι το κάνει από αγάπη, όχι γιατί περιμένει κέρδος.”

Το μεγάλο αγκάθι των τελευταίων χρόνων είναι το θέμα του γηπέδου που ταλαιπωρεί χρόνια την ομάδα. Εκτιμάτε ότι θα είναι έτοιμο το 2012 σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που βγήκε στον αέρα; Ή έχετε άλλη γνώμη
;
“Το project είναι της θυγατρικής εταιρείας ΓΗΠΕΛ. Από τη δική μου πλευρά όταν μου ζητήθηκε βοήθησα με σκοπό να βρεθεί λύση σε συναντήσεις που έκανα με τους αρμόδιους φορείς.”

Η πλειοψηφία του κόσμου σας στηρίζει και το έδειξε έμπρακτα στον αγώνα με τον Ηρακλή. Σήκωσε υπέρ σας πανό και φώναξε το όνομά σας για την παραμονή σας στην προεδρία; Έχετε να πείτε κάτι στους οπαδούς της ομάδας
;
“Μου έδωσε δύναμη στα δύο χρόνια που βρίσκομαι στην προεδρία για να πετύχω τους στόχους που είχαμε θέσει. Θέλω να τον ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την στήριξη που μου παρείχε και για τη βοήθεια που πρόσφερε μέσα από την καταιγίδα που περάσαμε. Η ανιδιοτελής αγάπη και πίστη τους στην ομάδα και στην διοίκηση ήταν η κινητήριος δύναμη για να πετύχουμε του στόχους μας.”

Ο Παναθηναϊκός είναι από το λίγες χρονιές που δεν έχει παράπονα από τη διαιτησία
.
“Το έχω ξαναπεί ότι η διαιτησία φέτος ήταν 50-50, κάτι που δεν άρεσε στον μεγάλο μας αντίπαλο. Είδαμε όλοι φέτος ένα ισόνομο πρωτάθλημα, χωρίς να ευνοείται ή, να αδικείται η μια ή, η άλλη ομάδα. Αυτό έγινε γιατί καθαρίσαμε το παρασκήνιο. Δεν πήγαινε άλλο. Κάποιοι άνθρωποι πήγαν στα σπίτια τους και καθάρισε το ποδόσφαιρο. Το φετινό πρωτάθλημα, όπως είδατε όλοι σας κρίθηκε μια αγωνιστική πριν από το τέλος, σε αντίθεση με άλλες σεζόν που γνωρίζαμε τον πρωταθλητή από τον χειμώνα.”

Ο Νίκος Νιόπλιας συμμάζεψε τα αποδυτήρια που επί Χεν Τεν Κάτε έμοιαζαν με αποθήκη πυρομαχικών… Ο άνθρωπος αυτός άλλαξε την εικόνα της ομάδας, η οποία έπαιξε κατά διαστήματα και καλό ποδόσφαιρο και πήρε εν τέλει τον τίτλο. Ποιο βλέπετε να είναι το μέλλον του στον Παναθηναϊκό
;
“Θα κάνω εισήγηση στο συμβούλιο να μείνει. Είναι νέος προπονητής, έμαθε πολλά στο διάστημα που δούλεψε στον Παναθηναϊκό και νομίζω ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος της ομάδας και για τη νέα σεζόν. Δεν νομίζω να υπάρχει αντίρρηση από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ. Δεν έχω ακούσει, εξάλλου, αρνητικές κριτικές σε βάρος του τον τελευταίο καιρό και κυρίως από τους μετόχους. Πιστεύω ότι θα μείνει.”

Αν παραμείνετε πρόεδρος, πόσες μεταγραφές θα κάνετε και που κατά την άποψη σας πονάει η ομάδα και χρειάζεται ενίσχυση
;
“Είναι νωρίς ακόμη να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Θα περιμένουμε πρώτα τις εισηγήσεις του προπονητή και βλέπουμε. Ακόμη δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο συμβούλιο, θα ξέρουμε τις μεταγραφές;”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε