Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Πέντε νέες διώξεις και έφεση υπέρ της Παναχαϊκής!

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας θα ασκήσει σήμερα πέντε νέες διώξεις για τη υπόθεση των στημένων αγώνων σε ομάδες της Β΄και της Γ΄Εθνικής, ενώ θα καταθέσει έφεση υπέρ της Παναχαϊκής. Τι είπε για Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ανδρέα Φάκου στη “Δίκη” του ΣΚΑΙ:

– Για την υπόθεση της Παναχαϊκής: “Θα ασκήσω έφεση για την καταδικαστική απόφαση της Παναχαϊκής. Είναι πρωτάκουστο το ότι εκλήθη η ΠΑΕ από την πειθαρχική επιτροπή χωρίς να ασκήσω εγώ πειθαρχική δίωξη. Δεν δικαιούται η πειθαρχική επιτροπή να ενεργήσει από μόνης της. Υπάρχει απόλυτη ακυρότητα της απόφασης. Επίσης έγινε χρήση απαγορευμένου αποδεικτικού μέσου (σ.σ. υποκλαπείσα συνομιλία). Εδώ έχουμε πολλαπλή ακυρότητα. Δεν μπαίνω στην ουσία του σκεπτικού της απόφασης. Η απόφαση είναι άκυρη για τους νομικούς λόγους που σας ανέφερα”.
 
– Για τα “μεγάλα ψάρια” που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων: “Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αρκετές διώξεις σε ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Δεν πρέπει ποτέ να προτρέχουμε και να θέλουμε ντε και καλά αίμα και σάρκα στην αρένα, ούτε να γίνονται δίκες εξπρές, ούτε δίκες στο Γουδί όπως στο παρελθόν. Πιστεύω πως όταν το πνεύμα βρίσκεται σε έξαρση και δεν είναι καθαρό και τα συναισθήματα φλέγονται, τότε δεν βγάζεις ποτέ ασφαλή συμπεράσματα.
 
Εμείς δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν, αλλά χρειάζονται τεκμηριωμένα στοιχεία. Χρειάζονται επαρκείς αποχρώσες ενδείξεις. Κάντε υπομονή και θα δούμε. Αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχουμε παράπονο μέχρι στιγμής. Έχουμε ξεκαθαρίσει περίπου 40 περιπτώσεις. Έχουμε βγάλει 30 κατηγορητήρια. Έχουμε βγάλει διατάξεις για επτά διαιτητές. Έχουμε αποφασίσει για Καλλιθέα και Παναιτωλικό ότι δεν εμπλέκονται και δεν συντρέχει λόγος να ασκήσουμε διώξεις”.
 
– Για το Ξάνθη-Παναθηναϊκός 3-2 του 2008: “Δεν έχω πάρει ούτε ένα χαρτί γι’ αυτή την υπόθεση. Αν υπάρξει επώνυμη τεκμηριωμένη καταγγελία θα επιληφθώ. Για την αναφορά Μπιτσαξή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν γνωρίζω. Δεν μου έχει έρθει κανένα έγγραφο”.
 
– Για Μαρινάκη και Ολυμπιακό: “Έχω μελετήσει τις συνομιλίες δεκάδες φορές. Με τα στοιχεία που υπάρχουν, είναι απαραίτητο να αναμένουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκρισης για να δούμε το κατηγορητήριο. Πρέπει πρώτα να επιληφθεί ο ανακριτής. Όταν υπάρχει απλή συνέργεια, δεν είναι εύκολο να στηριχθεί κατηγορητήριο. Θα βγει μια απαλλακτική απόφαση και αν μετά προκύψουν νέα στοιχεία που θα ενισχύουν την κατηγορία, θα υπάρχει ήδη δεδικασμένο και δεν θα μπορούν να δικαστούν. Πρέπει να περιμένουμε”.
 
– Για τη δικαστική συνδρομή που έχει ζητηθεί από οκτώ χώρες: “Δεν έχουν έρθει στοιχεία. Γνωρίζω ότι ο ανακριτή, κ. Κασίμης, στο ταξίδι που έκανε προσπάθησε να επιταχύνει αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία. Σε εκείνες τις χώρες παίζονταν τα στοιχήματα. Ο ανακριτής ζήτησε επίσης άνοιγμα λογαριασμών και ήρθαν απαντήσεις από την Κύπρο. Τα έχω ζητήσει αυτά τα στοιχεία και τα περιμένω. Παράλληλα, από το ΣΔΟΕ πριν ένα μήνα μου είπαν ότι δυσκολεύονται να βρουν στοιχεία γιατί δεν έχουν την αμέριστη συμπαράσταση και την προθυμία των τραπεζών. Να ξέρετε πάντως ότι δεν κινδυνεύουν τα αδικήματα με παραγραφή. Θα κατασταλάξουμε σύντομα”.
 
– Για την πρόσφατη αποκάλυψη του Βασίλη Σαμπράκου ότι υπάρχουν επιπλέον 39.000 συνομιλίες, τις οποίες η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών αδυνατεί να απομαγνητοφωνήσει: “Εκπλήσσομαι. Νόμιζα ότι δεν υπήρχε άλλο υλικό. Πρέπει να απομαγνητοφωνηθεί το συντομότερο δυνατό. Να βρουν προσωπικό και να το κάνουν. Δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αλλιώς. Πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση”.
 
– Για τον Ηρακλή και το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ: “Ήταν εξόφθαλμα εξωπραγματική η απόφαση του Διαιτητικού για τον Ηρακλή. Δεν μπορεί να λέει ότι υπάρχει τρίτος βαθμός και ότι υπάρχει αναίρεση απόφασης της επιτροπή εφέσεων. Είναι εκτός πραγματικότητας αυτή η απόφαση. Δεν έδωσα καμία γραμμή στο δικαστήριο. Έκανα μια νομική κρίση, δεν μπήκα στην ουσία. Έχω και το δικαίωμα και την υποχρέωση. Να ξέρετε ότι η ίδια ομάδα (σ.σ. Ηρακλής) μου έπλεξε το εγκώμιο όταν άσκησα πειθαρχική δίωξη στον Αστέρα Τρίπολης”.
 
– Για τον Αστέρα Τρίπολης και τη συνομιλία Μπέου-Μπάκου που δεν ήταν στο κατηγορητήριο: “Η συνομιλία του Δημήτρη Μπάκου με τον Μπέο έχει αξιοποιηθεί και έχει αξιολογηθεί με την απόφαση της πρωτοβάθμιας. Στο κατηγορητήριο βάζω τις συνομιλίες που θεμελιώνουν την πράξη. Δεν βάζω αυτές που αφορούν προπαρασκευαστικές πράξεις ή εκφράζουν προδιάθεση”.
 
– Για τον ΟΦΗ και τις άλλες εφέσεις που θα ασκήσει: “Ο ΟΦΗ να μην έχει παράπονο. Υπήρχαν τεκμηριωμένοι και σαφείς λόγοι που ασκήθηκε η έφεση. Μάλιστα, τώρα μπορεί να έχει δύο αθωωτικές αποφάσεις που θα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αθωότητας του. Για τις άλλες αθωωτικές αποφάσεις θα γίνουν αύριο κάποιες εφέσεις, όπως θα γίνει και για την καταδικαστική της Παναχαϊκής”.
 
– Για την υπόθεση των στημένων αγώνων γενικότερα: “Τριάντα χρόνια σέρνεται αυτή η κατάσταση. Τα αρμόδια όργανα της πολιτείας δεν άγγιξαν ποτέ αυτό το χώρο. Καμία κυβέρνηση. Τα ξέραμε όλα όσα γίνονται και έκαναν όλοι τα στραβά μάτια. Μετά τις αναφορές της ΟΥΕΦΑ και την επέμβαση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, έγινε ένα θετικό βήμα”.
 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε