Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ρεχάγκελ: Συνεχίζω και μετά το Μουντιάλ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI.
ΦΩΤΟ EUROKINISSI.

Ο Γερμανός προπονητής τρεις ημέρες πριν την πρεμιέρα του Μουντιάλ μίλησε για την επόμενη μέρα της καριέρας του, τον Νίνη, τον Δέλλλα, τον Λυμπερόπουλο και τον Μπασινά…

“Γρίφος” Ότο για την ενδεκάδα

Ο Ότο Ρεχάγκελ δεν θα μπορούσε να μην ήταν αισιόδοξος λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα της Εθνικής στο Μουντιάλ κόντρα στη Νότια Κορέα. 

Το σημαντικότερο από τα όσα είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Sportday ήταν οι σκέψεις που κάνει για την επόμενη ημέρα της καριέρας του.

Πώς θυμάστε το «διπλό» στην Ουκρανία που έδωσε την πρόκριση; 

“Το βασικό ήταν ότι ακολουθήσαμε τη στρατηγική μας. Η εντολή για το πρώτο ματς ήταν πρώτα να κρατήσουμε το “μηδέν” πίσω. Θα προσπαθούσαμε να νικήσουμε και αν ερχόταν το 1-0 θα ήταν καλό, αλλά “αν δεν νικήσουμε, τουλάχιστον να μη δεχθούμε γκολ”, είχα πει. Αυτή ήταν η στρατηγική στο πρώτο παιχνίδι.”

Τι είπατε στους παίκτες μετά το ματς στο ΟΑΚΑ

“Οταν ήρθε το 0-0 έγινε πολλή κριτική. Εμείς είπαμε στους παίκτες ότι είναι καλό αποτέλεσμα και ότι πηγαίνοντας στην Ουκρανία θα έχουμε αβαντάζ. Και πράγματι, έτσι πίστευα μετά τη “λευκή” ισοπαλία στο ΟΑΚΑ. Η Ουκρανία πια έτρεμε να μη δεχτεί γκολ.”

Μιλήσατε στους παίκτες για την κριτική

“Οταν έγινε η κριτική τους είπα: “Αυτοί που κριτικάρουν δεν μπορούν να βάλουν γκολ για να προκριθούμε. Μόνο εσείς μπορείτε. Στο χέρι σας είναι να σκοράρετε, για να πάρουμε την πρόκριση”. Αυτό τους είπα την παραμονή του δεύτερου αγώνα στο Ντόνετσκ.”

Είναι το πρώτο Μουντιάλ στην καριέρα σας. Πόσο μεγάλη πρόκληση είναι η τελική φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου; Μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να πούμε ότι είναι πρόκληση ζωής

“Ναι, είναι. Σαφέστατα μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Μην ξεχνάμε ότι απ’ όλους τους ομίλους που είχαν δημιουργηθεί στα προκριματικά προκρίθηκαν μόνο οι 32. Και μόνο αυτό είναι μεγάλη πρόκληση, αλλά και ικανοποίηση για το γεγονός ότι είσαι μέσα στις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Ολες οι άλλες αποκλείστηκαν. Νιώθεις ότι είσαι στο τιμ των ομάδων που είναι ξεχωριστές. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό. Υπάρχουν μεγάλες ομάδες, όπως η Κροατία, η Σουηδία και η Ρωσία, που δεν θα λάβουν μέρος. Εμείς, όμως, θα συμμετέχουμε σ’ αυτή τη σπουδαία διοργάνωση. Εξ ου και είναι μεγάλη η πρόκληση.”

Πρώτος μας αντίπαλος στο Μουντιάλ είναι η Νότιος Κορέα. Πώς την κρίνετε; 

“Οταν μιλάς για Νότιο ή Βόρειο Κορέα, όλοι νομίζουν πως δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο, αλλά στην πραγματικότητα είναι πρώτης κλάσεως ομάδες. Πρόκειται για έμπειρη ομάδα με μεγάλη ιστορία από πολύ παλιά. Μην ξεχνάμε ότι οι Κορεάτες είχαν νικήσει την Ιταλία στο Μουντιάλ του 1966, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν γίνει σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Είχαν κι άλλες επιτυχίες αργότερα. Αυτές οι χώρες έχουν πάρα πολύ μεγάλη διάθεση, ομαδικό πνεύμα και αντοχή. Ποτέ δεν χρειάζεται να πεις σε παίκτη αυτής της ομάδας “τρέξε”. Τρέχουν από μόνοι τους. Γρήγοροι, δυνατοί και με πάρα πολύ καλή φυσική κατάσταση.”

Ακολουθεί η Νιγηρία. Ποια είναι η γνώμη που έχετε σχηματίσει γι’ αυτήν; 

“Ολοι οι Αφρικανοί είναι πολύ καλοί ποδοσφαιριστές. Μην ξεχνάμε ότι το Μουντιάλ γίνεται στην ήπειρό τους. Οι Νιγηριανοί έχουν καλές κινήσεις, δύο κεντρικούς αμυντικούς που είναι “θηρία” και γενικώς πολύ μεγάλη δύναμη και φυσικά προσόντα στο παιχνίδι τους.”

Τρίτο και τελευταίο ματς του ομίλου κόντρα στο «μεγαθήριο» που λέγεται Αργεντινή. Πώς βλέπετε τα πράγματα

“Για την Αργεντινή δεν χρειάζεται να μιλήσουμε. Το όνομα και η ιστορία της μιλούν από μόνα τους. Ο,τι και να πούμε είναι λίγο. Είναι καλλιτέχνες της μπάλας. Εμείς έχουμε πιθανότητες να πετύχουμε κάτι μόνο αν είμαστε 100% έτοιμοι -και πνευματικά και σωματικά- και όλοι πρέπει να λειτουργήσουν πάνω στη στρατηγική και το σύστημα. Ολοι μαζί, αν παρουσιαστούμε ως ομάδα μέσα στο γήπεδο, έχουμε πιθανότητες.”

Μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε

“Στην Ελλάδα πολλές φορές γίνεται αυτή η ερώτηση, αλλά αυτό δεν μπορείς να το απαντήσεις. Το πού μπορείς να φτάσεις δεν μπορείς να το προβλέψεις, ούτε να το εκτιμήσεις.”

Ο στόχος, όμως, είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση… 

“Εννοείται αυτό. Αυτό είναι αυτονόητο. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να χάσουμε. Να νικήσουμε θέλουμε. Αυτός είναι πάντα ο στόχος. Στην προκειμένη περίπτωση ο στόχος είναι να περάσουμε στον επόμενο γύρο και από κει και έπειτα βλέπουμε.”

Ποια είναι η υπόσχεση που δίνετε στους Ελληνες φιλάθλους

“Θέλω να πω ότι δεν θα τους απογοητεύσουμε. Αυτό, όμως, εξαρτάται και από τους παίκτες. Θέλω όμως πραγματικά με όλη τη σημασία της φράσης να μην απογοητεύσουμε τους Ελληνες φιλάθλους, να μην τους στενοχωρήσουμε. Τόσο αυτούς που θα έρθουν στην Αφρική για να μας δουν από κοντά όσο και αυτούς που θα μας δουν από τις τηλεοράσεις του σπιτιού τους στην Ελλάδα.”

Τι θα πείτε στους παίκτες σας λίγο πριν από την έναρξη του Μουντιάλ

“Το πρώτο ματς είναι πολύ σημαντικό, αυτή είναι η ουσία. Αλλά δεν μπορώ να πω δημόσια όλα όσα θα πω στους παίκτες μου. Ούτε όσον αφορά την τακτική ούτε για να τους εμψυχώσω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι το εξής: “Εχουμε μια έμπειρη ομάδα, δείξτε τα προσόντα σας, με αυτοπεποίθηση.”

Στο δεύτερο ματς με τη Ρόμα, στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, ο Νίνης έκανε το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του. Ποια είναι η γνώμη σας γι’αυτόν τον ποδοσφαιριστή

“Είναι ένας νέος παίκτης με πάρα πολλές ικανότητες. Υπόσχεται πολλά για το μέλλον και ποντάρουμε πάνω του. Τον έχουμε στο ρόστερ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως και τον Παπασταθόπουλο. Αυτοί είναι το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.”

Θέλετε να πείτε κάτι για τρεις παίκτες που δεν είναι πια στην Εθνική, τον Δέλλα, τον Μπασινά και τον Λυμπερόπουλο

“Το μόνο που θέλω είναι να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους στην Εθνική ομάδα. Είχαμε πάρα πολύ ωραίες στιγμές μαζί τους. Ζήσαμε πολλά, μεγάλες επιτυχίες, τους ευχαριστώ για όσα έχουν δώσει σε αυτή την ομάδα. Δυστυχώς ο χρόνος κυλάει, οι παίκτες μεγαλώνουν σε ηλικία και κάποια στιγμή έρχεται η ώρα που σταματούν από την Εθνική. Αυτή είναι η φυσιολογική εξέλιξη. Ευκαιρίας δοθείσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παίκτες με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια.”

Ισχύει ότι δεν σκοπεύετε να σταματήσετε από την προπονητική μετά το Μουντιάλ

“Ναι, αισθάνομαι ότι δεν θα σταματήσω. Θέλω να συνεχίσω να δουλεύω ως προπονητής. Αυτή τη στιγμή που με ρωτάτε, αυτό το συναίσθημα έχω. Ετσι διαισθάνομαι.”

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε